Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Alföldivel rendezett Németországban a soproni Horváth Krisztina

Horváth Krisztina a Civitas Pinceszínházból indult, ma már a legnagyobbakkal dolgozik.

Nyolcévesen már tudta, hogy neki színház kell. Harmincöt évesen elmondhatja, hogy bár nagy kanyarokkal, de elérte, amit akart: az európai színjátszás legnagyobbjaival dolgozik együtt.

Horváth Krisztina a soproni Civitas Pinceszínházban Kövesi Györgytől tanulta el az első szakmai fogásokat, ma is hálával emlegeti egykori mentorát. De ugyanilyen lelkesedéssel mesél jelenlegi igazgatójáról, az eggenfeldeni színházat irányító Karl M. Sibeliusról, Alföldi Róbertről, akivel a Sirály németországi bemutatóján dolgozott együtt, és az édesanyjáról, Sipőcz Katalinról.

2005 óta saját társulata is van Horváth Krisztinának.
2005 óta saját társulata is van Horváth Krisztinának.


– Kövesi Gyuritól kaptam az útravalót a színházhoz, az anyukámtól pedig az élethez – fogalmazza meg a soproni vendéglátóban végzett, aztán a német egyetemeken több diplomát is szerzett Horváth Krisztina.

Münchenben színháztudományt hallgatott, új német irodalmat és uralisztikát tanult, később Heidelbergben színházpedagógus-diplomát is szerzett. Jelenleg színházi feladatai mellett Svájcban, a berni egyetem színháztudományi tanszékén doktorál.

Horváth Krisztina a Sirály németországi bemutatóján Alföldi Róbert „magyar hangja
Horváth Krisztina a Sirály németországi bemutatóján Alföldi Róbert „magyar hangja" volt.


Krisztina és a színház szerelme öröknek tűnik, még az sem ejtett csorbát ezen a kapcsolaton, hogy természettudós párja érdeklődése egészen más volt. Amióta együtt élnek – ennek már majdnem hét éve –, ő is megszerette a színház világát.

Az egyetemi évek után Krisztina Münchenben dolgozott dramaturgként. Karl M. Sibelius intendáns 2012-ben hívta Eggenfeldenbe, ahol a színház gyermek- és ifjúsági részlegének vezetője lett. Kétszázhatvan iskolával tartja a kapcsolatot, ebben az évadban kilencezer(!) jegyet adott el oktatási intézményeknek.

Emellett dramaturgként is tevékenykedik és öt csoportnak tart drámapedagógiai foglalkozásokat. 2005 óta saját társulata is van, a HUN–GER Német–Magyar Színházi Egyesület, amely magyar vagy magyar vonatkozású darabokat játszik nagy sikerrel.

 Theater // an der rott

A tizenháromezres kisváros, Eggenfelden színháza Németország egyetlen regionális teátruma. Idén ötvenéves az intézmény, két éve kérték fel Karl M. Sibeliust intendánsnak.

A nem éppen konzervatív nézeteiről híres igazgató azóta felforgatta a kisváros színházát és ma már szerte Európából vonzza ide a kultúrára éhes nézőket. A theater // an der rott lett Németország legfelkapottabb vidéki színháza. 


Krisztina a fordító, a rendező, a dramaturg és sokszor színész is egyben.
A soproni családjához rendszeresen hazajáró szakember lelkesen mesél munkájáról, aminek már itthon is visszhangja lett. Az eggenfeldeni színházba hívott Alföldi Róbertnek ugyanis ő volt a jobbkeze Csehov Sirályának színpadra állításánál.

Krisztina volt a darab dramaturgja, és mindvégig ő fordított a rendező, a színészek és a technikusok között.

– Óriási élmény volt! Ha valaki valaha megjósolta volna, hogy együtt fogok dolgozni Alföldi Róberttel, mi több, én leszek a német „szinkronhangja", valószínűleg kinevetem. Fantasztikus szakember, rendezőként és színészként mindig is nagyra tartottam, de a közös munka alatt emberként is megszerettem. A színészekkel sírva búcsúztunk tőle a Sirály után, amely egyébként nagy sikert aratott – mesélte Horváth Krisztina. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfiről a Petőfi-iskolában Sopronban

A március 21-ig látogatható válogatott anyagban a soproni iskola hat tanulójának munkája is… Tovább olvasom