Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Algásodás a Fertőn

Az eddigi vizsgálatok szerint egy algafaj túlszaporodása okozta a Fertő magyar oldalán a víz elszíneződését.
Sokan értetlenül állnak a Fertő vizének sárgásbarnás elszíneződése előtt, mert ilyen színű és nagy kiterjedésű változást még nem tapasztaltak a magyar oldalon.

– Mi történt a Fertővel? – kérdeztük Pannonhalmi Miklóst, a vízügyi igazgatóság vízvédelmi osztályvezetőjét.
– A laboratóriumi vizsgálatok – nálunk és Keszthelyen – megnyugtatóan zárultak. Ez azt jelenti, hogy a „szennyezés" nem külső eredetű, sem a halakra, illetve a víz élővilágára, és ami a legfontosabb, emberre sem veszélyes – jelentette ki az osztályvezető. – A szakemberek egyértelmű állásfoglalása szerint egy algafaj túlszaporodása „festette" sárgásbarnára a tó vizét.

– A szakemberek egyértelmű állásfoglalása szerint egy algafaj túlszaporodása „festette" sárgásbarnára a tó vizét – tette hozzá Pannonhalmi Miklós. – Az algavirágzás ismert természeti jelenség, igaz, eddig többnyire a zöldalgák színesítették a Fertőt. Természetesen felvettük a kapcsolatot az osztrákokkal, az illmici (Illmitz) kutatóintézet munkatársaival, ők nem jeleztek semmiféle külső szennyezést, és első hallásra ugyancsak algára gyanakodtak.

Pannonhalmi Miklós szerint kizárt, hogy az elszíneződést a tó egyik vízutánpótlását biztosító patak, esetleg a Vulka okozta volna. Ausztriában ugyanis évente több millió köbméter tisztított szennyvíz kerül a Fertőbe, egy része a Vulkán keresztül. Elvben előfordulhatna ilyen jellegű szennyezés magyar oldalon is, de nem történt, a jövőben pedig nem is történhet, mert a fertőrákosi és balfi szennyvizet – amely eddig a tisztítóműből a tóba került – hamarosan a soproni rendszerbe vezetik.
A fertőrákosi öböl strandját üzemeltető soproni vízmű igazgatója, Hegedűs László érdeklődésünkre elmondta, a vízügyi igazgatóságtól semmilyen jelzést nem kaptak a tó elszíneződéséről. Önmaguk – és persze a strandolók – megnyugtatása érdekében azonban saját laboratóriumukban is elvégzik a vízminta vizsgálatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják az utak építését

Sopronban jó ütemben halad a Szőlőskert és a Thirring utca aszfaltozása: ha eső nem hátráltatja a… Tovább olvasom