Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 7°C Még több cikk.

Aggódnak a tarvágás miatt

Sopron - A Gida patak utcában élők aggódnak a közelükben lévő akácos erdő tarvágása miatt: féltik a természetvédelmi körzet élőhelyeit.

A tanulmányi erdőgazdaság állítja, minden a legnagyobb rendben van.

A Gida patak utcai lakóparkban élő családok a természet közelsége miatt választották otthonuknak a környéket. Mint mondják, szinte naponta látnak őzet, vaddisznót, fácánt, nyulat, sőt, rókát is ablakukból, és ez nagy élmény a kisgyerekeknek. Most e természetvédelmi körzet élőhelyeit féltik: a fakitermelők tarvágást végeztek a közeli akácos erdőben.

Tarvágásra ítélték a Gida patak utca környéki akácos erdőt. Az akác maga sarjad, az élőhelyek tehát megmaradnak. Fotó: Magasi
Tarvágásra ítélték a Gida patak utca környéki akácos erdőt. Az akác maga sarjad, az élőhelyek tehát megmaradnak. Fotó: Magasi

– A munkák kezdetekor a lakóközösség képviselői levélben és személyesen is megkerestek bennünket, de az önkormányzati képviselőjükön keresztül ugyancsak elértek bennünket – mondta ezzel kapcsolatban Vörös Attila, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (Taeg) erdőgazdálkodási igazgatója a terület kezelői nevében. – Felvilágosítottuk a lakókat, hogy az elöregedett akácerdő fáinak zöme beteg, tarvágásra van szükség. Az akácfa természetvédelmi területen is vágható tarvágásos módon, mert nem őshonos fafaj. Jellegzetessége, hogy saját maga sarjad. Jövő tavasszal már növekedésbe kezd, nyár végére a fák elérik a mellmagasságot, az azt követő években pedig igazi erdővé változik az akácos. Az élőhelyek tehát megmaradnak. A Gida patak utcaiak két kérésének is eleget tettünk: a tarvágásra ítélt részen a diófákhoz nem nyúltunk, sem pedig a kemping felé eső rész fiatal, csíkban húzódó, fasor jellegű akácsarjaihoz. 


 A tarvágásra ítélt részen a diófákhoz nem nyúltunk, sem pedig a kemping felé eső rész fiatal, csíkban húzódó, fasor jellegű akácsarjaihoz - mondta Vörös Attila, a Taeg Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.

 

Olvasóink írták

 • 6. janika 2009. december 02. 06:43
  „Üzlet az, üzlet így lesz a kültelekből- beletelek sokszoros áron! Kié a haszon?”
 • 5. Dombigabi 2009. december 02. 00:11
  „A fa mindig jól jön:) Mellesleg a jelenleg érvényben lévő erdőtörvény szabályozza hogy nem csökkenhet a magyarországi erdőterületek nagysága. Úgyhogy aki erdő helyére ültetne annak igencsak borsos árat kell fizetnie érte, nem a legjobb befektetés :) Nem csak az új és nagyobb erdő telepítését finanszírozza hanem annak átadásáig (5-10év) minden benne lévő munkálatot... Az, hogy éppen az erdő szélét kellett letermelni egy mindennapos eset, most éppen itt. Tudják mit csinálnak a tanulmányi erdőgazdaságnál. Nem hinném hogy azoktól kell félteni az erdőt akiknek ez a munkájuk, sőt hivatásuk.

  Pistika, igazad van. valóban nem a közönséges értelemben vett akác van az előtérben. Ez nem fehér, hanem korona akác, vagy gledícsia, kinek mi, mögötte pedig ha jól látom keskenylevelű ezüstfa. Mindegyik jól sarjad, nem kell félni, a gyerkőcöknek lesz hol bújócskát játszani. Anyu örülni fog mikor a rejtett folt előkerül :)

  Jó szerencsét! Üdv az erdésznek!”
 • 4. Intel 2009. december 01. 19:36
  „Valakinek kell az építési terület:)))
  A fa pedig ilyen időben jól jön...”
 • 3. pistika 2009. december 01. 14:55
  „A háttér az ok, akácnak tűnik, de az első kupac az nem akác.”
 • 2. kumpala 2009. december 01. 14:17
  „Akkor ez így rendben is van, szerintem.”
 • 1. Hozzászóló 2009. december 01. 12:40
  „Amikor a ronda társasházaik felépültek oda, akkor nem aggódtak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelket tartó szabályok

Felszentelésének 70. évfordulóján Agyagosszergénybe látogatott dr. Olofsson Placid atya, bencés… Tovább olvasom