Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Ahol a lépésekért, szavakért is küzdenek

Öt éve működik Sopronban a Gyógypedagógiai és Fejlesztő Tanácsadó, ahol a sérült vagy fejlődésükben elmaradott gyerekeknek és szüleiknek nyújtanak a szakemberek segítséget.
(illusztráció)
A gyermeklélektani kutatások bebizonyították, hogy az emberi fejlődés üteme az élet első éveiben a leggyorsabb. Ezért ez az időszak különösen fontos azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen oknál fogva a megszokottól eltérő módon és ütemben fejlődnek. Ha ezt a legfogékonyabb időszakot nem használhatják ki a fejlesztő szakemberek, akkor a gyermek sokkal nehezebben fog bizonyos képességeket megszerezni, és esetleg soha nem jut el arra a szintre, amit egyébként a benne rejlő adottságok lehetővé tennének.

Hogy jobb legyen

– A soproni, Rét utcai Nevelési Tanácsadónak három szakszolgálata működik, melyek közül az egyik a Gyógypedagógiai Fejlesztő és Tanácsadó, amely az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Lenkey utcai épületében kapott helyet, immár öt éve. Munkatársaink itt a csecsemők, kisgyermekek gyógypedagógiai fejlesztését végzik – tájékoztat Egedi Cecília igazgató, klinikai szakpszichológus.
– A fejlődésbeni elakadás, elmaradás, illetve a sérültség tényének regisztrálását követően, ambulánsan látjuk el azokat a csecsemőket, kisgyerekeket, akiknek a legkoraibb életszakasztól kezdve gyógypedagógiai segítségre van szükségük – egészíti ki az elmondottakat a fejlesztő team vezetője, Némethné Nagy Mária. – Munkánk magában foglalja a szülők, a család gondozását is. Az egyéni és a csoportos foglalkozásokon a szülők például elsajátíthatják mindazt, amivel segíthetnek gyermekeiken. S amellett, hogy a szakember irányításával megtanulhatják, mit kell tenniük, a sorstársszülők jóvoltából a problémával is könnyebben megbirkózhatnak.

Józsika harcai

Öt évvel ezelőtt a fejlesztő első „ gyermeke " a fertőszentmiklósi Takács Józsika volt. Az akkor kétéves kisfiú anyukája ma is hálásan gondol vissza arra az örömhírre, hogy a közelben talál gyermeke számára szakszerű segítséget.
– Addig Győrbe utaztunk rendszeresen, aztán az ottani gyermekidegorvostól tudtuk meg, hogy Sopronban korai fejlesztő nyílt – emlékszik vissza Takács Józsefné a kezdetekre, majd elmeséli, kisfia spontán szüléssel, második gyerekként jött a világra, elég nagy súllyal. Néhány hónap elteltével a szülőknek feltűnt, hogy a baba jóval kevesebbet mozog az elvárhatónál, s bizony fél éves korában Józsikáról kiderült: agya a magzati élet vagy a szülés közben oxigénhiányban szenvedett, s ez maradandó károsodást okozott idegrendszerében.
– Orvostól orvosig utaztunk, mielőtt Sopronban megnyílt a fejlesztő. Már az első perctől kezdve jól éreztünk magunkat, én csodálkoztam a legjobban, hogy a korábban félős, visszahúzódó Józsika itt milyen hamar feloldódott. Azóta is szívesen járunk ide, soha nem kell noszogatni, ha Sopronba indulunk – mondja az anyuka, miközben fia a tanév végén rendezett mini ballagásra hozott süteményeket kóstolja sorra a társaival. – Már az első fél év után nyilvánvalóvá vált, hogy az itt kapott segítség mind mozgásában, mind személyiségében óriásit lendített Józsikán. Fejlődése azóta is töretlen. Háromévesen indult el, mozgása most már teljesen biztos, másfél éve pedig beszélni is elkezdett. Psszel már iskolás lesz, a Petőfi téri Kozmutza-iskolába fog járni – mosolyog Takács Józsefné, s ő jól tudja, mekkora szó ez a kisfiú és a család életében.

„ Csak lenne... "

– Ha nem kaptunk volna szakértő és emberi segítséget, nem tartanánk itt – folytatja az édesanya. – Tudom, hogy ha nem hoztam volna ide rendszeresen a fiam, akkor szóba sem jöhetne az iskola. Józsika valószínűleg még járni sem tudna, nem is beszélne. Csak lenne...
Hogy ez még sincs így, az a fejlesztő teamnek köszönhető, amelynek tagjai Takácsékon kívül még 102 családon segítettek.
Az elmúlt években csökkent a halmozottan sérültek aránya a városban, köszönhető többek között a terhességgondozásnak, ugyanakkor csaknem háromszorosára emelkedett a figyelem-, a magatartászavar vagy hiperaktivitás tüneteitől szenvedő kisgyermekek aránya.
S más gondokkal is szembesül ötéves fennállásának öröme közben a korai fejlesztő. – Mivel nincs a városnak gyermekneurológusa, elmaradnak a szűrővizsgálatok, így ismét előfordul, hogy a fejlődési zavarok felismerése késik, az irányítás akadozik, s a családok csak több hónapos, sőt, néha éves késéssel jutnak el hozzánk. Márpedig a gyermek fejleszthetősége szempontjából minden nap számít! – hangsúlyozza Némethné Nagy Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vármegye-sziklák

A gyászos trianoni évforduló alkalmából tegnap a soproni Bécsidombon felszentelték a készülő… Tovább olvasom