Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Agóra: még van remény?

Sopron - Helyt adott a soproni önkormányzat panaszának a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogi főosztálya, így az Agóra-pályázatra benyújtott soproni terv – a Russ-villa közösségi központtá alakítása – esélyt kapott egy új elbírálásra.
Multifunkcionális közösségi központtá válhatott volna a Russ-villa, az egykor zeneiskolaként használt épület, az önkormányzat ugyanis 1,6 milliárd forintos támogatást remélt az Agóra-pályázatból, de Sopron nem került be a támogatott városok közé. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által felállított bírálóbizottság a projekttervet elutasította, mivel az nem érte el a támogatáshoz szükséges ponthatárt. A döntést a soproni önkormányzat megfellebbezte, mondván, nem a kiírás szabályainak megfelelően pontozták le pályázatát.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogi főosztálya helyt adott a soproni panasznak. Ez persze nem azt jelenti, hogy multifunkcionális központ lesz a Russ-villából, de esélyt kapott a projekt, hiszen a pályázat újra a bírálóbizottság elé kerül.

Sopron önkormányzata 1,6 milliárd forintra pályázott az Agórán, ez az összeg lehetővé tenné a műemlék épület és közvetlen környéke rendbetételét. Az előzetes terveket az örökségvédelmi hivatal már jóváhagyta. Az önkormányzat bormúzeumot képzelt el a pinceszinten, az emelet a civil szervezeteké lenne és kiállítási térként is funkcionálna. A nemzetiségi önkormányzatok és szervezeteik ugyancsak itt kaphatnának helyiségeket. A földszinten tágas fogadóteret, az első emeleten pedig kávéházat is terveztek, valamint koncertterem szolgálná a soproniakat.A Russ-villáról

A neoreneszánsz stílusban épült villát Russ János bornagykereskedő építtette 1879-ben Handler Nándor tervei alapján. 1893-ban Ludwig Schöne bécsi építész elképzelései szerint bővítették ki. Az épület a késői bécsi historizmus stílusjegyeit viseli magán. A XX. században szinte teljesen körbeépítették a villát, így teljes pompájából a környékbeli utcákból csak részletek láthatók. Évtizedekig a zeneiskolának adott helyet, ám 2003 óta üresen áll.

Olvasóink írták

  • 2. Telepathia 2009. január 20. 10:08
    „Talán a soproni önkormányzat összes fizetett képviselőjének és városveztőinek egy irányba kellene tekinteni.Ne abba kapszkodjanak ami párt hovatartozás miatt elválasztja öket, hanem azt erősítsék mindnyájukba ami párt hovatartozás ellenére összeköti öket .A város közös érdekét szolgálják, erre esküdtek fel, talán kettő év elteltével már elfelejtették.”
  • 1. cocialisták 2009. január 16. 19:44
    „Ahogy a császár mondta a Sissi filmben: na, bravo!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankok a biztosra mennek

Sopron - A válság mindenütt érezteti hatását. A bankok komolyabb biztosítékot kérnek az eddiginél… Tovább olvasom