Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Akik kellettek, már rég Ausztriában dolgoznak

Jövő év májusában Ausztria megnyitja a munkaerőpiacát. A soproni kereskedelmi- és iparkamara vezetője szerint nekünk, a határ széli magyaroknak nem ettől jön el a Kánaán.


Mint arról portálunkon beszámoltunk, jövő év tavaszától, egészen pontosan május elsejétől Ausztria megnyitja a munkaerőpiacát. Ezen időpont után a magyarok ugyanúgy vállalhatnak munkát, mint az osztrákok.

A soproni kereskedelmi- és iparkamara elnöke szerint, a moratórium feloldása nem jelenti egyből, hogy beköszöntene a Kánaán.


A nyitástól nem lesz több munkahely

- Az általános tapasztalat az, hogy akik kellettek, ár régen kinn dolgoznak Ausztriában - fogalmazott Horváth Vilmos, elnök. - Amikor az osztrák gazdaság érdeke úgy kívánta, gyorsan - akár három nap alatt - el lehetett intézni a munkavállalást. Manapság 15-18 ezer magyar dolgozik a határ túloldalán. Ők a vendéglátásban, a mezőgazdaságban, valamint az építőipar egyes szegmensiben helyezkedtek el. A válság és a recesszió az osztrák gazdaságot is megérintette. Attól, hogy fél év múlva megszűnik a moratórium, még nem hozza magával azt, hogy több lesz a munkahely is.

Belpolitika volt a korlátozás?

Mint már említettük, egyes szakmákban már jelenleg is el lehet helyezkedni Ausztriában. A korlátozás sokkal inkább befele, az osztrákoknak szólt. A mezőgazdaságot tekintve, azaz az érzésünk, hogy az osztrák munkaügyi-, és adóellenőrök megtűrik a magyarokat. Hagyják őket dolgozni, s kevesebb is az ellenőrzés a földeken, mint például az építkezéseken. Ausztriának is érdeke, hogy megtermeljék az élelmiszert. Így kimondatlanul is elnézik, ha valaki feketén dolgozik a szőlőben, a földeken.


Átalakítani az adórendszert

- A magyar adórendszert kell úgy átalakítani, hogy megérje itthon maradi - folytatta a kamara elnöke. - Kiszámítható, vállalkozás barát környezetet kell teremteni. Ez lehet az alapja a gazdaság fejlődésének. Erre mutat a kormány, néhány, már megtett intézkedése.

Az ausztriai munkavállalásban vonzó a magasabb munkabér, ám ez sok esetben azzal jár, hogy lenéznek bennünket.

Ami jó az egyénnek, az rossz a közösségnek. Fotó: illusztráció, internet
Ami jó az egyénnek, az rossz a közösségnek. Fotó: illusztráció, internet


- Nézzük meg a másik oldalt is, attól, ha sokan dolgoznak külföldön, esetünkben Ausztriában, visszahat a magyar gazdaságra is - emelte ki Horváth Vilmos. - Sopronban a statisztikák szerint meglehetősen alacsony a munkanélküliség. Ezzel együtt a város kevesebb személy jövedelem adó visszatérítést kap, hiszen akinek a határ túloldalán van az állása, odaát fizetnek adót. A fizetésüket is ott költik el, azaz az ÁFA sem a magyar államkasszába kerül. Miközben ők is részesülni kívánnak a magyar szociális- és oktatási szolgáltatásokból. Ami jó az egyénnek, az rossz, tehát a közösségnek.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. issimus 2010. augusztus 02. 20:45
  „Ha idehaza is megkapom némettanárként a 2500 eurót, hazajövök németet tanítani. Addig maradok inkább és a böszme osztrákokat tanítom magyarra.”
 • 86. Sanya100 2010. július 31. 14:12
  „Én inkább a 400-at próbálom beosztani,remélem nem kell megtanulnom a szarra visszaállni!
  sok itt az irigy hsz!"Ha nekem szar,legyen másnak is az"Ez jellemző Magyarországra!!!!!!”
 • 85. czindi 2010. július 31. 12:52
  „Két diplomával, másfél ember munkáját elvégezve, 40 éves munkaviszonnyal 160.000 ft volt a nettó keresetem. De nem mentem el máshová, megtanultam beosztani...ezt nem tudják sokan!”
 • 84. banfitoto 2010. július 30. 13:26
  „@51. gondolat1234:

  örülök, hogy valakinek volt pozitív tapasztalata is, sajnos nekem talán nem volt szerencsém Budapesten 2009-ben. Minenesetre továbbra is tartom a véleményem, hogy 250-300 000 Ft nettónál alacsonyabb a magyar átlag diplomásoknál 1-2 év tapasztalattal.”
 • 83. miria 2010. július 30. 08:33
  „Szerintem ha valaki boldogulni akar , ki kell mennie dolgozni . Rendszerváltás után 20 évvel is ugyan az a nevetséges bér van , komolyabb emelés nem is várhato . Jo példa erre a tesco most kirobbant botránya is . Alkalmazottként hiába lesznek uj munkahelyek , ott is csak ilyen bérek lesznek. Egyre több a diplomás , részleteit nehezen fizetö kamionsoför is , Egyszerüen a kisembernek semmi esélye nincs a normális életre , nem csak az ország van romokban , hanem a bérböl élök is .”
 • 82. borvssoias 2010. július 30. 02:15
  „Diplomaval, 4 nyelvet beszelve, csok nelkül Sopronban netto 150ezer. Kicsivel kesöbb Becsben ugyanezen parameterekkel honaptol es arfolyamtol függöen a soproninak 5-10szerese! Tenyleg nem eri meg! :-D

  Büszke vagyok magyarsagomra, nem neznek le, nem diszkriminalnak, nem kapok kevesebbet, mint az osztrak, es nem a troger melot kapom - söt! A penzt fele-fele aranyban költöm kinnt es itthon - majdnem mindegy hol vasarolsz, csak a szolgaltatasok olcsobbak otthon.

  Ez a cikk egy gyönge propaganda a rosszul fizetett hazai munkahelyek mellett...

  RADIKALIS BEREMELESEKRE VAN SZÜKSEG!”
 • 81. kuugor 2010. július 30. 00:09
  „Zekker! Koszi a valaszokat a kiegeszitokkel egyutt.”
 • 80. Miértmagyar? 2010. július 29. 21:47
  „Muskátli...Te teljesen mindegy melyik országba mész tanulni, csak indulj már...van bőven mit:))
  Egyébként miért ne lennék büszke?Tudod mi az vállalkozni Magyarországon?Próbáld ki!Egyenlő az "öntökönrugással":)
  Valóban amíg fiatal az ember és alázatos, nyugodtan menjen ki dolgozni, tanulni, pénzt keresni!Egyszerűen megéri...és mire rutint szerez, gyakorlott lesz, talán a MI országunkból is lesz valami...
  Nem hiszem, hogy szégyenkeznem kéne, mert gyűjtöttem és beruháztam...De ahonnan indultam sose tagadtam meg!Mert az én hazám Magyarország és nem Ausztria!!!”
 • 79. SZILAJ 2010. július 29. 20:40
  „20 éve dolgozom kint... Ne gyertek ide.. Maradjatok a biztosba..
  70000 nettó, hülye főnökök és szabályok.
  Itt ugyanez fogad benneteket......" Csak itt 1500 Eurót kaptok érte."
  Higgyétek el: Nem éri meg...
  A pénz nem minden. Az otthoni szar édesebb.
  Ha nem mozdulsz meg, nem fog semmi rossz történni.
  M A R A D J O T T H O N !!!!”
 • 78. muskátli 2010. július 29. 14:26
  „"Vendéglátásban azért dolgozik kevés osztrák, mert rabszolga munka." ebben teljesen igazad van! A sok csitri aki egész éjjel csak bulizik, mert azt hiszi hogy abból áll az élet, mind beosztanám 2 hónapra ilyen munkára, akkor talán nem hajnalban járnának haza a kis "tinik".”
 • 77. beleptem 2010. július 29. 14:18
  „kinn sem kolbászból van a kerítés, sokszor 7napos hetek szabadnap nélkül, reggel 9re mész és éjfélig ott vagy.
  Sokat ismerek, akinek nincs magánélete, tényleg csal aludni jár haza.
  Vendéglátásban azért dolgozik kevés osztrák, mert rabszolga munka.”
 • 76. muskátli 2010. július 29. 14:13
  „73-as!
  Arra nem kellene büszkének lenned, hogy kinnti keresetböl jól megéltél/élsz mo-n. ezt minden hülye összehozza. büszke lehetnél max arra hogy kinnt jól megéltél a keresetedböl. ez ugyanaz mintha a románok mind mo-n dolgoznának, aztán odahaza meg jól megélnek. mindenki ott éljen ahol dolgozik, úgy volna igazságos. egy magasabb életszinvonalú országban dolgozni és egy kisebb életsz.országban a keresetet elkölteni nem nagy kunszt. söt ebböl céget alapitani szinte egyszerü is.
  ha meg hányingered van talán megfeküdte a gyomrodat a magyar kultúra alkotásainak élvezete. nekem attól van hányingerem.
  """"érdekes, hogy szinte az iskola előtt várják a rosszul képzett magyar diplomásokat, más nemzetek képviselői..""" ezt mivel akarod alátámasztani? a magyar diplomások nagy része eladóként dolgozik ausztriában! a szakmájával kapcsolatos munkakörben! de nem lett egyikböl sem igazgató, menedzser vagy valami nagyfejü!!!!!!!!!!! max 1-2 kivételböl akiknek jól elsimitotta valaki elöre az útját, itt a protekcióra gondolok, söt a korrupt emberekre. ami nagyon jellemzö a kupis mo-ra!”
 • 75. muskátli 2010. július 29. 14:03
  „dzsi
  lehet hogy én sajnállak????????????? engem nem kell sajnálni, nincs mire irigykednem. viszont elöfordulhat hogy te irigykedhetsz énrám!
  amúgy a költökröl megvolt a véleményem már a sulis idöszakban is, azóta sem változott
  amúgy a müveltség nem pont a költök ismeretétöl függ!
  nézzd meg a mai fiatalokat. nekik is van szerelmi problémájuk, és nem irnak verseket hogy a jövö nemzedéknek a hülyeségeket kelljen kiolvasnia belöle. nem, ök sms-t irnak ami egyszerüen kivethetö hogy mit is takar. nem kell gondolkodni hogy az iró mit is akart kifejezni vele, belefüzve szülöhelyét álmait élményeit stb.
  irta volna le ady, petöfi...........egyszerüen hogy mit akar, akkor nem kéne most azon gondolkodni. ez nem müveltség hanem idöbasz..s.
  tudom sokakat leköt egy vers elolvasása, számomra egy nulla, nagy nulla. ilyesmire nem pocsékolom el drága idömet.”
 • 74. muskátli 2010. július 29. 12:00
  „könnyen pofázol mint írtad, kinnt dolgoztál abból könnyü megélni mo-n
  az ilyenek jól megszedig magukat aztán cég, stb és játszák az eszüket
  ha annyira szereted a hazádat akkor miért dolgoztál külföldön? miért nem a hazádat épitetted?

  amúgy meg szarok a nagy magyar költökre, irókra nagy ivben, mert azok az akkori kor szélhámosai voltak. ahelyett hogy dolgoztak volna inkább csak irtak mint a léhütök. az a mai viszonylatban összehasonlitható a vedelö, drogos néppel, aki csak lázadozik de nem hajlandó egy dobozt sem arrébb rakni. én továbbra is utálom a magyar költöket, söt külföldieket is. a versek a legnagyobb baromságok számomra. egy jó köny OK, de egy vers????
  agybaj! a magyarságomra meg nem vagyok, nem voltam nem is leszek büszke. jó hogy vannak ilyenek akik a mellüket verik hogy ök magyarok, de máshol szedik meg a zsebüket. ez szörnyü!!!!!!!!!!!!”
 • 73. Miértmagyar? 2010. július 29. 09:56
  „59/muskátli: A szavai jellemzik az embert!Sokan szeretik ezt a "kupleráj" országot!Ne is legyél büszke magyarságodra, mi se vagyunk büszkék, hogy ilyen emberek vannak a magyarok közt!Hányingerem van a hozzászólásaidtól...érdekes, hogy szinte az iskola előtt várják a rosszul képzett magyar diplomásokat, más nemzetek képviselői...érdekes, hogy a sokkal jobb pozícióból indult osztrákokat nevezed ki példaképnek, akik a Nyugat szekértolói!Én 9 évig dolgoztam odaát és jól megéltem belőle itthon, már cégem van Magyarországon az ott keresett pénzből.Valóban sokkal nehezebb itthon.Valóban 3 nyelven beszélek anyanyelvi szinten mégis itt küzdök, az ellenőrzések hegye mellett...mégse mondom az országomra, hogy kupleráj!Válts állampolgárságot, és integrálódj ahhoz a néphez, ahol a legnagyobb probléma a beltenyészetből származó betegségek gyógyítása!Én addig is olvasgatom a fent említett "senkinek" nevezett, magyar kultúra alkotókat!”
 • 72. gall 2010. július 29. 09:47
  „http://www.origo.hu/allas/kulfoldimunka/20100729-osztonzi-ausztria-a-szakkepzett-munkaero-letelepedeset”
 • 71. Zekker 2010. július 29. 09:17
  „Amiket senki nem kérdezte:
  Családi pótlék, pl. két gyerekkel: 373,2 Euro/hó, szeptemberenként duplán fizetik.
  "Gyed": pl. 36 hónapig kb. 430 Euró/hó (több féle között lehet választani, a végösszeg kb. ugyanannyi)
  Penlerpauschale: pl. ha 30km-re van a munkahely és csak autóval lehet elérni kb. + 50 Euró/hó (fizutól függ, minnél többet keresel annál magasabb a Pendlerpauschale)
  AVAB: ha egyedül tartasz fenn egy családot, kb. + 60 Euro/hó (fizutól függ az összeg és családtagoktól)
  Ingyenes betegbiztosítás Mo-n/Ausztriában feleségnek/élettarsnak ha gyermekgondozással foglalkozik. A gyereknek is ingyenes.
  13+14 fizu jóval alacsonyabb levonásokkal
  Kis fizu felturbozások.
  Aki megteheti húzzon át dolgozni.
  Így megemeli a magyar béreket is.”
 • 70. Zekker 2010. július 29. 08:31
  „@69. kuugor:

  "Mennyit vonnak le nyugdijjarulekra havonta?"
  A szociális levonások (SV) a bruttó fizuból kb. 18%.
  Ebben benne van a betegbiztosítás, nyugdíjjárulék, stb.
  Pontosabban itt: https://www.bmf.gv.at/service/Anwend/Steuerberech/BruttoNetto/BruttoNetto.htm

  "Mennyi munkaviszony kell a nyugdijjarulek levonashoz? (Kezdeshez) vagy automatikusan indul az elso honaptol."
  Rögtön indul az elsö hónaptól.

  "Mindenki fizet nyugdijjarulekot vagy csak a teljes munkaidosok?"
  Szerintem csak az nem fizet SV-t, aki 340 Euronál (van egy határérték) kevesebbet keres.

  "Ha leepitenek mennyi ideig kell dolgoznod elotte hogy kapjal segelyt?"
  1 évig. Ez a feltétel vonatkozik friss SV-fizetökre.

  "Hany nap szabadsag jar egy evben teljes munkaidoben dolgozonak?"
  25 nap általában

  "Kell-e szakszervezeti dijat fizetni?"
  Nem kell.

  "Fizetes kethetente vagy havonta?"
  Havonta.”
 • 69. kuugor 2010. július 28. 23:58
  „Nincs kedvem visszaolvasni az egeszet talan nem is talalnek valaszt a kerdeseimre.
  Kerdeseim:

  Mennyit vonnak le nyugdijjarulekra havonta?
  Mennyi munkaviszony kell a nyugdijjarulek levonashoz? (Kezdeshez) vagy automatikusan indul az elso honaptol.
  Mindenki fizet nyugdijjarulekot vagy csak a teljes munkaidosok?
  Ha leepitenek mennyi ideig kell dolgoznod elotte hogy kapjal segelyt?
  Hany nap szabadsag jar egy evben teljes munkaidoben dolgozonak?
  Kell-e szakszervezeti dijat fizetni?
  Fizetes kethetente vagy havonta?

  Kb ennyi ami hirtelen az eszembe jutott.”
 • 68. Merneptah 2010. július 28. 16:30
  „#67muskátli:Kell és meg is kell védeni államvizsgán a diplomamunkát(min 40 oldalnak kell lennie).De ez olyasvalami játék,amit már játszottam többször :DDDD”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik az iskolát Petőházán

Mintegy 31 millió forintból alakítják át az általános iskolához tartozó, volt szolgálati lakást… Tovább olvasom