Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Áldott és átkozott szélerőművek

Sopron környékén Ágfalván és Fertődön tervezik szélerőművek építését. A villamosenergia-termelés új forrása azonban számos kérdést vet fel. Pártolói gazdaságosságát emelik ki, ellenzői pedig a környezetet féltik.
Ágfalván kilenc, 85 méter magas szélerőmű építését támogatja az önkormányzat, a településtől mintegy 600 méterre, északnyugati irányban. Fertődön még csak elvi döntés született a szélenergia hasznosításáról.
Vadon László vállalkozó Ágfalván lovas telepet működtet és panzió, valamint üdülőfalu építését tervezi.
– Az ágfalvi szélerőművekről eddig csak szóbeszédet hallottam, minket még senki sem tájékoztatott – mondta az ismert vállalkozó. – Eddig eltérő véleményeket hallottam a szélturbinákról. Ismerek olyan külföldi eseteket, amikor a szélerőművek valósággal ledarálták a vonuló madarakat. Természetesen megértem az önkormányzatot, de féltem vendégeinket és a lovakat az esetleges zajhatástól is.

Kiszámíthatatlan a hatása

Dr. Verő József, a soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese szerint meggondolandó a szélerőművek telepítése, mert a turbulencia (a légrétegek állandóan változó irányú és erősségű, rendezetlen örvénylő mozgása) miatt megváltoznak a szél- és csapadékviszonyok, nem szólva az erős hanghatásról.
– A szélenergia megcsapolása miatt csökken a szél mozgási energiája, ezért kiszámíthatatlan lehet az erőművek környezeti hatása – mondotta dr. Verő József. – Szélerőműveket a világ minden táján általában lakott területektől távol telepítenek, hogy ne zavarják az emberek nyugalmát. Azt nem tudom, hogy Ágfalván milyen szélviszonyok uralkodnak – de talán nem véletlen, hogy ott nem voltak szélmalmok –, viszont Sopronban elvileg a Bécsidomb és a Kurucdomb lenne alkalmas ilyen erőművek telepítésére.

Számos tévhit

Dr. Horváth Gábor, a Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület titkára, a kérdés egyik hazai szakértője.
– A szélerőművekkel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. A turbulencia jelensége csak sűrűn telepített és nagy teljesítményű erőművek esetén léphet fel. Nem véletlen, hogy Hollandiában a gazdaságok udvarán is találni egy-egy erőművet. A zajhatás sem magas. Ágfalván például a tervezett érték messze elmarad a nappali és az éjszaki zajszinttől.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park a szélerőművek tervezett telepítése esetén tájvédelmi hatósági jogkörrel rendelkezik. Dr. Kárpáti László igazgató kijelentette, a vonatkozó kormányrendelet alapján védett tájon kívül is csak akkor adnak engedélyt, ha a szélturbinák nem esnek tömeges madárvonulás útjába.

Távol lakott területektől

A levegő mozgását régóta hasznosítja az emberiség, például vitorlás hajók, szélmalmok hajtására. Villamosenergia-termelésre szélerőműveket elsősorban tengerparti országok (Anglia, Ausztrália, Dánia, Hollandia, USA, Franciaország, Németország) építettek, de mindenhol távol a lakott területektől. Magyarországon egy 200 kW-os szélerőmű tervrajzai már a hatvanas években elkészültek, de nem valósult meg. Azóta több kisebbet-nagyobbat helyeztek üzembe, és újabbakat is terveznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubilál a Civitas Pinceszínház

A soproni Civitas Pinceszínház hamarosan a Felvidékre indul: a szlovákiai magyar kisebbség által… Tovább olvasom