Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Alkotmánybírósághoz fordul a kisnyugdíjas

Sopron - 44 év 197 napnyi munka után 19 ezer forintos nyugdíjjal vonult vissza 2002 májusában a soproni Tóth Imre. Az összeg lassacskán mára 42.407 forintra „emelkedett". Mire elég ez a pénz? – kérdi a panaszos.
– Úgy tudom, hogy aki egy életen át fizette a társadalombiztosítást, annak – az alkotmány szerint – megélhetést biztosító nyugdíjat kell adni – fordult szerkesztőségünkhöz Tóth Imre 67 éves nyugdíjas, aki 2002 májusában vonult nyugdíjba, s akkor 19 ezer forint nyugellátásban részesült. – Nézze, 44 év 197 napot dolgoztam, s most az emelésekkel is mindössze 42.407 forintot kapok. Mondja meg, mire elég ez a pénz, amikor télen a távfűtési számla majdnem ekkora egy-egy téli hónapban? Mindezek miatt az Alkotmánybírósághoz fogok fordulni, mert ha minden évben kapnék 3–4 ezer forint méltányossági nyugdíjemelést, százéves koromra sem érném el a mai átlagnyugdíjat, amiről a Kisalföld is írt (Kétharmad fizetés csak az átlagnyugdíj, 2008. augusztus 5.). Ez ugyanis most a kimutatások szerint – a 2000–2006 között saját jogon nyugdíjba vonultak között – 83.251 forint.

Ne higgye senki, hogy Tóth Imre évtizedeken át olyan alacsony beosztásokban dolgozott, hogy neki „ennyi jött ki". Elmondása szerint volt műszaki ellenőr, mozi- és Patyolat-vezető is. Aztán megbetegedett, ötvenévesen már nem tudott elhelyezkedni. 1996-ban kényszervállalkozó lett, s nyugdíjazásáig, 2002-ig a minimálbér után fizette a tb-t. Úgy véli, mivel a 44 évből csak 6 év volt a „minimálbér" utáni járulékfizetés, aránytalanul keveset kap ennyi ledolgozott év után.

A nyugdíj-biztosítási igazgatóságnál megtudtuk: a nyugdíj megállapítása két tényezőn múlik, az elért szolgálati időn és a kereseten. Az illető 60 évesen előrehozott nyugdíjba ment, nem 62 éves korában vette igénybe a nyugellátást. Mivel az 1988. január elsejétől a nyugdíjat megelőző napig a nyugdíjjárulék-köteles jövedelemből számított átlagkereset képezi a nyugellátás alapját, így az utolsó hat év minimálbére utáni járulék alacsony szintje döntően befolyásolja annak mértékét. Éppen ezért nem is ajánlott, hogy a munkavállalók – főként a nyugdíj előtt néhány évvel – a minimálbér után fizessenek járulékot, s így rövid távon jobb anyagi körülmények között éljenek a majdani nyugdíjuk rovására. Ugyanakkor a 44 év munkaviszony elvileg valóban biztos nyugdíjat kellene hogy generáljon, de ennek kimunkálása már a politikai döntéshozók feladata.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. zeta62 2008. december 11. 08:38
  „Van egy olyan érzésem, sokan fognak ebbe a "csapdába esni", azok, akiket eddig nem zavart, hogy a munkáltatója mekkora összegre jelentette be, hiszen zsebbe kapta a többit. Ja, hogy abból nem nő a nyugdíj?”
 • 62. hazám 2008. szeptember 19. 16:45
  „Mindenki jobban járna, ha aktív dolgozóként már nyugdíjjas éveire gondolva , nagyon korán el kezdené magának rakni a leszarási pénzt.Amikor elér a nyugdíjj korhatárhoz, azt mondhassa: Lesza...rom!”
 • 61. FREDDY/S 2008. szeptember 18. 05:36
  „stallinn
  A valorizációs szorzó létezik, mely nem jut el a csillagos égig.
  Különben a nyugdíjat 1988.01.01-es határidővel másképpen számítják. Nem az utolsó három év a mérvadó, hanem az ez idő alatt befizetett járulék, nemde...”
 • 60. stallinn 2008. szeptember 17. 21:14
  „FREDDY/S
  mit szólsz hozzá felszorozzák, de nem a csillagos égig.
  És különben is ez a valorizálás nem más, mint a nyilvántartott befizetett járulékok alapján mennyi jövedelme volt; de az utolsó 3 évi adatok alapján kap nyugdíjat.
  Tehát ha ekkor keveset fizetsz, az első pár évben a nyugdíjad is kevés lesz. Aztán majd imádkozz, hogy olyan kormány legyen, aki nem vonja el, mert feléled a fiatalok jövőjét.”
 • 59. fakabát 2008. szeptember 17. 11:26
  „58.

  Teljes mértékben igazad van, ha jól tudom, már dolgoznak is ennek a megváltoztatásán. Én egy szóval sem mondtam, hogy ez jogos, csak Rendpártinak vázoltam fel, hogyha lehetősége volt rá, akkor miért nem csinálta, ha viszont nem csinálta, akkor miért siránkozik.”
 • 58. mindigatutit 2008. szeptember 17. 10:16
  „CWO,fakabát
  egy 40 éves ereje teljében levő fériember ne mehessen nyugdíjba.ez a többi embernek a szembeköpése.lehet itt írogatni,hogy így veszélyes meg parancs meg stb...ha kiszámolod kijön 15-20év!!!!munkaviszony.felháborító.ez a régi rendszerből a sok ingyenes ellátás stb- vel megmaradt xar”
 • 57. FREDDY/S 2008. szeptember 17. 09:01
  „stallinn!
  A befizetést valorizációs szorzóval kell értékelni, nemde...”
 • 56. stallinn 2008. szeptember 17. 07:30
  „Nagy Ilona
  A nevetséges összeg hasonlóan nevetséges befizetések alapján jön ki.”
 • 55. FREDDY/S 2008. szeptember 17. 06:00
  „Akkor lenne demokrácia, ha a nyugdíjasok szavaznának meg a képviselők javadalmazását, nemde...”
 • 54. Nagy Ilona 2008. szeptember 16. 23:27
  „Valóbn meg kellene vizsgálni, hogy jöhet ki ilyen nevetséges összeg, amit postáznak a nyugdijasnak, és az ő gondja, hogy él vagy hal meg a nyugdijából. Sajnos én is hasonló helyzetben vagyok, a ledolgozott időm 37 év, még lenne, hozzá pluszba amit nem számitanak, mert kisegitő családtagként dolgoztam, na meg a 4 gimnázium, ami szintén nem ért semmit, mert nem 4+2 szakközép iskola, hanem 5+ 1 gimnázium. Igy az egész életem munkája ugy, hogy soha nem szorultam az állam által megteremtett munkahelyre, mert mindig a családom létesitett munkalehetőséget én is elmehettem nyugdijba épp 1 évvel ezelőtt 33500 Ft- al, amihez elfelejtettek használati tanácsot csatolni.Bizony én is felvagyok háborodva, hogy legalább a minimálbér összegét adhatnák.Nevetséges dolog, hogy ugyanakkor, aki egész életében ki-be esik a munkahelyéről hasonló összegü munkanélküli segélyre jogosult.”
 • 53. CWO 2008. szeptember 16. 21:41
  „50! Rendpárti

  "hányinger banda" ??? Mi nem tetszett? A "Parancs értettem!" vagy talán a "...nemzetünk biztonságát, ha kell életem kockáztatásásval is hűségesen védelmezem." Esetleg a vezényléses munkarend?”
 • 52. fakabát 2008. szeptember 16. 21:15
  „Látod Rendpárti, jobban jártál volna, ha íratsz magadnak az orvossal hányinger elleni gyógyszert. Mostanra képességeid és iskolai végzettséged alapján minden bizonnyal főnök lehetnél és nulla munkával, hatalmas összeggel mehetnél nyugdíjba te is.
  Ha meg túl tehetséges voltál a rendőrséghez, akkor viszont az élet más területén minden bizonnyal rendkívül sikeres lehetsz, így nem teljesen értem, miért sajnálod az általad lesajnált emberektől a nyugdíjukat.”
 • 51. 7. 2008. szeptember 16. 21:10
  „43. Tisztelt Csaba Zsuzsanna!

  Viktorka nem a nyugdíjak befagyasztásáról, hanem a reálértéken történő befagyasztásról, magyarul a nyugdíjak reálértékének a megtartásáról beszélt. A reálérték megtartása azt jelenti, hogy amilyen mértékben nőnek az árak, legalább olyan mértékben nőnek a nyugdíjak is. Ellentétben például az elmúlt évvel, amikor is az árak nagyobb mértékben nőttek, mint a nyugdíjak, így a nyugdíjak reálértéke több mint 4%-kal csökkent.”
 • 50. Rendpárti 2008. szeptember 16. 20:35
  „41!volt szerencsém hozzá, de el is jöttem,mert hányinger egy banda!Tényleg fakabátok dolgoznak a rendőrségnél!És még ezek mennek idő előtt nyugdíjba!tisztelet a kevés kivételnek,a fiatalok közt akad normális rendőr!”
 • 49. FREDDY/S 2008. szeptember 16. 13:28
  „És azok akik a korrupciót összekeverik a demokráciával, nemde...”
 • 48. Hozzászóló 2008. szeptember 16. 13:14
  „Meg azok a falvak keleten, ahol mindenki rokkantnyugdíjas. Meg azok a degeszre hízott orvosok, akik kiadják a szakvéleményt...pénzért. Meg azok, akik minimálbérre bejelentve még egy százast hazavisznek. Meg azok, akik ehhez segédkezet nyújtanak és nem buktatják meg őket. Meg azok, akik az egész életüket szociális segélyből élik le a szociális lakásukban a szociális okokból csökkentett étkeztetés, közüzemi számlák stb. mellett az én befizetett adómból. Meg azok a fogorvosok, ügyvédek, ilyen-olyan szolgáltatók, akik soha nem adnak számlát. Meg azok, akik ezt jónak tartják, mert per pillanat jobban járnak. Meg azok, akik egész életen át fizetett járulékra hivatkoznak, miközben nem is voltak bruttósítva a fizetések és mindenen tíz-húsz százalékos dotáció volt. Meg azok, akik a közteherviselést összekeverik az ingyenélősködéssel. Meg azok, akik egyáltalán nem gondolkodnak....”
 • 47. LALA 2008. szeptember 16. 11:59
  „Azért a tegnapi híradásokból kiderülhet, hogy vannak az elqrónak hasnálható ötletei is. Pl az építőipari felújításokról az áfa visszaigénylés lehetősége magánszemélyek részére, így mivel a lakásfelújító évvégén vissza kaphatja az áfa-t, kérni fogja a számlát, ennek következménye, több szja, tb folyik a kasszába, többet lehet vissza osztani. Sajnos még a képviselők (vajon miért?) költségtérítése még nem számla köteles, így gyakorlatilag az üvegzsebében marad a bemondás alapján elszámolt költség.”
 • 46. Kati52 2008. szeptember 16. 11:15
  „Nekem 3-ad sikerült kiszámítani a nyugdíj intézettnél a rokkant- nyugdíjamat ! Meg is fenyegettek,hogy feljelentenek jogtalanul vettem fel az összeget amit ők számoltak ki! 34év 4nap minden percem bejelentett volt. Áttétes mellrákom lett hát így jártam!”
 • 45. FREDDY/S 2008. szeptember 16. 08:33
  „Hogy valaki a nyugdíjról reális képet kaphasson, célszerű a parlamenti jövedelmek alakulásával összehasonlítani, és akkor célszerű az elvégzett munkára is gondolni, nemde...”
 • 44. coolzsu 2008. szeptember 16. 08:29
  „Ehhez a témához figyelmetekben ajánlanám, hogy a gyes ma Magyarországon 28 e ft. Ebből tars el gyereket. Dettó ugyanaz a helyzet, mint a nyugdíjaknál. Aki kitalálja ezeket az összeget, és van képe leírni, hogy ebből éljenek meg az emberek, annak kéne ennyit kapnia havonta. Próbálja ki milyen. Politikai hovatartozástól teljesen függetlenül.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Supka-Kovács Tamást jelölték a Megye Építészetéért-díjra

Sopron - A megyei építészeti kamara tavaly alapította meg a „Megye Építészetéért" díjat és… Tovább olvasom