Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Akarni kell a békét

A soproni zsidóság elhurcolásának és megsemmisítésének 59. évfordulóján gyászünnepélyt tartottak a zsidó temetőben. Erre az alkalomra Sopronba látogatott Judit Várnai Shorert, Izrael budapesti nagykövete, aki interjút adott a Kisalföldnek.
– Programjában szerepelt a középkori és az egykori papréti ortodox zsinagógák megtekintése. Ez utóbbi a második világháború után került az állam tulajdonába. Jelenleg pedig a győri Pannon TIT Egyesületé, amely értékesíteni szeretné.

– Sajnos, a városból – éppen 59 éve – 1850 zsidót hurcoltak el. Közülük 1640-en haltak mártírhalált, különböző megsemmisítő táborokban. A zsinagóga így kerülhetett az állam kezébe.

– A soproni zsidóság szeretné az épületet megmenteni, akár úgy is, hogy a város kulturális központot alakítson ki, amely alkalmas kiállítások, hangversenyek rendezésére, de egyelőre senkinek sincs pénze, hogy megvásárolja. Izrael állam nem tud ehhez segítséget nyújtani?
– Izrael gazdaságilag most nagyon rosszul áll. Három hete fogadta el a parlament azokat az intézkedéseket, amelyek talán a magyarországi Bokros-csomaghoz hasonlítanak.

A világban nagyon sok zsinagógát kellene megmentenünk, amely szinte lehetetlen vállalkozás. Ettől függetlenül azonban tudunk segíteni kapcsolatainkkal, amelyek a világ zsidó szervezeteihez kötnek bennünket. A zsinagógák nagyon fontosak számunkra, még akkor is, ha már nem működnek. Kulturális központ kialakítását pártolom, mert egy szép kiállítás, egy jó koncert megtiszteli a helyet és megtiszteli azok emlékét, akiket elpusztítottak.

– A Közel-Keleten nagyon lassan halad a békefolyamat. Véleménye szerint belátható időn belül megteremthető a béke?
– A Közel-Keleten nem lehet beszélni időpontról. Aki nem akar békét, az nem tartja be az egyezményeket és a tűzszünetet. Ennek ellenére lesz béke, mert kifáradtak a palesztinok. Bevallják – ha nem is nyíltan –, hogy kudarcba fulladt a 2000 szeptemberében meghirdetett intifáda. Nem nyertek semmit, rosszabb helyzetbe kerültek, gazdaságuk összeomlott. Az izraeli nép is elfáradt.

Nekünk azonban nincs más alternatívánk, mint harcolni az életünkért. Ha abbahagyják az erőszakot, ha megszűnik a terrorizmus, az uszítás, ha átadják fegyvereiket egy harmadik félnek, akkor lehet beszélni a jövőről. Nálunk minden anya azt akarja, hogy a fia jöjjön haza. Mi minden egyezményt betartunk, de alapvető feltételünk, hogy abba kell hagyni a terrorizmust és az erőszakot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerű szigorítások

Nem volt jótékony hatással a felújított városházi díszterem a soproni képviselőkre: talán a meleg… Tovább olvasom