Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Alapkőletétel a Kőszegi úti aluljárónál

Jelentősen átalakítja a város közlekedési szerkezetét a Kőszegi úti vasúti aluljáró, melynek kedden tették le az alapkövét. A ötszáz naposra tervezett munkálatok két hét múlva kezdődhetnek.

A Kőszegi úti vasúti átjárók hosszú évek óta sokakat kényszerítenek rendszeres várakozásra, hiszen a sorompók naponta körülbelül nyolc órán keresztül zárva vannak. A járó motorral várakozó autók jelentős környezeti terhelést jelentenek Sopronnak, arról nem is beszélve, hogy a vasúti átjárókat sokan igyekeznek elkerülni, ezzel pedig óhatatlanul növelik a Csengery utca forgalmát.

Dávid Ilon és Fodor Tamás együtt rakta le az alapkövet.
Dávid Ilon és Fodor Tamás együtt rakta le az alapkövet.

Ötszáz nap múlva mindez megváltozhat, hiszen a GYSEV Zrt. a Sopron–Szentgotthárd–Szombathely vasútvonal korszerűsítésének részeként vasúti aluljárót épít a Kőszegi úton. A teljes beruházás 48,6 milliárd forintba kerül, ebből az összegből mintegy 2 milliárd 178 millió forintot tesz ki az aluljáró építése. Kedden Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Fodor Tamás polgármester ünnepélyesen letette az aluljáró alapkövét azt követően, hogy a megbízó vasúttársaság és a kivitelező SMK-Sopron 2010 Konzorcium aláírta a szerződést a beruházásról.

A teljes beruházás 48,6 milliárd forint, ebből mintegy 2 milliárd 178 millió forintot tesz ki az aluljáró építése.
Fodor Tamás elmondta, az aluljáró megépülése kiemelkedő jelentőséggel bír a város életében. Ennek köszönhetően csökken Sopron kettéosztottsága, jobb és közvetlenebb lesz a kapcsolat a Lövérek és a belváros között. Dávid Ilona hozzátette, a vasútfejlesztés sajátossága, hogy soha nemcsak az utazóközönséget érinti, hanem magával vonzza a környező területek fejlődését is, például úgy, hogy átalakítja a közúti közlekedést – mint ahogy az Sopronban is történik.

A Kőszegi úton aluljáró épül a vágányok alatt, míg a kerékpáros- és a gyalogosforgalom külön műtárgyakon halad át. A munkálatok a tervek szerint ötszáz napot vesznek igénybe, és a közlekedés 2012 márciusában indulhat meg zökkenőmentesen. A terület átadása két hét múlva történik, ekkor a kivitelező meg is kezdi az aluljáró kialakítását. Az építkezés alatt igyekeznek a lehető legkevésbé akadályozni a forgalmat, így ideiglenes utakon biztosítják az áthaladást. Teljes útzárral várhatóan mindössze három hónapon át kell majd számolniuk az arra közlekedőknek.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Edem85 2010. október 22. 13:27
  „legalább azt is jól átgondolták :))”
 • 43. miracle 2010. szeptember 30. 20:16
  „janika
  Nem munkaterület.
  Mi esne a fejére egyébként is?”
 • 42. L.L.ZS. 2010. szeptember 30. 15:06
  „Szerintem nem baj, ha nem tud az Ilona mozdonyt vezetni, nem az a dolga :-) Viszont nagyon csinos :-)”
 • 41. janika 2010. szeptember 30. 12:53
  „Minden munkaterületen kötelező a védősisak! Vagy csak a dolgozóknak? Ezeknek a fejükre eshet az égi áldás?”
 • 40. támogató 2010. szeptember 30. 10:16
  „theresa:
  ha te oda felüljárót építesz (vagy építtetsz), akkor csak fogaskerekes verzióban! ;)”
 • 39. muskátli 2010. szeptember 30. 07:31
  „Nem tudom miért kell folyton a politikusokat szidni ?!?!? Egyik kutya a másik eb. A választások elött mindegyik megigéri a "csodát", aztán mi is történik? Nem gondolkodott el ezen még senki? Pártfüggetlen dolog ez. Ha már tele van a zsebük akkor lelépnek. Addig meg nyomják a szöveget. Mit is igért a nagy Viktorka? Már kolbásznak kéne lógni a keritésen, de még mindig semmi. Persze majd jön a szöveg, hogy azt amit a másik az elmúlt 4 évben elbaszott, azt nem lehet olyan gyorsan helyreállitani. Aztán jön a másik és az is újjal mutogat az elödjére. Ez így megy az örökkévalóságig. Ebben az országban nincs összefogás, hogy a politikusok összefognának az országért!!!!!!!!!!!! Inkább mutogatnak egymásra, ahelyett hogy összedolgoznának hogy szép lassan elérjenek valamit. Így itt soha sem lesz "kolbászos kánaán" ! Más országokban a politikai nézeteltérések ellenére is össze tudnak dolgozni, ez itt miért nem valósítható meg???”
 • 38. Odenburg 2010. szeptember 29. 21:50
  „kisbükki
  LIDL : azt beszélik, megmutatják a Lidl multinak ki az úr a városban ,
  mert állítólag nem adott valakiknek zsebbe ?
  Minden esetre nagyon csend van, a média is nagyon hallgat, így mennek a találgatások.
  Nem tudni mi az igazság”
 • 37. miracle 2010. szeptember 29. 20:46
  „Itt már kb 2 éve félévente-évente istenbizony kezdődik a munka, aztán lefogadom, hogy idén se lesz egy kapavágás se, max valami maszatolás.
  2008.ősz: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/elokeszuletben_az_aluljaro-epites/2072913/
  2009 ősz: http://www.kisalfold.hu/gazdasag/gysev_116_km_vonalfelujitas/2122203/
  2010 tavasz: http://www.sopron.info.hu/2010/03/06/hamarosan-kezdodik-az-aluljaro-epitese/
  A korábbi cikkek szerint, lassacskán már a szalagot kéne átvágni, ahhoz képest egy alapkő, egy makett, meg 8 millió db powerpoint prezentáció készült el.”
 • 36. theresa 2010. szeptember 29. 19:55
  „Alapkő, alapkő... de ezek ketten is csak maketten vasutaztak:D
  Felüljáró olcsóbb, gyorsabb, egészségesebb!”
 • 35. kisbükki 2010. szeptember 29. 19:32
  „Na de tényleg... Tudja valaki, miért nem nyit ki a Lidl?”
 • 34. pulci 2010. szeptember 29. 17:58
  „Csak aztan nehogy a melygarazs vagy csatornarekonsrtukcio sorsara jusson es meg 3 ev mulva is azon idegeskedjünk hogy miert nem lehet közlekedni a varosban. Sajnos tul sok pelda adodott az elmult evekben ilyenre.”
 • 33. Drew 2010. szeptember 29. 17:50
  „Dezső bácsi szavai szentek? Vagy mi? Félelmetes marhaságokat bírnak írni az emberek itt a hozzászólásokban, mintha nem is itt élnének...”
 • 32. polgmester 2010. szeptember 29. 17:01
  „Én lerakom mint hozzá nem értő,de amit még leraktam rövid idő múlva "összerogyott"!Még mindig kevés volt rá a pénz!Pedig a város hiánya mióta én vagyok a magasban több mint három szorosára nőtt!F T.”
 • 31. igazságpillanata 2010. szeptember 29. 16:51
  „Elég volt, mert olcsóbb megoldás a felül járó!
  Olvassátok Walter Dezső nyilatkozatát!

  Szavazzatok Walter Dezsőre!”
 • 30. csery 2010. szeptember 29. 16:28
  „Bbert!!

  A mélygarázzsal kapcsolatban olvasd el inkább a Walter nyilatkozatát, vagy egy kicsit, csak egy ici-picit emlékezz vissza milyen állapotban volt a mélygarázs, mikor a Fodorék átvették a kormányzást. Ha az emlékezetem nem csal egy óriási gödör volt még akkor, de várj bemásolom ide a Walter szavait, csak hogy a gyengébbek is megértsék (de javaslom olvasd el majd az egészet, mennyi pénzt szórtak ki a Fodorék az ablakon:

  október elsején 4 rézsűfal állt a megfelelő tervekkel, az átadási-átvételi jegyzőkönyvekben az építkezést avval adtam át, hogy bármi kérdésük van, szívesen állok a rendelkezésükre. (A további építkezést ők folytatták, majd most az ő általuk épített felszínt szétverték, és a város pénzén újra megcsinálják. Azt gondlom, a felelőtlen gazdálkodásnak ez egy mintapéldája. A mélygarázs le és feljárata a város”
 • 29. Paragulis 2010. szeptember 29. 16:16
  „Arról már elfeledkeztetek amikor a frankenburgi aluljárót építették mi volt?Mégis túléltük és azóta boldogan használja mindenki aki arra jár.
  Ami a kőszegi uti aluljárót illeti az uniós pályázat része amit a GySEV pályarekonstrukcióra nyert,és bele tartozik a szombathelyi felüljáró megépítése is.
  Aki pedig nem hiszi az járjon utána!!!!”
 • 28. téboy83 2010. szeptember 29. 15:00
  „A két fekete munkás!! végre csinálnak valamit”
 • 27. máris 2010. szeptember 29. 14:12
  „Most mért szidjátok Fodor Tamást ? Nem mindegy, hogy a választás miatt lett az alapkőtétel! Kezdjék el, legyen minél előbb kész, nagy probléma oldódna meg ! Nem az a fontos, hogy egy gonddal kevesebb legyen ????”
 • 26. muskátli 2010. szeptember 29. 13:29
  „ha olcsóbb mint a cba akkor inkább a lidlt választom. azt hogy magyar termékeket forgalmaz vagy sem az számomra tökmindegy. sokszor rá van irva hogy innét onnét jött, és a fele sem igaz. ellenörizni azt egyik vevö sem tudja hogy mi az igazság!”
 • 25. VHK 2010. szeptember 29. 13:11
  „22. Muskátli
  Hát mert azok magyar üzletláncok!!!!!!!!!!”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új tűzoltóautó a lövői önkénteseknél

A lövői önkéntes tűzoltó egyesületnél, a helyi önkormányzat támogatásával egy Ausztriában vásárolt… Tovább olvasom