Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Agyhártyagyulladás, de nem járvány

Sopron - Agyhártyagyulladáson esett át egy soproni tinédzser. Akik kapcsolatban álltak vele, megelőző antibiotikumos kezelésben részesültek. Járványtól egyelőre nem kell tartani.
Egy soproni középiskolás lánynál agyhártyagyulladást állapítottak meg orvosai. Osztálytársai, illetve azok a tanárok, akik közvetlen kapcsolatban voltak vele, négy napon át megelőző antibiotikumos gyógyszeres kezelésben részesültek. A 16 éves lány azóta a kórházból hazakerült, otthon ápolják.

– A soproni diáklány esete egyedi volt, az azonnal megtett megelőzési intézkedések eredményeképpen agyhártyagyulladás-járvány nem valószínűsíthető – tájékoztatott dr. Horváth Zoltán főorvos, a kórház infektológiai osztályának vezetője. – Az influenza és az agyhártyagyulladás között az a legnagyobb különbség, hogy míg az influenza vírusos megbetegedés, addig az agyhártyagyulladás bakteriális eredetű. Az influenza és az agyhártyagyulladás tünetei merőben eltérőek – folytatta a főorvos. – Az előbbinél többnyire igen magas láz, intenzív orrváladékozás, hörghurut, levertség a jellemző, s az, hogy 24 óra alatt tömeges fertőzést okozhat. A szerencsére csak elszórtan jelentkező agyhártyagyulladásnál sokkal súlyosabb a klinikai kép: a megbetegedés elsősorban az idegrendszert érinti. A beteg erősen szédül, hányás gyötri, nagyon rosszul érzi magát és az eszméletvesztés is velejárója a lázzal járó megbetegedésnek. Mivel az influenza erősen legyengíti a szervezetet, ha ritkán is, de előfordulhat szövődményeként az agyhártyagyulladás. Amennyiben a beteget azonnal kórházba szállítják és a vele érintkezőket védő gyógyszeres kezelésben részesítik, akkor elkerülhető az agyhártyagyulladásos járvány. Mint azt tavaly év végén jeleztük, idén országos influenzajárvány várható, s felhívtuk a figyelmet a megelőző védőoltás fontosságára. Sopronban jelenleg középfokú influenzajárványról beszélhetünk. Javasoljuk, hogy mindenki vitaminokkal, gyümölcsökkel fokozza szervezete ellenálló képességét, vagy éljen megelőző védőoltás lehetőségével. Ez kiküszöböli az influenza esetleges szövődményeként fellépő agyhártyagyulladást is – mondta el a szakember.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igaz-e, hogy 45 literes tankba 50 liter benzin is belefér?

Igaz-e, hogy a 45 literes tankba 50 liter benzin is belefér bizonyos kutaknál? Igaz, hogy a határ… Tovább olvasom