Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Allergiás roham lehet a darázscsípésből

A szőlőskertekbe kihelyezett madáretetőkbe igen gyakran darazsak telepednek be, ezáltal még nagyobbá válik a csípésveszély. Mindez egy uniós ajánlás miatt – állítják a fertőrákosi gazdák.
– Köztudott, hogy a darazsak szeretik a gyümölcsöt, köztük a szőlőt. Ezért sem értjük, miért írták elő kötelező jelleggel azt, hogy aki integrált szőlőművelést – környezetkímélő termesztést – folytat, annak madáretetőket kell kihelyeznie. Tapasztalatunk szerint ezekbe ugyanis jórészt darazsak telepednek, így az adott területen még több lehetséges rovarcsípéssel kell szembenéznünk. A mi tizenhét hektáros szőlőnkben például több mint száz madáretető elhelyezését kérte számon a hivatal. S mivel Fertőrákoson – s az egész Soproni borvidéken – a szőlősgazdák zömében integrált szőlőművelést folytatnak, hatványozott problémáról van szó – mondta Horváth József borász a fertőrákosi szőlőben kedden történt tragikus halálesettel kapcsolatban. (Előzmény: Belehalt a darázscsípésbe) – A madáretetők tekintetében uniós ajánlást tettek nálunk kötelezővé, ugyanis Ausztriában például nem kell ilyet kihelyezni a környezetkímélő termesztési irányzat követőinek.

– Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy kinél alakul ki kóros immunreakció, azaz akár halált okozó allergiás roham méh- vagy darázscsípésre – jelentette ki a keddi tragikus eset kapcsán prof. dr. Bártfai Zoltán allergológus-immunológus, a soproni Erzsébet oktató kórház tudományos igazgatóhelyettese. – Van, akinél a többszöri, de akadhat olyan, akinél már a második csípés elindíthat súlyos allergiás rohamot. Létezik méh- és darázscsípésre való allergiahajlamot kimutató teszt, amely speciális vérvizsgálattal jár. Ezt csak azoknál végezzük el, akiknél nagyon erős tünet – például a csípés helyén komoly duzzanat vagy fulladásérzés – jelentkezett. Egy-egy ilyen túlzott reakció bekövetkeztekor ajánlatos, hogy minél előbb sürgősségi osztályra kerüljön az illető. Ha a vérteszt igazolja a túlérzékenységet, allergiát megszüntető injekciós kezeléssel orvosoljuk a bajt, sőt, emellett el is látjuk a beteget szükség esetére injekcióval. A kúra három-öt éves procedúrát jelent. A komplex kezelés után az esetek több mint 90 százalékában már nem lépett fel túlzott reakció. A soproni kórházban évente öt-hat injekciós kúra kezdődik méh- vagy darázscsípés-allergia miatt – zárta prof. dr. Bártfai Zoltán.
– Sajnos a laikus köztudatból még mindig nem sikerült kitörölni a kalciumszármazékok használatának fölöslegességét, pedig szedésük nem indokolható egyetlen allergiás kórképben sem, így darázscsípés esetén sem – tette hozzá dr. Szalai Zsuzsanna, az allergológia és klinikai immunológia nyugat-dunántúli regionális szakfőorvosa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőd: Miranda-szobor a venezuelai nagykövetségtől

Az Esterházy-kastélyba látogatott dr. Adriana A. Gottberg Gil, Venezuela magyarországi… Tovább olvasom