Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Alkoholista a családban – van segítség

Sopron - Sopronban újjáalakult az a segítő klub, ahol az alkoholisták családtagjai kaphatnak segítséget. Olyan hasznos tanácsokat, amikkel hozzásegíthetik szeretteiket a szenvedélyek rabságából való szabaduláshoz.


Alig akad család, ahol ne lenne jelen a szenvedélyek egyik formája. Az alkoholisták számát tekintve igen előkelő helyen állunk, félő, hogy a romló gazdasági helyzet, a bizonytalanság miatt a jövőben még többen nyúlnak a pohárhoz.

Nemrégiben Alajos igaz történetét olvashatták a kisalföld.hu-n, aki nyíltan beszélt betegségéről. Az „Alajos vagyok, alkoholista" című írásból kiderült, aki egyszer az ital rabjává válik, az beteg marad. Józan alkoholista lesz – ezt a kifejezést használják a már ital nélkül élő hajdani betegekre –, ha minden nap betartja az Anonim Alkoholisták 12 pontjának legfontosabbikát: „Az előttem álló 24 órában nem iszom szeszes italt."

A többség nem egyedül szabadult meg szenvedélyétől. Optimális esetben, míg a beteg az anonim alkoholisták rendezvényeit, addig a párja az Al-Anon (családi csoport az alkoholisták barátainak és hozzátartozóinak) találkozóit látogatja. Erre a megyében és most már Sopronban is adódik lehetőség. Az Al-Anon-gyűléseken a hozzátartozóknak segítenek.
– Amikor valaki eljön hozzánk, és megosztja a problémáját a jelenlévőkkel – akik vele hasonló cipőben járnak –, rendszerint megkönnyebbül. Kiszakad belőle mindaz a fájdalom és keserűség, amit eddig tagadott, takargatott, szégyellt mások előtt. A sorstársak történetének, sikereinek megismerése után felszabadultan távozik a gyűlésről, s többnyire visszatér – mondta el a Kisalföldnek Edit, az Al-Anon munkatársa.

A józan alkoholisták egyetértenek abban, hogy szabadulni lehet az ital szorításából. Fotónk illusztráció
A józan alkoholisták egyetértenek abban, hogy szabadulni lehet az ital szorításából. Fotónk illusztráció


Az Al-Anonnál megtanulják, miként támogathatják alkoholbeteg vagy józanodó családtagjukat. Hiszen a segítségre szoruló embereknek szinte a véggel egyenlő, ha magukra hagyják őket. Egy alkoholistát nem lehet fenyegetni, elvenni tőle az üveget. Bízni kell abban, egyszer belátja, hogy árt magának, a környezetének. Ha megjárja a poklok poklát, talán elhiszi, hogy segítséget kell kérnie. Jó esetben belátja, hogy alkohol nélkül is megoldhatók a gondok, szép az élet. Addig, míg tartja magát az a mondás, hogy egy asszony kötényének mindent el kell takarnia, nem lesz változás. Addig, míg férfiasnak csak az alkoholt mindig elfogadó srác számít, nem javíthatunk a szomorú statisztikán. Az alkoholizmus betegség. A józan alkoholisták s családtagjaik egyetértenek abban, hogy szabadulni lehet a szorításból, csak el kell felejteni a tabukat, s beszélni kell a problémáról. Sokat jelentene, ha az alkohol hatásairól hallanának a tinik az iskolában, ha megnézhetnének egy-két alkoholistáról szóló filmet. Talán egyre többen tartanák cikinek az önkívületben töltött hétvégéket.

Al-Anon-csoportok a környéken:
A szenvedélybetegek családtagjait Kapuváron minden szombaton 16 óra 30-kor a családsegítő intézetben várják, Sopronban szerdánként 17 órakor a Széchenyi tér 4. szám alatt, az első emeleten találkozhatnak az érintettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárták az Év Arcát, ugrott a 300 ezer

Sopron - Furcsa mód végződött a Duna Takarék „Év arca" internetes versenye: a döntő legvégén… Tovább olvasom