Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 19°C Még több cikk.

Aláírásokat gyűjtenek a vízpótlásért

A Fertő alacsony vízszintje miatt Ausztriában aláírás gyűjtésbe kezdtek, hogy pótolják a tó vizét.
A Fertő tó vízszintje kihat a tó mellett lakók életére is.
Burgenlandban többször szóba került a Fertő tó Dunából való vízpótlásának lehetősége, amelyről a Kisalföld is beszámolt (2004. június 6.). Most a „Kezdeményezés a Fertő tó vízállásáért" akció keretében aláírásgyűjtésbe kezdtek Burgenlandban. A szervezők az alacsony vízállás miatt jelentkező nehézségekre és annak negatív hatásaira szeretnének rámutatni és felhívni az illetékesek figyelmét. A Fertő tó mellett lakók életét közvetlenül is befolyásolja a vízállás, hiszen a halászokra, a zöldség- és gyümölcstermelőkre, a borászokra és az idegenforgalmi vállalkozásokra is kihatással van – érvelnek az aláírásgyűjtés kezdeményezői.


A Fertő osztrák oldalán a lakosság 80 százaléka közvetve vagy közvetlenül a turizmusból él, így az idegenforgalmi szektor a térség legnagyobb munkaadója. A Burgenlandban eltöltött összes vendégéjszaka 55 százalékát a Fertő tó térségében regisztrálják. Az itt nyaraló vendégek átlagosan 70 eurót költenek naponta, ami összesen 98 millió eurós évi forgalmat jelent.

Eddig kétezer aláírás

A kezdeményezők október óta az internet segítségével is gyűjtik a támogatókat. Eddig kétezer aláírást gyűjtöttek, legtöbben Ausztria keleti feléből csatlakoztak, de van, aki Nagy-Britanniából, Görögországból, Németországból vagy Belgiumból küldött e-mailt, amiben támogatja, hogy a Duna talajvizét vezessék a Fertő tóba, a kiszáradás megakadályozása érdekében.

A bécsi agráregyetem környezetvédelmi tanszéke nemrég készített egy tanulmányt a tóról, amelyben az áll: ha az előző évekhez hasonlóan száraz, aszályos nyarak következnek, éveken belül kiszárad Közép-Európa legnagyobb sztyepptava. A burgenlandi politikusok a bécsi egyetem tanulmánya alapján döntenek majd arról, hogy pótolják-e valamilyen módon a Fertő tó vizét. Idén vitorlás-világbajnokságot rendeznek az osztrák oldalon, amelyet az alacsony vízállás veszélyeztethet, ezért is foglalkoznak fokozottan a vízpótlás gondolatával a burgenlandiak.

Dunából, Lajtából vagy Rábából

Az osztrák oldalon évek óta terítéken van az az elképzelés, hogy a Dunából Wildungsmauer térségében vennének vizet, amelyet aztán 16 kilométeres csővezetéken juttatnának Pándorfaluig (Parndorf), ahol az ottani patakban folytatná útját a Duna-víz, majd végül egy zsilipen keresztül jutna a Fertő tóba. Emellett felvetődött az is, hogy esetleg a közelebb lévő Lajtából vagy a Rábából a Hanság-főcsatornán keresztül kellene a vizet a Fertőbe vezetni.

A természet korábban is megoldotta

– A Fertő tavi vízpótlás gondolata nem új keletű, még 1920-ból is maradt fenn egy elképzelés, amely a Dunából tervezte a Fertő tó vízpótlását. Az alacsony vízállást a természet még az emberi beavatkozás előtt megoldotta – mondta el a Kisalföldnek Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. – Az osztrák társszervek évekkel ezelőtt kerestek meg bennünket, hogy miként juttathatnánk vizet a tóba. Az Európai Unió kötelezi a tagországait, hogy vizeinket 2015-ig jó állapotba kell hozni, és ennek egyik eszköze a nyílt vízgyűjtő gazdálkodási tervezés. Ebben egyetértettünk, miként abban is, hogy az unió csak akkor támogat ilyen nagy beruházásokat, ha a lakosság is az ötlet mellé áll.

Az aláírásgyűjtés is ezt szolgálhatja. Amennyiben a Magyar–osztrák Vízügyi Bizottság hivatalos értesítést kap, akkor a magyar oldalon is megkérdezzük a lakosság véleményét, de a nyílt tervezési eljárást ettől függetlenül idén meg kell kezdenünk.
A Fertő tó vízjárása szeszélyes, vízgyűjtő területe a tó felületéhez képest kicsi, így nagyon kiszolgáltatott a csapadéknak. A XIX. században emiatt fordulhatott elő a kiszáradása is. A szakemberek szerint bár a vízszint emelkedése a tónak hasznára válna, azt külső forrás nélkül, a rendelkezésre álló vízkészletek megfelelő használatával kell elérni. A külső vízpótlás ökológiailag kockázatos, a tó természetes vízháztartásába ilyen jellegű beavatkozás jelenlegi ismereteink alapján nem indokolt, kizárólag a Fertő újbóli kiszáradása esetén kerülhetne szóba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly félmilliós kárt okoztak

Tavaly a parkolóautomatákat ért köztéri rongálások több mint félmillió forintos kárt okoztak… Tovább olvasom