Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Alig ismerik jogaikat

Több ezer magyar ingázik naponta a szomszédos Ausztriába dolgozni, de sokan nincsenek tisztában az őket érintő osztrák jogi szabályozással.

Megszünteti a magyar állam azoknak az itthoni anyáknak a családi pótlék folyósítását, akiknek házastársa Ausztriában dolgozik, és családi támogatást igényelt az osztrák államtól – panaszolta a Kisalföld Bizonytalanságban két ország között (2005 május 13.) írásában két soproni édesanya. Történetük nem egyedülálló, hiszen két szék között a pad alá esett Ildikó is, aki a cikk megjelenése után a Kisalföld internetes fórumán mesélte el ügyintézési kálváriáját.

–  Azt várom, hogy leteljen a két hónap, amikorra a hasonló cipőben járó szerencsés ismerőseim megkapták az ausztriai családi pótlékot, és bízom benne, hogy nekem is ilyen gyorsan folyósítják majd. Egyet tudok csak mondani, senki ne menjen be a területileg illetékes államháztartási hivatalba kérdezősködni, mert azonnal lemondatják vele a magyart és akkor hónapokig se innen se onnan nem kap semmit – tanácsolja sorstársainak Ildikó a Kisalföld internetes fórumán.

Többfajta támogatás

A Kismartonban (Eisenstadt) működő határon átnyúló magyar nyelvű jogi tanácsadáson Tóth Eszter jogász már hallotta a fenti panaszok többségét, de mindenekelőtt az osztrák családi támogatási rendszert ismerteti: – Kétfajta családtámogatás létezik Ausztriában. Az egyik a magyar családi pótléknak megfelelő Familienbeihilfe, melyet az adóhivatalnál (Finanzamt) kell kérvényezni és a gyermekek 18 éves koráig jár, és továbbtanulás esetén későbbiekben is.  A másik a gyermekgondozási segély osztrák megfelelője, a Kinderbetreuungsgeld, melyet a Krankenkasse-nél (osztrák társadalombiztosítás) igényelhető és a gyermekek harmadik életévéig adják. Ha csak a szülők egyike megy el gyesre – ahogy ez a határ mindkét oldalán megszokott – akkor két és fél év után már nem folyósítják a juttatást. Abban az esetben jár három évig, ha mindkét szülő igénybe veszi a gyest.

A jogtanácsos kiemelte, a támogatások szempontjából nem mindegy, melyik szülő dolgozik Ausztriában és az sem, hogy az édesanya Magyarországon munkában áll-e:  – Amennyiben az anyuka otthon van a gyerekekkel, mind a családi pótlékot (kéthavonta), mind a gyermekgondozási segélyt (havonta) Ausztria folyósítja egy Ausztriában nyitott bankszámlára. Más a helyzet azonban ha dolgozik az édesanya: ilyenkor az uniós szabályok szerint mindkét támogatást az a tagállam folyósítja, ahol a gyerekek tartózkodnak. Mivel Ausztriában magasabb a szociális juttatások összege, a magyar munkavállaló családja jogosulttá válik a különbözetre. Ezt a különbözetet minden évben egyszer folyósítják és évente a két fenti hivataltól azok megfelelő formanyomtatványain kell igényelni. Fontos tudni, a családi pótlékot az uniós csatlakozás időpontjáig, a gyermekgondozási segélyt hat hónapra visszamenőleg lehet kérni.

Nincs kint főállású anyaság

A magyar főállású anyaságnak megfelelő munkaviszony viszont Ausztriában nem létezik. – Nap, mint nap érkeznek hozzánk a nem létező osztrák gyettel kapcsolatos kérdések, és járt már nálunk olyan soproni panaszos, akitől a magyar hatóságok hivatalos igazolást kértek az anyasági intézmény nemlétéről. Szegény hölgy hivatalról, hivatalra járt, persze hiába. A főállású anyaság magyarországi felmondó határozata az osztrák minisztérium szerint felülbírálásra szorul, így a közeljövőben ebben a kérdésben változás várható – zárta Tóth Eszter.
Szabadhegyi Zita

Magyar nyelvű tanácsadás

A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland-Magyarország magyar nyelvű munkajogi tanácsadása tavaly márciustól 2900 esetben szolgált magyar nyelven jogi felvilágosítással. Az uniós forrásból finanszírozott projekt Kismartonon kívül Burgenland további négy városában működik. Fő tevékenységük mellett  rendszeresen szerveznek határon átnyúló információs rendezvényeket a különböző ágazatok szakembereinek. (A tanácsadás általános információkért a 00 43 2682770-63-as telefonszámon érhető el).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs: hasznot kell hoznia

– Egyet már biztosan tudunk: a leendő soproni mélygarázsnak hasznot kell hoznia a városnak – mondta Walter Dezső az ellenzéki felvetésekre.
– Annak örülünk, hogy a Petőfi téri mélygarázs szükségességét a képviselő-testületben senki nem vitatja. Aggodalomra ad viszont okot, a valóságot torzító állítások láttak napvilágot az ellenzék részéről. Tovább olvasom