Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Akadályok fehér bottal

Az ENSZ 1969-ben jelölte ki október 15-ét a fehér bot napjának. A hivatalos nyilvántartás szerint több mint negyvenezer súlyos látássérült él ma Magyarországon, ám az összes érintett száma ennek közel háromszorosa.

Francia grófnőnek köszönhető

A fehér bot a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen segédeszköze. Alkalmazásának gondolata a francia Guilly d'Herbemont grófnőtől származik.

A látás elveszítése vagy súlyos romlása nagyon nehéz helyzetet teremt. Az élet azonban nem áll meg! Csak más lesz – Buczkó Judit, a vakok megyei egyesülete soproni csoportjának vezetője ezekkel a szavakkal fogadta sorstársait a fehér bot napja alkalmából rendezett összejövetelen.

Szóba kerültek mindazon problémák, amikkel a látássérülteknek meg kell küzdeniük, de nem feledkeztek meg a sikerekről sem.

Az egyik legfontosabb a rosszul látók számára a sorstársi közösség és annak támogató segítsége. Sopronban összetartó csapatot alkotnak, közösen próbálnak tenni azért, hogy az esély-
egyenlőségi törvény ne csak paragrafus legyen.
– Három héttel ezelőtt kaptunk egy linket, hogy megnézhetnénk a városfejlesztési tervdokumentációt.

A vakok számára veszélyt jelenthet minden kiálló faág, minden bucka, minden akadály... Fotó: Magasi
A vakok számára veszélyt jelenthet minden kiálló faág, minden bucka, minden akadály... Fotó: Magasi


Szerintem ha látnánk, sem biztos, hogy eligazodnánk rajta... Pedig kíváncsian várjuk, lesz-e hangos lámpa, a jeleket hogyan fogják beépíteni? Lassan tíz éve el kellett volna készülnie az akadálymentesítésnek, de egyetlen középület, orvosi rendelő, gyógyszertár, színház vagy hivatal előtt sincs vezetősáv! De nem építettek a vadonatúj autóbusz-pályaudvarra és nincs a vasúti pályaudvaron sem. A járdákból oszlopok, csonkok állnak ki.

Gyönyörű virágos a város, de a járdára nyúló faágak balesetveszélyesek. Az aszfalt állapotát nem is kell részletezni. A járdán kerékpározók szintén nagy veszélyt jelentenek a vakoknak – sorolta a gondokat Buczkó Judit. Ami pedig végképp megkeseríti a gyengénlátók életét, a postán, bankban, gyógyszertárakban bevezetett számhúzás. Nem látják sem a papírt, sem a kijelző táblát.

De születnek nagyszerű dolgok is. A soproni Lions klub és a színház kitalálta, hogy fejhallgatón keresztül narrálják a gyengénlátók számára a darabokat. Az országosan egyedülálló figyelmesség el is nyerte a vakok egyesületének tetszését és köszönetét. Ahol a tagoknak meggyőződése: egy százalék segítség többet ér, mint száz százalék sajnálat.


        

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb defibrillátorok a GYSEV-nél

A vasúttársaság a soproni rendező pályaudvar és a konténer terminál forgalmas épületeiben szerelt… Tovább olvasom