Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Agrárklíma száz év múlva

A szakemberek szerint az is elképzelhető, hogy a klímaváltás olyan mértékű lesz, hogy a gabonafélék termelése nem lesz gazdaságos.

Az előrevetített klímaváltozás hatáselemzését végzi el és az alkalmazkodás lehetőségét vizsgálja az a 2012-ben kezdődött és ez év végéig tartó szakmai program, amelynek vezetője a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, illetve dr. Mátyás Csaba akadémikus.

A mintegy 870 millió forinttal támogatott projektben több intézmény mintegy 250 kutatója vesz részt. A kedden tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a támogatás jelentős infrastrukturális fejlesztésekre adott lehetőséget.

A kutatások az ökológiai körülmények változásaira fókuszálnak, ezeket becsüli meg és az alkalmazkodás lehetséges módjait is kidolgozzák. A munka eredményeként létrejött egy olyan informatikai alapokon nyugvó döntéstámogatási rendszer is, amely előrevetíti az évszázad során várható változásokat és gyakorlati javaslatokat kínál a megfelelő eljárásokra, a károk megelőzésére. Azt már megállapították, hogy a legfőbb befolyásoló tényező a víz mennyisége lesz, s az is nyilvánvaló, hogy a 2100-ig előrejelzett adatok alapján öntézésre mindenképpen szükség lesz. A szakemberek szerint az is elképzelhető, hogy a klímaváltás olyan mértékű lesz, hogy a gabonafélék termelése nem lesz gazdaságos...


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönt kaphatnak az iváni férfit kirabló fiatalok

A rendőrség lezárta a nyomozást. Rablás és közokirat hamisítás a vád a fiatalok ellen. Tovább olvasom