Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Akár murvás úton is, csak átmehessünk Ausztriába!

Fertőrákosról közúton két ausztriai település is elérhető. Az autósok csak az egyik utat használhatják büntetés kockázata nélkül.


A magyar és az ausztriai települések között átvezető határátkelők bemutatásával foglalkozó sorozatunkban ezúttal Fertőrákosra látogattunk el.

A zsirai helyzetképről szóló írásunk itt érhető el >>


A Sopron melletti településről két út vezet Ausztriába. Az egyik a Páneurópai Piknik emlékpark mellett elhaladva Szentmargitbányára (St. Margarethen) megy. Tudni kell, hogy az út a Magyar Közút kezelésében van, de földrajzilag Fertőrákos közigazgatási területén fekszik.

Fertőmeggyesennél véget az 52-es út. Akár ezt meg is lehetne hosszabbítani. Szentmargitbánya felé az L210 jelzésű út vezet.A mintegy öt kilométer hosszú út az elmúlt években jelentősen elhasználódott, ugyanis a mostaninál kisebb forgalomra tervezték. A közút idén tavasszal végzett aszfaltfelújítást, de ez korántsem tekinthető véglegesnek.

Már csak azért sem, mert a megyei közgyűlés döntése nyomán ezt utat a közlekedési hálózat tervezett fejlesztései között az első helyre sorolták. Így adott esetben 2018-től már egy kiszélesített úton közlekedhetnek az Ausztriába ingázók, vagy éppen a piknik parkba tartó turisták autóbuszai.

A Szentmargitbánya felé vezető út felújítása 2018-ig megtörténhet. Fotók: Magasi
A Szentmargitbánya felé vezető út felújítása 2018-ig megtörténhet. Fotók: Magasi


A másik út, Fertőmeggyest (Mörbisch) köti össze a barlangszínház településével. Igaz, ezt csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják. Korábban többször próbálkoztak már a magyar oldalon azzal, hogy szüntessék meg a tiltást az ausztriai oldalon, de nem jártak sikerrel.

Így a magyar autósok építettek egy földutat a mostanitól néhány méterre. Ez száraz időben jól funkciónál, nagyobb eső után már többször előfordult, hogy traktorral kellett kimenteni a járműveket.

Akkor, amikor Ágfalva és Somfalva között időszakosan bevezetett forgalomkorlátozás uniós álláspontjáról írtunk, beszámoltunk arról, hogy a Schengeni-övezeten belül elvileg ott lépjük át a határt, ahol akarjuk.

- Az osztrák település vezetősége azt veti fel erre, hogy ott lehetséges az átkelés, ahol már korábban is volt kiépített út, vagy azt egy államközi egyezmény engedélyezi - mondja Palkovits János, Fertőrákos polgármestere.

- Már felvettük a kapcsolatot a megyei közgyűléssel. A terv az, hogy a mostani úttól háromszáz méterrel párhuzamosan vezetne egy elkerülő. Első körben már azzal is elégedettek lennénk, amennyiben meglenne a nyomvonal.

Fertőmeggyes felé az áthaladás az autóknak tilos
Fertőmeggyes felé az áthaladás az autóknak tilos


Ha most nincs is pénz aszfaltozásra, akkor az utat majd mi is kiépíthetjük. A murva borítás is sokkal több, mintha semmi sem lenne. A járműforgalom így nem zavarná a kerékpárosokat, és a fertőmeggyesiek nyugalmát sem.


A polgármester hozzátette: az ingázók közlekedésének megkönnyítése mellett lenne egy másik fontos szempont is. Ha sikerülne a települést összekötni a Ruszt (Rust) felé vezető 52-es úttal, akkor az a turizmust is fellendítené.

Esős időben, amikor nem lehet kerékpározni, vagy strandolni a Fertő tóban, akkor a külföldi turisták átjöhetnek autóval Fertőrákosra, Sopronba, Nagycenkre, vagy éppen Fertődre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális hulladéklerakatok Sopronban - Egyet felszámolnak, kettő lesz helyette

Felháborító dolog történt lakóhelyünkön, a Besenyő utcában! A közelben dolgozó emberek szeméttelepnek néztek egy területet - jelezte olvasónk. Tovább olvasom