Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

˝Aki okos, már nem dolgozik feketén˝

Az ausztriai munkavállalási korlátozásokat tavaly május elsején törölték el. Az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, eljött az ideje annak, akinek piacképes szakmája van és beszél németül. Ugyanakkor itthon megindult egy kelet–nyugat irányú ingázás, ami csapdákat rejthet.

Csizmár Péter, az EURES-T Pannonia határ menti partnerség koordinátora elmondta: – A magyar munkavállalók száma Ausztriában a tavaly és idén február közötti időszakban huszonkilencezerről negyvennégyezerre emelkedett. A tizenötezres növekedés soknak tűnhet, de elmarad attól az ˝áradattól˝, amire a szakemberek számítottak. Azok a magyar munkavállalók, akik készek voltak Ausztriában dolgozni, ezt már régen megtették, a változás többek közt azt is jelzi: akik eddig feketén dolgoztak, most ˝fehérítettek˝.

Az osztrák munkaerő-piaci nyitás a Magyarországon belüli mobilitásra is jelentős hatással volt. – Az országban megindult egy kelet–nyugat irányú ingázás. Ez a gazdasági helyzetünknek is betudható: azokról a területekről, ahol magas, mintegy húsz százalék feletti a munkanélküliség, a nyugati országrészekbe jönnek az emberek. Akik Ausztriában vállalnának munkát, leginkább itt, a határ mentén telepednek le, s az ingázást választják. Mindez jól érzékelhető a soproni albérletpiacon, ahol pillanatok alatt „elkapkodják" a kiadó ingatlanokat – folytatta Csizmár Péter.

Ugyanakkor óriási csapdába kerülhet az, aki mindent feladva, a jobb munka reményében nyugatra jön anélkül, hogy megfelelő szakképesítése, nyelvtudása lenne. Csizmár Péter hangsúlyozta, az osztrákok nem szakképzetlen munkaerőket keresnek, külföldön is csak a kvalifikált szakemberekre tartanak igényt a munkáltatók. – A vendéglátás, idegenforgalom területén, építő-, a fém- és a húsiparban, a szociális ágazatban dolgozókat, a mérnököket, orvosokat keresik. A határ mindkét oldalán ugyanazok a hiányszakmák vannak a minőségi munkaerő területén. Mivel versenyhelyzet alakult ki a határtérségben a szakképzett munkaerőért, elérkezett azoknak az ideje, akiknek jó, piacképes szakmájuk van, és beszélnek németül.

Csizmár Péter, az EURES-T Pannonia határ menti partnerség koordinátora elmondta, az ausztriai fizetések többszörösei az itthoninak, ezért sok magyar vállal a végzettségénél alacsonyabb szintű munkát.
 Csizmár Péter, az EURES-T Pannonia határ menti partnerség koordinátora elmondta, az ausztriai fizetések többszörösei az itthoninak, ezért sok magyar vállal a végzettségénél alacsonyabb szintű munkát. Fotó: Magasi

– A bérek tekintetében elmondható, hogy az ausztriai fizetések többszörösei az itthoninak, s az elkövetkezendő 10–15 évben nem is számíthatunk kiegyenlítődésre. Probléma, hogy a jelentős bérezési különbség miatt a szakmával rendelkezők külföldön a végzettségüknél alacsonyabb szintű munkát is elvállalnak. Ez azért nem jó, mert ha egy mérnök – a példa kedvéért – évekre kimegy benzinkutasnak, majd hazajönne a szakmájába dolgozni, itthon valószínűleg már nem fog tudni elhelyezkedni, tapasztalat, gyakorlat hiányában – mondta el Csizmár Péter.

– Azt is tudni kell, hogy Ausztriában nincs általánosan érvényes minimálbér. A kötelezően fizetendő legalacsonyabb bér szakmánként és gyakran a szakmában eltöltött idő szerint változik. A bérezés és a munkaidő szabályait kollektív szerződések rögzítik. A munkavállalók kérdései leginkább erre vonatkoznak, illetve a betegbiztosítással kapcsolatban fordulnak jogi tanácsért a szakemberekhez. Sokan nem tudják azt sem, hogy munkaadójuk bejelentette-e őket – fogalmazott Csizmár Péter. Hozzátette: aki okos, az már nem dolgozik feketén, a munkavállalónak ez egyáltalán nem érdeke, hiszen megszűnt a korlátozás. A munkaadónak viszont igen, de csak akkor, ha egy-két hétre veszi fel az alkalmazottat, hogy ezzel is megspórolja az ezzel járó adminisztrációt, de ez inkább csak az idényjellegű mezőgazdaságban jellemző. Ha a szerződés hónapokra szól, a munkaadó sem kockáztat.

A szakember kérdésünkre elmondta, a tapasztalatok szerint, aki euróban kapja a fizetését, az általában euróban is költi el. Ugyan ezek az adatok nem mérhetőek, de sokan már nem követik az árfolyamok ingadozását, s nem váltanak valutát. Ráadásul sokan Ausztriában nyitnak bankszámlát, ez pedig a magyar gazdaságnak nem kedvez.

Olvasóink írták

 • 9. 1x2=? 2012. július 14. 16:01
  „Sziasztok itt vagyok.
  Ha ok holnap tovább, mivel a "menyecske" elkészült az ebéddel.
  Üdv:Colin”
 • 8. Csetneky 2012. június 02. 10:54
  „Kedves soproni!

  Először is sokat kell tanulni, utána pedig még többet dolgozni. Nekem bejött.

  Egyébként akkor szerinted a csalás, a bűnözés a megfelelő út? Érdekes.”
 • 7. soproni 2012. május 30. 14:27
  „Kedves Csetneky!Izgatottan várom az ötleteidet,ami segítség olyanoknak,akik nem kapnak sem szülői,sem más segítséget ahhoz,hogy normálisan ,anyagi gondok nélkül élhessék az itteni fizetésükből az életüket és még gyerekeket is nevelnek(esetleg csonka családban).”
 • 6. soproni 2012. május 30. 14:21
  „Szia ruig! Már hiányoltunk,nagyon eltűntél.A feljelentett,meghurcolt ember is aggódott érted :-) Itt megtalálsz :
  szovetségesek@freemail.hu. Már 4 ember írt.”
 • 5. Csetneky 2012. május 30. 13:24
  „Figyelő2012

  Érdekes emberek vannak, az már biztos! Tehát mindenki menjen el, illetve aki marad, az ne fizessen adót, de egyébként meg mindent finanszírozzon az állam. Miből, kérdezem meg szellemesen. Ja, hogy jó szoci szokás szerint kölcsönből. Mi erről a véleményed?”
 • 4. ruig 2012. május 29. 20:59
  „Szia soproni! A cikk csacsiság. A havasföld népe már Bécs alatt küzd a munkával 2.50EUR/óra fizetésért.A Lengyel barátaink 3-3.50EUR/óra ellenében építik az osztrák jóléti államot.A Sopron környéki Ausztriában dolgozótól hallottam,hogy a munkáltató aláíratja a 1000EUR/hó nettó fizetést és kifizet 800EUR/hó munka ellenértéket.Érdekesség
  az egészben,hogy a Románok munkavégzése Ausztriában 2013-ig korlátozva van.Mindenesetre sokan bevállalják mert
  a fizetés szükséges!”
 • 3. Figyelő2012 2012. május 29. 16:50
  „Aki okos, az nem dolgozik ebben az országban!
  Aki okos, az ebben az országban feketén dolgozik, mivel így az állam sokkal kevesebbet vesz el Tőle!
  65 éves nyugdíj korhatárt pedig nagyon kevesen fogják megélni.
  Ha pedig pár évig nyugdíjas is leszek, bőven rakok félre annyi kis nyugdíjat, hogy ne haljak éhen.”
 • 2. soproni 2012. május 29. 16:24
  „˝Aki okos, már nem dolgozik feketén˝.....de igen,nagyon sokan dolgoznak feketén és nem azért mert buták,ha nem a megélhetésükhöz szükséges normális fizetés miatt.”
 • 1. FREDDY/S 2012. május 29. 16:12
  „Hány munkahely szűnt meg Sopronban az elmúlt 20 évben. Miért nem lehetett a munkahelyeket megmenteni. Miért állnak még mindig üresen az épületek, már nem alkalmasak semmire, avagy nagyon gazdagok vagyunk és senki se felel semmiért, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezvényekkel a Bécsi dombi amfiteátrumért

Lendületesség, bátorság, virtus jellemezte a pünkösdi jótékonysági sportjátékokat. Tovább olvasom