Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Ahol még a tetőről is kilátástalan a jövő

A végelszámolás alatt álló Soproni Műemlék-helyreállító Kft. dolgozói reménytelennek látják a jövőt. Azt mondják, télen sehol sem kapnak munkát, arról nem beszélve, hogy sokan közelebb vannak a hatvanhoz, mint az ötvenhez.
Harminckét kitűnő szakember kereshet magának munkát.
A szakemberek sorsa egyik pillanatról a másikra vált bizonytalanná, annak ellenére, hogy még akad munkájuk. Néhányan a Templom utcában, a 14-es számú ház felújításán dolgoznak.
A tizenegy éve kezdődött történetet először Szabó Imre asztalos eleveníti fel, aki 1981-től dolgozott a kft. elődjénél, a műemléki kirendeltségen.

– Amikor ’92-ben megalakult a kft., sok választásunk nem volt – mondja Szabó Imre.

– Közölték velünk: vagy vállaljuk az új cégben a munkát, vagy mehetünk Budapestre dolgozni. Maradtunk, már csak azért is, mert jogfolytonosságot ígértek és garanciát, hogy lesz munka és fizetés. Ezért nem kaptunk végkielégítést sem. Ma már úgy látom, a kilencvenkettő előtti időszakot akkor le kellett volna zárni, mert három évvel ezelőtt felbontották – egyoldalúan – azokat a szerződéseket, amelyeket 1992-ben kötöttünk. Ekkor felajánlottak egy bizonyos összeget, de olyan keveset, hogy többen nem fogadtuk el.

Nekem a korábbi 11 évemért 230 ezer forintot akartak fizetni. Ez az összeg a kilencvenes évek elején még elfogadható lett volna, de 2003-ban már nevetséges. Lassan belátjuk, mi csak vesztesek lehetünk, és kénytelenek leszünk felvenni a két évvel ezelőtt felajánlott pénzt. A kft.-től semmit sem várhatunk. Huszonhárom év után talán 180 ezer forinttal indulhatunk a reménytelenségbe.

– Tudomásul veszem, hogy felszámolják a kft.-t, hiszen a rendszerváltás óta sok-sok tízezer ember vált munkanélkülivé – sóhajt egy nagyot Böröck Nándor tetőfedő. – Harmincöt éve dolgozom itt. Ennek ellenére csupán azt kértem, hogy próbáljunk emelt fővel elválni egymástól. Találjanak valóban humánus megoldást, hogy az emberek ennyi év után ne nulláról kezdjék újra az életüket. Ennek azonban semmiféle jelét nem látom. A jövőm kilátástalan, még innen a tetőről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törőcsik szerencsés balesete

Törőcsik Mari színésznő és férje, Maár Gyula lettek „sors szabta előadásban” annak a… Tovább olvasom