Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

ÁGFALVA - Ilyenek vagyunk: búcsúkor legényfát állítunk

A Kisalföld „Ilyenek vagyunk" elnevezésű közösségi kezdeményezése újabb plakátot eredményezett. Az ágfalviak teljesen önállóan készítették el bemutatkozásukat.

– Igen jónak tartom a Kisalföld Ilyenek vagyunk elnevezésű akcióját. Ezzel az újság gyakorlatilag szerepet vállal az egész megye idegenforgalmának generálásában. Hiszen a mókásan megformázott jellegzetességek egy-egy falura irányítják a figyelmet, ami az adott település felkeresésére ösztönözhet – fogalmaz Pék Zsuzsanna, Ágfalva polgármestere, aki a falu rendezvényszervezőjére, Csoltói Józsefre bízta a kezdeményezés helyi koordinálását.

Csoltói József húsz éve él családjával Ágfalván, de mint többszörösen díjazott néptáncos és koreográfus, már 1973 óta gyűjti a német nemzetiségi folklór hagyományait. – Ágfalva német nemzetiségi település, ezért is a sok német kifejezés a plakáton. A faluban mi szeptemberben legényfát állítunk, s legénytáncot, Burschen-táncot járunk – magyarázza.


Kattintásra nagyobb lesz a kép!
Kattintásra nagyobb lesz a kép!

– Az értéktár összeállításában Udvardi Ferenc, a nemzeti park munkatársa, valamint Pahr Mária, Csoltóiné Szalai Márta, Domonkosné Szemerédy Zsuzsanna, Csernus Gáborné és Czinder Tamásné pedagógusok vettek részt. Szerencsére Ágfalva múltja és jelene is mozgalmas, gazdag volt tehát a merítési lehetőség, több mint a duplája, mint ami elfért volna a poszteren. Úgy érezzük, végül sikerült minden olyan lényeges momentumra utalnunk, ami felkeltheti az érdeklődést falunk iránt. Így például az, hogy nálunk zajlott le az a csata, amely fontos szerepet játszott a nevezetes 1921-es soproni népszavazás kiírásában. Nekünk két határátkelőnk is van, Somfalvára és Lépesfalvára. Nemcsak évente megrendezett ikerfesztivállal büszkélkedhetünk, amelyre az ország minden részéből, sőt, külföldről is érkeznek hozzánk, hanem futófesztivállal is, mert fontosnak ítéljük a mozgást, az egészség megőrzését. Több száz éves hagyománya van Ágfalván a téltemetés farsangi mulatságának, a „Fasching"-nak; ennek során tréfás, maskarás lakodalmas menetet tartunk. Az evangélikus templomunkra is büszkék vagyunk, amely annak idején egy tóra épült, s vörösfenyő cölöpökön áll. Az illusztrációk elkészítésében Rozmán Zoltán festőművész, rajztanár, a digitalizálásban Motován Miklós helyi vállalkozó segítségét kértük.

– Nagyon tetszett az ötlet, s lokálpatriótaként örömmel fogadtam el a felkérést. Arra törekedtem, hogy figyelemfelkeltő és színes, mókás megformálás uralja a képi világot – mondja Rozmán Zoltán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is csatlakozott a GYSEV „TeSzedd!" akcióhoz

A cég dolgozói a vasúttársasághoz tartozó, és azzal közvetlenül határos területeket tisztítanak meg… Tovább olvasom