Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Aki szolgálatnak tekintette az önkormányzatiságot

Most adom vissza a családomnak azt a szeretet, törődést, figyelmet, amelyet a húsz évnyi önkormányzatiság elvett - mondta Pilsits Mária, Kópháza egykori polgármestere.

Több Sopron környéki településen megszakítás nélkül évtizedeken át ugyanaz volt a polgármester. Néhányan úgy döntöttek, hogy visszavonulnak a helyi, politikai közéletből. Most induló sorozatunkban őket kerestük fel.

- 2006-ig voltam polgármester, a következő ciklusban képviselő. A helyi politikától elszakadtam, de ez nem jelenti azt, hogy ne dolgoznék a köz érdekében - mondja Pilsits Mária, Kópháza egykori polgármestere. - 1987. január elsején lettem tanácselnök, ezt követően öt cikluson át lehettem polgármester. A könnyeim is lejöttek, amikor 2010-ben két helybéli összegyűjtötte a polgármesteri jelöltséghez szükséges ajánlószelvényeket. Meghatódtam, de akkor már képviselőnek sem indultam. Úgy vélem, most már nem azt jelenti a demokrácia, mint amit a rendszerváltáskor vallottunk.

Pilsits Mária már hat éve nem polgármester, de most is a köz érdekében tevékenykedik.
Pilsits Mária már hat éve nem polgármester, de most is a köz érdekében tevékenykedik.


- Szándékosan senkinek sem tettem rosszat, mindenkinek a szemébe tudok nézni. Sajnos, általánosságban egyre többször tapasztalom, hogy egyes képviselők, polgármesterek azt hiszik, megválasztásuk után észt és hatalmat kaptak, viszont ez szolgálat. S mindenhez értenek. Amennyiben rosszul döntenek, azt nem merik felvállalni, miközben az elődleges szempont az adott település érdeke.

Pilsits Mária mindig is szolgálatnak tekintette a polgármesterséget. Folyamatosan képezte magát, így nem fordulhatott elő - ahogy fogalmazott -, átvágják. Volt előadó, kirendeltségvezető, anyakönyvvezető, adóügyes.

- Most, hogy nem kell Kópháza ügyeivel foglalkoznom, visszaadhatom a családomnak azt a szeretet, törődést, figyelmet, amelyet az elmúlt húsz évben elvettem tőlük - mondja az egykori polgármester. - Igazi nagymama vagyok, sokat unokázom, zeneiskolába, uszodába és strandra járunk. A kertet is rendben tartja, hogy mindig legyen szép és friss virág a vázában.

Pilsits Mária számos szervezetben tevékenykedik. Tagja a Vöröskereszt helyi, soproni és megyei szervezetének. Megyei és országos szinten is képviselő a Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak. Tagja a LEADER szervezetnek. Hidegségen idegségen létrehoztuk a horvát klubot. A cél az, hogy felelevenítsék, felkutassák a horvát népszokásokat.

Olvasóink írták

 • 1. ruig 2012. augusztus 09. 07:17
  „Pilsits Mária neve és tevékenysége össze forrt Kópházával.Sikerének egyik titkát nagyon találóan fogalmazta meg,szinte
  ajánlásként a közszolgálatában dolgozóknak.Személye példa a választott tisztségviselőknek !
  " a megválasztással nem hatalmat kap,csak szolgálatot" Kívánok nagyon szép,boldog és egészségben töltött hosszú nyugdíjas éveket,igazán sok öröm teljen az unokáiban.
  P.Horváth,nagyon szép és igaz értékeket írt le riportjában. A továbbiakban is ez vezérelje, írásai tartalmának
  formálásakor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: útlezárás a Kőszegi úti vasúti-közúti csomópont építése miatt

Augusztus 10-én, több buszjárat is kerülő úton közlekedik majd Sopronban. Tovább olvasom