Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Aláírást gyűjtenek a bezárás ellen

Sopronban a tervek szerint összevonnak két középiskolai kollégiumot. A koedukált intézményben így az eddigi 390 diák helyett csak 280-nak lesz helye. Az Erzsébet utcai fiúkollégium bezárása ellen a diákok aláírásgyűjtést kezdeményeztek.
A soproni Erzsébet utcai középiskolai fiúkollégiumban meglehetősen rossz a hangulat: sokaknak számot kell vetniük azzal, bizonytalanná válik a kollégiumi elhelyezés.
– Tudomásunk szerint a soproni önkormányzat a város költségeinek csökkentése céljából napirendre tűzte a fiúkollégium bezárását – mondja Saxinger Viktor, az intézmény diáktanácsának elnöke. – A városvezetés a Ferenczy utcai leánykollégiumból hoz létre koedukált diákotthont. Úgy számoljuk, legalább száz kollégistát fog érinteni a bezárás.

Lesz, aki iskolát vált

– A fiúkollégiumban százötvenen, a lánykollégiumban kétszáznegyvenen laknak, az összevont szálláshelyen azonban csak kettőszáznyolcvan férőhely áll majd rendelkezésre – mondta Saxinger Viktor. – Tehát sokan kénytelenek lesznek bejáróként naponta több órát utazni vagy drága albérletet fizetni. Bizonyára olyanok is akadnak majd, akik emiatt iskolát fognak váltani. A mi kollégiumunkban például dunabogdányiak, székesfehérváriak, oroszlányiak, dunaszigetiek, vértesszőlősiek is laknak. A fiúkollégium bezárása ellen aláírásgyűjtést kezdeményeztünk.

Konkrét ár és időpont nélkül

Az Erzsébet utcai kollégium bezárását valójában az indokolja, hogy a tömböt a soproni székhelyű egyetem szeretné megvásárolni: oda költöztetnék a teljes közgazdaság-tudományi kart. Az egyetem vezetésétől megtudtuk: tárgyalások erre vonatkozóan már voltak az önkormányzattal, de konkrét ár és az értékesítés időpontja egyelőre még kérdéses. Palotai György, a polgármesteri hivatal oktatási irodavezetője elmondta: a helyzet még képlékeny, egyelőre úgy tűnik, hetven kollégistát átvesz a Ferenczy utcai intézmény, a többiek elhelyezéséről pedig megbeszéléseket kezdtek több helyi kollégiummal. Mivel a megkérdezett diákotthonok egy része nem képes fogadni „külsős" igénylőt, ezért az Erzsébet utcai tömb átadása után az érintett több mint száz diák közül többnek még mindig bizonytalan lesz a kollégiumi elhelyezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgász-halász béke a Fertőn

Horgászok és halászok ősi villongásoktól sem mentes kapcsolatát békévé szeretné oldani a Fertő tó… Tovább olvasom