Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Áfaemelés: Akciókkal csalogatnak a kereskedők

Sopron - Bő egy hónappal ezelőtt emelkedett az áfa, de vásárlásainkkor egyelőre nem sokat érzünk belőle, mivel a kereskedők akciókkal csábítják magukhoz a vevőket. Rezsire viszont egyértelműen több megy el.

A július elsejével életbe lépett áfaemelés vajon hogyan hatott a boltok forgalmára? S leginkább: a vásárlókra? A tanszerek és a kiegészítők is immár a 25 százalékos áfa alá esnek. A papírboltokban elárulták: tudják jól, hogy az iskolaév mindig nagy megpróbáltatást jelent a szülőknek, ezért egyes kereskedelmi egységekben húszszázalékos tanszervásárt hirdettek meg. Azaz aki élelmes, olcsóbban jut most a szükséges csomagokhoz, mint az áfaemelés előtt...

Leárazások: Áfaemelés ide, áfaemelés oda, a ruházati boltokban is kedvezményekkel próbálják meg szinten tartani az értékesítést.
Leárazások: Áfaemelés ide, áfaemelés oda, a ruházati boltokban is kedvezményekkel próbálják meg szinten tartani az értékesítést.

A gyógyszerek – és a könyvek – áfája öt százalék maradt, e területeken „csak" az étrend-kiegészítők, valamint a CD-k, DVD-k árai változtak. A forgalom stagnál. Az élelmiszerboltok többségében akciókkal próbálják meg becsalogatni a vásárlókat. Állítják, az áfaváltozás hatása e területen csak az őszi hónapokban mérhető le, hiszen az üdülések, a hétvégi vízparti kirándulások miatt a nyár sosem jelenti a csúcsot a forgalomban.
A ruházati boltokban is kedvezményekkel próbálják meg szinten tartani az értékesítést. A kereskedők úgy látják, az emberek kétszer is meggondolják, mit vásároljanak. Az osztrákok is immár hosszasan számolgatnak, mielőtt megköttetne az üzlet. Akciók nélkül ezek az üzletek már nem tudnának talpon maradni.

Egyes soproni műszaki boltok "lenyelték" az áfaemelést, hogy változatlan – vagy épp akciós – árakkal vonzzák a vásárlókat. Forgalomcsökkenést – szokás szerint – csak a hónap végén tapasztaltak, elsejétől ismét fellendült az érdeklődés.

Viszont minden háztartás rezsiköltségét érinti az áfaemelés, amely miatt egy átlagfogyasztó családnál – csak a víz, villany és gáz esetében – összességében mintegy 1300 forinttal magasabb összegű számlát kell kifizetni. Ez a pluszköltség a családi házban élőknek, továbbá a téli hónapokban a panelosok számára ennél is nagyobb terhet jelent majd.
– Felkészültünk arra, hogy az áfaemelés miatt emelkedik a rezsink – mondta K. Jánosné nyugdíjas. – Ez annyit jelent, hogy kevesebb pénz marad másra. Éppen ezért tudatosabban indulunk vásárolni: nézzük az újságot, milyen üzletek tartanak akciókat, s akkor reméljük, a pénzünknél maradunk – nyugtázta a helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredetvédettséget kapnak a borok

Új borkategória-megjelöléseket kell alkalmazni a magyar borokon augusztustól. A Soproni borvidéken… Tovább olvasom