Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Alázott, vagy sem a buszsofőr?

Ha valaki buszra száll, legyen nála személyi okmány, jegy, vagy bérlet. Menetjegyet válthat a buszsofőrnél is. Tanulságos eset következik.


A minap felszállt egy szemmel láthatóan 80 év körüli néni a soproni 1-es buszra. A sofőr a személyi igazolványát kérte - eddig még nincs is baj. A néni szépen kérte, hogy most tekintsen el ettől, tegnap jött ki a kórházból és az igazolvány a másik táskában maradt.

A sofőr le akarta szállítani, ekkor az idős hölgy sírva fakadt, majd, jegyet vett, hogy a zuhogó esőben a buszon maradhasson.

Tudom, hogy fel kell mutatni az igazolványt, de amikor ránézésre látszik, hogy nagyon idős emberről van szó, miért nem lehet emberségesen viselkedni? – jelezte az esetet olvasó-tudósítónk.

Portálunk az eset kapcsán megkereste a Kisalföld Volán Zrt., helyi illetékesét. Tóth-Bális Judit üzletág-igazgató az alábbi választ adta.

Menetrend szerinti autóbuszjárat - az érvényes Utazási Feltételek értelmében - utazási jogosultság igazolásával vehető igénybe. Az igénybe vehető kedvezmények körét A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) Kormány rendelt szabályozza.

Az autóbuszvezető, az előírásokat betartva kérte a hölgyet, hogy utazási jogosultságát igazolja. Mivel ezt nem tudta megtenni, kérte, hogy váltson menetjegyet. Az autóbuszvezető elmondása szerint a hölgy ezt tudomásul vette, mindenféle hozzászólás nélkül.
Az autóbuszvezető a munkáját végezte. Bocsánatkérést abban az esetben látnék indokoltnak, ha kollégám viselkedésével probléma lett volna, de ezt a levél nem említi.

A panaszt tevő levele a mai napig tudomásom szerint nem érkezett meg társaságunkhoz.

Tóth-Bális Judit  mellékelte az érvényes utazási feltételeket, illetve a díjszabás ide vonatkozó részét.

" Az autóbuszjárat csak érvényes regisztrációs jeggyel, menetjeggyel, bérlettel, illetve az utazási jogosultság egyéb módon történő igazolásával (továbbiakban együtt: utazási igazolvány) vehető igénybe. Az egyes utazási igazolványok használatát jogszabályok vagy a díjszabás különböző jogosultságokhoz köti. Az olyan utazási igazolványok, amelyek használatához a jogosultság igazolása is szükséges, csak a megfelelő igazolással együtt érvényesek.
A VOLÁN egyes autóbuszjáratokon meghatározott utazási igazolványok felhasználását kizárhatja. A korlátozás a menetrendben kerül meghirdetésre."

„Érvényes utazási igazolvánnyal (menetjeggyel, regisztrációs jeggyel, bérlettel vagy más utazásra jogosító okmánnyal) nem rendelkező utasnak legkésőbb az autóbuszra felszálláskor felhívás nélkül menetjegyet, regisztrációs jegyet vagy bérletet kell váltania. Az utazási igazolvánnyal, menetjeggyel, regisztrációs jeggyel rendelkező utasnak szintén legkésőbb felszálláskor kell utazási igazolványát, menetjegyét kezelnie, kezeltetnie, az autóbuszvezető által történő előzetes ellenőrzésre felmutatnia stb., vagy utazási jogosultságát egyéb alkalmas módon igazolnia. Az utas a különböző utazási jogosultságokat biztosító (utazási) igazolványokat a különböző jogosultságokat igazoló dokumentumokkal együtt köteles az autóbuszvezetőnek, a jegykezelőnek, ellenőrnek felmutatni, illetve szükség esetén ellenőrzésre átadni."

„6000 Ft pótdíjat köteles fizetni, aki jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik. 1000 Ft utólagos bemutatási díjat köteles fizetni az az utas, aki az utazáskor már korábban megváltott, az adott utazásra jogosító bérlettel, félhavi bérlettel, más érvényes utazási igazolvánnyal, illetve a kedvezményre jogosító, előírt igazolvánnyal, igazolással stb. rendelkezik, de azt az utazás alkalmával az ellenőrzéskor felmutatni nem tudja, feltéve, ha azt utólag, az utazás napjától számított 15 napon belül a szolgáltató által előírt módon bemutatja. Ha az utas már pótdíjat és menetdíjat fizetett, a szolgáltató visszatéríti a megfizetett menetdíj és pótdíj, illetve a bemutatási díj különbözetét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres Csaba ügyvéd, aki sikerrel perelte az államot

Nem gondolja magáról, hogy sztárügyvéd lenne. Szakmailag viszont elismerik: sikerre vitte az állam… Tovább olvasom