Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Aggódó soproni kiskereskedők

Sopron - Néhány hónap múlva jelentősen megváltozik Sopron kereskedelmi arculata. Ősszel – szinte egy időben – négy nagy bevásárlóközpont nyílik egymáshoz közel. A pláza bérlői máris aggódnak, de a többi kiskereskedő is félti a jövőjét.

Visszavonhatatlan ténynek tűnik, hogy Sopron kereskedelmi (és ipari) központja a Győri út körül alakul ki. Ezt látszik igazolni, hogy egyre bővül az itteni ipari park, és a már meglévő kisebb-nagyobb kereskedelmi egységek mellett megjelentek a „nagyok" is. Nagy ütemben épül az OBI, a Baumax, a Family Center és az Alpha Park. Az idő szorítja a beruházókat és kivitelezőket, mert mindegyik kereskedelmi központot még jóval karácsony előtt szeretnék megnyitni. Ezért aztán, ha szükséges, hétvégén is dolgoznak az építkezéseken. Ami jó lesz, lehet a vásárlóknak, az aggodalommal tölti el a helyi kiskereskedőket, mert félő, hogy egyre kevesebben keresik fel a kis üzleteket, mivel az új központokban szinte mindent kínálnak majd.

Az OBI és a Baumax egymással is versenyez, hiszen hasonló a kínálatuk. Az Alpha és a Family üzleteit – információink szerint – elsősorban nagy nemzetközi cégek bérlik, így a helyieknek kevés az esélyük, hogy bekerüljenek. A pláza bérlői máris aggódnak, mert óriási konkurenciájuk lesz egyik napról a másikra, de hasonló gondokkal néznek szembe a többi kisebb üzletközpont és a Várkerület üzleteinek bérlői, tulajdonosai is. A folyamat ahhoz hasonlítható, mint amikor a nagy élelmiszer-áruházak megnyíltak, a kisboltok tulajdonosai pedig kétségbeestek. A megoldás – mint mindenütt a világon – egyedi és különleges minőségű árukínálat, mert a multik áraival és a „mindent egy helyen" egyre terjedő szemlélettel nehéz versenyezni.

A nagy bevásárlóközpontok hatást gyakorolhatnak a város mélypontra süllyedt – egykor szebb napokat látott – bevásárlóturizmusára is, hiszen ha vevőket csábíthatnak el a szomszédos osztrák városok hasonló profilú központjaitól, akkor Sopronban – talán – más szolgáltatásokat is igénybe vesznek.

Horváth Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Deák tér: Versenyfutás az idővel

Sopron - Versenyt futnak az idővel (és az időjárással) a Deák tér kivitelezői, ugyanis rohamosan közeleg az augusztus 15-i átadási határidő. A multifunkciós épület tetőzetét közben visszabontották, mert beázott. Tovább olvasom