Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Alexandert Grazba vihetnék

Árvaiék: Hat hete várják a legutóbbi kezelés eredményét, hogy továbbléphessenek.

„Ennyit még sosem vártunk. Hat hete lezajlott a kemoterápia, de az eredményességet vizsgáló PET-CT-re nem kapunk időpontot" – mondja szomorúan a peresztegi Árvai házaspár. Hatéves kisfiuknál másfél éve diagnosztizáltak agytörzsi daganatot.

Árvai Alexander még csak hat esztendős, de számtalan próbatételen van már túl. A peresztegi kisfiúnál másfél évvel ezelőtt agytörzsi daganatot állapítottak meg, azóta kezelés kezelést követett, Alexandert megműtötték, a közelmúltban pedig kemoterápiát és injekciókúrát kapott, amitől nagyon legyengült.

Nem tudni, hatásos volt-e

– Mindössze tizennyolc kilót nyom, alig mozgatja a kis kezeit, minden bordája látszik, amikor a kádban ül – mondja Levente, Alexander édesapja. – A gyógykezelés jó ideje véget ért, azóta várunk. A legrosszabb az, hogy nem tudjuk, hatásos volt-e, mivel nem kapunk időpontot az eredményességet vizsgáló PET-CT vizsgálatra. Többször is telefonálunk a pesti klinikára, de azt mondják, várnunk kell. Nem értjük, hiszen tizennyolc éves kor alatt soronkívüliséget kellene biztosítani.

A családnak többen is felajánlották segítségüket, sőt, egy osztrák cég Alexander grazi gyógykezelését is finanszírozná. – Úgynevezett gammakéssel gyógyítanák a kisfiunkat Ausztriában, ehhez azonban az kell, hogy négy centiméternél kisebbre zsugorodjon a daganat – teszi hozzá Rita, az édesanya, aki napok óta ébren tölti az éjszaka nagy részét. Alexander ugyanis alig alszik, nem tud mozogni, így megfordulni is csak az édesanyja segítségével képes. – Most azt várjuk, hogy végre megtudjuk, eredményes volt-e a kezelés. Amint tudnánk, vinnénk Ausztriába, hiszen minden egyes nap számít.

Sokan segítenek

Alexandert sugárkezeléssel is lehetne gyógyítani, ehhez azonban kétnaponta altatni kellene. A szülők nem szeretnék ennek kitenni az amúgy is erőtlen, legyengült szervezetét.

A Gyermekrák Alapítvány étrend-kiegészítőkkel támogatja a családot, a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika jóvoltából pedig egy daganatos és leukémiás gyerekek és szüleik számára szervezett rehabilitációs táboron vehetnek részt Bakonyszűcsön. A falubeliek is segítőkészek, van, aki autóval szállítja Ritát és Alexandert a soproni gyógytornára, és mindig érdeklődnek a kisfiú hogyléte felől. – Most, a kezelés lezárultával elvittük az óvodába, de nehezen bírta – folytatja Levente. – Ha legalább mozogni, szaladni tudna, sokkal könnyebb lenne. Akkor talán – legalább egy kis időre, míg a társaival játszik – el tudná felejteni, hogy beteg.

Cziráki Viktória

Várják a felajánlásokat

Az Árvai család továbbra is várja a segíteni szándékozók felajánlásait az 59400103–10001545-ös számlaszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''200 éves'' kőfaragók

Egykoron híresek voltak a soproni kőfaragók. Emléküket ma már csak a Kőfaragó tér őrzi, ahol az egykori műhelyek helyén lakótelep épült. Persze napjainkban is akadnak kiváló mesterek, de az egykori dinasztiákra sokan még ma is nosztalgiával emlékeznek. Ilyen dinasztia volt a Mechle család. Tovább olvasom