Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Államosítják a GySEV-et?

Már nem elnök-vezérigazgatója, „ csak ” elnöke a GySEV Rt.-nek Berényi János. Értesüléseink szerint ennek egyik fő oka, hogy az állam markánsabban akar jelen lenni az rt.-ben.

Dr. Berényi János, a GySEV Rt. elnöke lapunknak szerda este adott nyilatkozatához nem kívánt továbbiakat fűzni. Ugyanakkor megemlítette: újabb információ csak június 21-én, a vasúttársaság rendkívüli közgyűlésén várható, ekkor kerül sor a GySEV Rt. alapszabályának módosítására, illetve az igazgatótanács és a felügyelőbizottság magyar delegáltjainak megválasztására.
Az elnök-vezérigazgatói poszt szétválasztása kapcsán a társaság esetleges anyagi gondjaira utaló feltételezések is megfogalmazódtak. Ezt cáfolták a GySEV-nél, mondván, az elmúlt év gazdálkodásáról szóló és a tulajdonosok által elfogadott mérleg pozitív eredményeket tükröz. Az is igaz, hogy a GySEV Rt. évek óta a virilisták táborába, azaz a város legjobb adófizetőinek élvonalába tartozik.

Információink szerint a GySEV Rt. igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának a mandátuma a szerdai, mérlegelfogadó közgyűléssel lejárt, s a június 21-én tartandó rendkívüli közgyűlésen alakulnak újjá a testületek. Hogy kik kerülnek az igazgatótanácsba és a felügyelőbizottságba, nyitott kérdés. Az adott időpontig a korábbi tanács és bizottság látja el megbízottként feladatát.
– Sopron városa és a GySEV Rt. között mindig kiváló volt az együttműködés – mondta érdeklődésünkre Ágota Gábor, Sopron gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. – Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a fejlemények végül is milyen hatással lesznek városunkra. Mindenesetre bízunk abban, hogy az eddigi gyümölcsöző kapcsolatok továbbra is sokoldalúan szolgálják a város érdekét.

Markánsabb jelenlét

Fehérvári László, aki szerdán kapta a megbízást a GySEV Rt. vezérigazgatói posztjára, a Kisalföldnek elmondta, hogy cégüknél 1991 óta immár hagyományosan egy személy töltötte be az elnök és a vezérigazgató szerepét is. Ugyanakkor a két poszt szétválasztása, ahogyan mondani szokták, már „ régóta a levegőben lógott " . Ezt a döntést a MÁV-nál már korábban meghozták, de az állam sok más részvénytársaságnál, ahol tulajdonos, szintén megtette ezt a lépést. – Az állami akarat igazából nem teljesülhetett a felügyelőbizottságon keresztül, mert erre a magyarországi törvények nem adnak teret és lehetőséget. (Más a helyzet a nyugat-európai országokban.) Most tehát mondhatjuk úgy is, hogy a tárca érvényesítette markánsabb jelenlétét a GySEV Rt.-ben. Valószínűsíthető, hogy a döntés a június 21-i közgyűlés után is érvényben marad. Bár a vezérigazgatói apparátus és az elnöki rész munkatársainak személyi kérdéseiben még várható némi változás – összegezte véleményét a vezérigazgató.
Szólt az újdonsült vezérigazgató arról is, hogy a különféle találgatások ellenére a GySEV Rt. továbbra is jó gazdasági alapokon álló cég, bár mint áruszállító, nagymértékben kötődik a magyar exporthoz, így a fuvarpiaci bizonytalanságoktól sem függetlenítheti magát.

A tárca álláspontja

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megtudni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékesének véleményét is, de csupán Lindenberger Tamás, a tárca sajtótitkárságának főtanácsosa mondta el álláspontjukat: – A GySEV Rt. a jövőben bővebb feladatokat ellátó fejlesztés előtt áll. Ennek alapján indokoltnak látszott a két poszt különválasztása. A további konkrét lépésekről a június 21-i részvénytársasági közgyűlés után adunk tájékoztatást...


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggasztóan csökken a Fertő szintje

Húsz centiméterrel alacsonyabb a Fertő tó vízállása a sokévi átlagnál. A tavaszi aszály miatt… Tovább olvasom