Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Állampolgársági esküt tettek Sopronban

Megható eseménnyel indult a nap kedden a soproni városházán. Az épület díszes nagytermét megtöltötték a magyar állampolgársági eskü letételére érkezett kettős állampolgárok, illetve vendégeik.

A honosítási ceremónián Abdai Géza alpolgármester után mondták el fogadalmukat az ünnepeltek, néhány könnycseppet is elmorzsoltak a résztvevők. Az alpolgármester azt hangsúlyozta, mint ahogy anya is egy van, anyaország is csak egy lehet, az anyaország védi, óvja, befogadja gyermekeit.

Sopronban eddig 162-en, kedden 66-an tettek állampolgársági esküt. Szálfaegyenes termetével, székely népviseletével kitűnt az ünneplők közül dr. Gereőffy Ferenc. A Gyergyószentmiklóson élő fogorvos lapunknak elmondta, számára fontos volt, hogy Sopronban tegye le az esküjét.

Szálfaegyenes termetével, székely népviseletével kitűnt az ünneplők közül dr. Gereőffy Ferenc. Fotó: Magasi
Szálfaegyenes termetével, székely népviseletével kitűnt az ünneplők közül dr. Gereőffy Ferenc. Fotó: Magasi


– Nemcsak azért, mert Sopron a hűség városa, hanem azért, mert régi barátaim élnek itt. Dr. Szilágyi László, aki többször átsegített már a nehézségeken. Biztatott, amikor fel akartam hagyni a szakmámmal, innen származik az ismeretségünk. Úgy éreztem, nálunk nincs lehetőség a fejlődésre. Felajánlotta: tanuljak nála. Több konferenciát s jótékonysági programot szervezett már, csángó gyerekeket is hozhattam ide. Fogorvos maradtam, nem hagytam el a szülőföldemet, mert a székelyek is megérdemlik a becsületes ellátást. De Magyarországot is hazának tekintem, nagy boldogság, hogy most itt lehetek. Nem járhattam magyar iskolába, apám két diplomájával vagont rakodott, a házunkat elkobozták s egy húsz négyzetméteres lakásban kellett kuporogni a hattagú családnak. Szüleim sokat szenvedtek az elnyomás alatt, biztosan örülnének, ha megérhették volna ezt az ünnepséget – fogalmazott Gereőffy Ferenc.

Antal István feleségével, Tündével és kisfiával, Istvánkával érkezett az eseményre. A fiatalember elmondta, négy esztendeje élnek Sopronban, a jobb élet reményében érkeztek. A szülők Székelyudvarhelyen maradtak. – Bevált a számításunk, gyereket is tudtunk vállalni. Kőművesként dolgozom Ausztriában, a feleségem bébiszitter volt, míg várandós nem lett. A nagy ünnepekre tudunk csak hazautazni, de itt van munkánk, s meg is tudunk élni. Most már duplán magyarok vagyunk, s ez felemelő érzés – mondta mosolyogva a fiatal családapa.

 
Egyszerűsített honosítási eljárás. Az állampolgárság megszerzéséhez nem kell Magyarországon letelepedni, nem kell állampolgársági vizsgát tenni, viszont rendelkezni kell magyar felmenőkkel és beszélni a magyar nyelvet. Az állampolgársági kérelmet be lehet nyújtani anyakönyvvezetőnél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságainál, illetve a magyar konzuli tisztviselőknél. A kérelemről a köztársasági elnök dönt.

Olvasóink írták

 • 13. tom46 2011. október 20. 13:23
  „Tisztelt- ezmarsok!Mivel előhozakodott Sopron történelmével,tudnia kéne,hogy az sem volt mindig olyan egyértelmű.Erre még majd utalok.Szóval:Valószinüleg azért teljesen nincs tisztában az európai történelemmel.
  Gondolom annak idején a Német újra egyesítés sem tetszett magának,mondván negyven egynehány év után már biztos nem is németek a keletiek.Most rólunk:Maradjunk Erdélynél,mivel a cikk róla szól.Az Erdélyben élő magyarok,talán sokkal inkább MAGYAROK, mint akik szerencsésen elkerülték lakóhelyük fekvése miatt az oda csatolást.Az ott lakók soha,sehova nem költöztek el az úgymond "őshazából (1000 év) ",mégis csak az elmult évszázadban 5-ször válltottak állampolgárságot,természetesen akaratuk ellenére.Megjegyzem a Magyar haza.ha nem is könnyedén,de azért harc nélkül tűrte ezt.Az akkori vezetés és nemesség gyávasága miatt.Könyvtárban olvasson utána,mert úgy látom szüksége van rá egy kis felfogás beli változáshoz.Tehát,ha valaki ezt belátja,biztos nem fog ilyen sületlenségeket kommentálni.Végre ráébredt a magyar vezetés,hogy,ha nem is tudja jóvá tenni a 70 év bűneit,legalább azt az ősi jogot biztosítják testvéreinknek (vagy inkább őseinknek),hogy újra büszkén magyar állampolgárnak mondhassák magukat.A történelemhez vissza térve,ha tisztában lenne vele,tudná,hogy a Magyar történelem jelentösebb eseményei mind" Erdélyben" zajlottak.Mivel ott volt az ország szíve és jelentősebb városai.Ha netán sajnálná az időt a könyvtárra!!!!Sopron az Erdély romániához való csatolása idején,majdnem Slovákia része lett,mivel egy Szláv KORRIDORT akartak létre hozni Slovénia és Slovákia között.Ha most ön Slovák állampolgár lenne,való szinű a sor elején állna,hogy vissza követelje Magyar állampolgárságát.Bár sc-nek igaza van,nem mindenki akar ide jönni,de ha akarna,örülnünk kéne.Mindenkinek joga van oda költözni,ahol jobb neki.Mi itt sopronban is alig vártuk,hogy Ausztriába mehessünk dolgozni.Nekik ez miért is lenne bűn?Egy szónak is száz a vége.100%-osan jár ez nekik is.”
 • 12. bobi32 2011. október 20. 12:35
  „Nem hiszem, hogy bárki ide jönne elvenni bárkitől, bármit!Ha valaki ugy dönt,itt akar élni az tisztábban van azzal mit vállal,és ne higgye bárki is,hogy ez olyan könnyü lenne,mert nem az!Azzal kezdeném ,hogy elöszőr az emberekkel kell befogadtatni magát,bebizonyitani ,hogy igen is tiszteséges és becsűletes, ami nem egyszerü!És ha midez megvan, akkor jön a munka,a tudás stb.Ne felejtsük el, hogy nekik több tudásra van szügségük,és akkor is ha a bírtokában vannak,nem árt ha rugalmasak is,és sokmindent eltudnak viselni.Azt kell úgymondva bebizonyitani hogy az a kép, amit a" románokrol" alkotottak az téves és igazságtalan!És azzal hogy magyarrá váltak nem változik sok minden, mert egy életen át kiséri öket az a tény, hogy "ide jöttek magyaroskodni"!És azt hogy ausztriába megy bárki dolgozni,ezzel nem tudom mi a gond,ahogy SC.is irja, mindenkinek nyitva áll a lehetősség,csak a tudást kell bizonyitani,és már mehet is!Azt szoktam mondani, el vehetnek tölem bármit,a lakásomat,a kocsimat az összes értékemet,DE A TUDÁSOMAT ÉS A BECSÜLETEMET SOHA!”
 • 11. SC 2011. október 20. 08:45
  „A magyarság tudat nem ország függő,ezmarsok...Nem hinném,hogy "magyarkodni" jöttek volna ide,hanem mert úgy érezték,Sopronban és környékén megtalálják az új otthonukat és meg tudnak élni tisztességesen,ami ugye ebben a világban nem utolsó dolog.Hogy Ausztriába dolgozik,magánügye.Nem irigykedünk,ugye?:-)
  Előtted is nyitva a lehetőség,nyelvtudás és jó szakma kell hozzá" CSAK".Ha másnak te Sopron történelmét ajánlgatod,ugye nem baj,ha én pedig neked A Magyar Helyesírási Szabályai-t.:-)
  http://mek.oszk.hu/01500/01547/01547.pdf”
 • 10. ezmarsok 2011. október 20. 08:06
  „ha igazán magyar vagyok akkor ott maradok Erdélyben és ott magyarkodok és nem jövök ide Sopronba,
  hogy Ausztriába dolgozhassak. Sopron nem szociális intézmény. Jobb lenne ha elövennék és elolvasnák Sopron történét.”
 • 9. SC 2011. október 20. 07:48
  „Nem menekül mindenki.Megjegyzem,soha nem a hazával,az adottságaival, a tájaival,az emberekkel van a gond.
  Hanem akik hathatósan tesznek azért,hogy ilyen hozzászólások szülessenek.Itt az elmúlt 20 és 60 év politikusaira gondolok.Ők keserítik meg az embert,mit ahogy téged is.”
 • 8. MaRRoW 2011. október 20. 01:03
  „De minek jöttek ide? Mikor mindenki csak menekül innen??”
 • 7. SC 2011. október 19. 22:40
  „4. csingilingi
  Nagyon értelmes hozzászólás...”
 • 6. bali00004 2011. október 19. 21:17
  „országgyűlés:-szavazzuk meg, hogy szavazzanak e a magyarok, hogy szavazzanak e a magyarok! :-) mi meg szavazzuk meg, hogy szavazzon e az országgyűlés:-)”
 • 5. SZILAJ 2011. október 19. 20:01
  „Hárman voltak.... Nem 3 millióan.... Az asztán sok szavazat lesz tisztelt matuskaszilveszter........
  Mellesleg én is magyar vagyok , de nem paranoiás.”
 • 4. csingilingi 2011. október 19. 19:18
  „3#
  Autóval, vonattal jöttek.”
 • 3. SC 2011. október 19. 18:02
  „Isten hozta őket!”
 • 2. zoltee 2011. október 19. 13:13
  „Én ennyire nem lennék szélsőséges, válasszuk külön a két dolgot. Szerintem.
  Az, hogy valaki évekig dolgozik, küzd, stb., azért hogy magyar állampolgár legyen, akár itt is telepedik le, itt él, itt dolgozik, igenis megérdemli a magyar állampolgárságot.

  De az szerintem is vérlázító és tűrhetetlen, hogy a nem Magyarországon élő nem magyar állampolgárok szavazati jogot kapjanak! Milyen alapon szólnak bele az életünkbe? Persze, ők csak a szépet és a jót látják a FIDESZ-ről (hogy az eszement KDNP-t már ne is emlegessem), ezért nyilvánvalóan az ő marhaságaikra szavaznak majd. Persze, a kormány részéről megértem. Na de velünk, azzal a néhány millióval, aki nem ül a kormánypártban, velünk mi lesz?”
 • 1. matuskaszilveszter 2011. október 19. 10:15
  „folytatódik a szavazat vásárlás! magyar vagyok szívembem,gondolkodásomban,érzelmeimben ,ha nem lenne erről papirom....AKKOR IS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kínaiak Simon Pétertől figyelhették az ipari formatervezést

A soproni egyetemen tanult formatervezést Simon Péter, aki a jövő autóbuszát is megálmodta. Három hónapig egy pekingi cégnél volt gyakornok, ahol felfigyeltek egyedi formai világára. Tovább olvasom