Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Adventi vásár nyílt a Várkerületen

Idén formabontóan nem a Fő téren, hanem a Várkerületen tartják meg az adventi vásárt Sopronban. Az ünnepi forgatag pénteken vette kezdetét.

– Örülök, hogy a Várkerületen van az idei adventi vásár, mert a Fő téren nekem már túl nagy volt a tömeg – jegyezte meg péntek délután a soproni Esztergályos József. – Itt, az utcán sétálva megállhatunk az egyes árusok előtt, talán ez a helyszínválasztás a turisták miatt is előnyös. Azt viszont el kell ismernem, az egész napos, estés forgatag több lakót zavarhat majd. Bár úgy vélem, ilyenkor, karácsony tájékán elnézőbbek az emberek.

Az adventi vásár pénteken vette kezdetét, amely egészen december 20-ig, a közös gyertyagyújtásig tart. Az új helyszínnel kapcsolatban a kereskedők még nem tudtak mit mondani, szerintük néhány napon belül eldől, hogy jó volt-e a választás.

A soproni Esztergályos József szerint jó választás a Várkerület, mert az utcán sétálva is megállhatunk az árusok előtt. Fotó: Magasi
A soproni Esztergályos József szerint jó választás a Várkerület, mert az utcán sétálva is megállhatunk az árusok előtt. Fotó: Magasi

– Évek óta karácsonyfadíszeket árulunk, de sokan csupán csak nézelődnek – mondta el Ardeleon Csilla, az egyik faház eladója. – Azt tapasztaljuk, hogy inkább az olcsóbb, kínai termékeket keresik, az idei slágerek úgy tűnik, a lila díszek lesznek.

A megszokott forralt bor és karácsonyi ételek mellett ipar- és népművészek is árulják majd portékáikat.
A Várkerületen, a Bástya tér és a Mária-szobor közti részen több mint harminc faházat állítottak fel. A megszokott forralt bor és karácsonyi ételek mellett, ipar- és népművészek is árulják majd portékáikat. A színpadon a helyi általános iskolások és kulturális csoportok mellett országos hírű művészek is szórakoztatják majd a kilátogatókat. Szombaton pedig a gyermekek a Mikulás-vonaton a Télapóval utazhatnak. Felszállás a vásártéren.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Miértmagyar? 2009. december 09. 11:49
  „moderálva sértő”
 • 32. okos_jóska 2009. december 08. 00:58
  „Beaubo

  Ecsém, Klaussz, te teljesen meg vagy keveredve.
  Mi bajod van egyáltalán? Mi a bajod, édes ecsém? Hogy olcsó a bor? Bezzeg, ha drágább lenne, mennyivel jobb lenne, mi? Mert például Schönbrunnban sokkal drágább. Vehetnénk példát talán. Tőlük és onnan. Vagy mi a szösz? Nem tudom felfogni eszemnek én, hogy miért szántod fel már hónapok óta az összes hír kapcsán a fórumot. Valami komoly magánéleti válságnak kell lennie nálad neked, tőled, hozzád. Ami megzavar embernek agy, de annyira, hogy az adventi vásár látványa a szelektív hulladékgyűjtésről kezd képeket vetíteni, amit csak a sült gesztenye gondolata képes valamennyire enyhíteni, de csak néhány percig, és aztán LE A VILLANYKÁBELEKKEL A FÖLD ALÁ, és jövőre nevezzük el a bástyagödröt Vörösmarty térnek, és akkor megnyugszik Beaubo, és karácsonykor nem csak a dió töri ö (ö!) a karácsonyfa alatt (ami sokkal szebb Bécsben, Kismartonban Ober- és Unterpullendorfban, Schönbrunnban, Alaszkában, Borneon, a Vörösmarty téren, Kenyában és a Marson, mint ebben az ótvar Sopronban), hanem töri ö (ö!) a magyar is, pedig az is biztos szebb Kismartonban törve, vagy Bécsújhelyen, .....zrinyi. Légymáésznébeauboklausz.”
 • 31. m 2009. december 07. 20:59
  „Beaubo nap mint nap kitakarítja Burgenlandot. Ő valaki:-))”
 • 30. Akata 2009. december 07. 20:43
  „"Talán a jerevániaknak ez elég, de egy kulturált közönségnek biztos nem."
  Nem, Beaubo, a jerevániaknak ez nem elég, de meg kell elégedniük ennyivel, csakúgy mint a Lővérekben élőknek és a Várkerületen élőknek is, mint minden soproninak. Ez van, ennyi sikeredett.
  Mi nem akarunk Budapestre, Bécsre, Győrre hasonlítani. Mi soproniak vagyunk. Mi itt szeretnénk ünnepelni, ezért mondjuk/írjuk le az ilyen-olyan véleményünket, tudod, mert mi itt élünk.
  Ezért ha kérhetem, kímélj meg bennünket a sértő, becsmérlő kijelentéseidtől.
  Ehh, nem is tudom miért reagálok a béna hozzászólásodra...”
 • 29. hehe08 2009. december 07. 18:18
  „28.!!
  én csak azt szeretném megkérdezni, hogy milyenek a jerevániak??????
  lehet, hogy egy bocsánatkérést megérne a hozzászólásod......”
 • 28. Beaubo 2009. december 07. 17:59
  „NINCS SEMMI HANGULATA ENNEK AZ EGÉSZ VÁSÁRNAK!
  Ma megint kint voltam és egyszerüen nem tudtam elhinni szemeimnek: Olcsó bor + kínai termékek + levegöben logó villanykábelek.... ez a Gödör nem egy meghitt rendezvény-helyszín!
  A szervezök voltak már a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásáron? Szerintem nem...mert ha lettek volna, nem olyan szörnyüen nézne ki a soproni piac. IGÉNYTELEN, TELE OLCSÓ SZEMÉTTEL.
  És a szelektív szemetgyüjtésre se képesek ebben a városban: nem lehetne recycling-kukák felállítani, hogy a lakoság tanuljon, hogy már nem szabad minden egybe dobni?!?
  Ez a vásár nem fog ide hozni turistákat, mert máshol sokkal szebb. Talán a jerevániaknak ez elég, de egy kulturált közönségnek biztos nem. Ez tényleg Liszt, Széchenyi és Lackner városa?!
  Itt pár javaslat azoknak amelyek tényleg szép advent-vásárok szeretnének látogatni a következö hetekben:
  1. Budapest, Vörösmarty tér: szerintem a legszebb az országban
  2. Eisenstadt: hangulatos, de semmi extra, a jó sült gesztenye kívül
  3. Bécs: Belvedere kastélynél: azt mondják, idén a legszebb az egészektöl
  4. Bécs: Schönbrunn kastély elött, nagyon különleges gasztró-ajánlat
  5. Halbturn (Féltorony) kastély, Burgenland: a legszebb Burgenlandban
  6. Györ: már az is jobb mint a béna soproni.

  Ja, még egy kérdés a szervezöknek: miért zár már be 20-án, amikor a karácsony hangulat a csúcsponton van?
  Minden karácsony-vásár dec. 23.-ig tart nyitva....

  BÉNA, BÉNA, BÉNA.....”
 • 27. botman 2009. december 07. 14:04
  „totál röhejes és semmi hangulata nincs az egésznek! gratula a tehetségtelen szervezőknek!
  még a győri vásár is 100x jobb, nem kell messze menni példáért.....
  és ne mondják már nekem hogy azért kellett elhozni a fő térről, mert bármikor megkezdhetik a felújítást! ne vicceljenek már!! pont karácsony előtt fogják elkezdeni, jah hogyne.
  szánalmas...mindent sikerül elbaltázni”
 • 26. Shaki 2009. december 07. 13:58
  „Sajnos ebben az ügyben nem tudok semmi érdemlegeset írni, de talán megtaláljuk az okát. És pedig azt, hogy nem megyek oda. 3 gyerekkel meg pláne nem!Tavaly előtt a fő téren a pici gyerekemet "agyontaposta" 1 forraltbor imádó!!!! Úgyhogy én sem szidni,sem dícsérni nem tudom, de az az igazság, hogy nem a pénz tart vissza attól, hogy odamenjek. Elsősorban az emberek, másodsorban a nyál, ami terjeng. Ja és amúgy ott lehet nem volt rendőr, de az Ady Endre úton már 2 napja szobroznak, hátha valakit elcsíphetnek. Öröm végigmenni, ahogy mindenki villogtat figyelmeztetésképpen: Vigyázz, rendőr, lemeszel:))))”
 • 25. zooberon 2009. december 07. 10:17
  „Ne terelj TancsiMancsi! Az általam leírtakra válaszolj inkább! És vigyázz, hogy miket írsz, mert jocó1 éberen figyel, és megdorgál azért, hogy folyton "minősítesz", és nem "érvelsz"!”
 • 24. TancsKaszabell 2009. december 07. 10:03
  „Gratulálok !
  Ez egy érv dús , értelmes válasznak indult, egészen a második leírt szóig ,mert utána ....................
  sajnos a már az annyit ostorozott színvonal alatti locsogást olvashattuk most is ,mint a többi kommentjében egy ideje. Hova lett az értelem,a vitakészség,a vállalt ,megismert elvisége ......és minden más ami az értelmes polémiát jelentheti ?
  Hova lett ?
  Úgy vélem itt inkább,sőt biztosan, az ön egészsége miatt van okunk aggódni ! Jól vagyok és köszönöm,hogy aggódik az egészségemért, nem árt vele.
  Folytassa csak bátran !”
 • 23. zooberon 2009. december 07. 09:23
  „Ne dühöngj TancsiMancsi! Lassan szokj már hozzá a gondolathoz, hogy ez a retrográd brigád fogja vezetni az országot, és a várost! csak arra leszek kíváncsi, hogy hogyan fog állni a szád, amikor jönnek majd az eredmények? Ja, tudom már, jön a jól bevált Bokros effektus, ugye? Csak majd a Bajnai nevét fogod aranyba foglalni. Örök lúzer vagy TancsiManci! Ahogy észrevettem egyre feszültebb vagy az utóbbi időben, vigyázz, árt az egészségednek!”
 • 22. Freddy01 2009. december 07. 08:20
  „Majd elfelejtettem....a sok szemét..azért nem ártott volna még hulladék gyűjtőket kihelyezni. Hatalmas kupacokban állt tegnap este a sok szemét, a kicsi, hétköznapokra tervezett szemét kosarak körül...”
 • 21. Freddy01 2009. december 07. 08:16
  „Látom nem vagyok egyedül, kürtöskalács ügyben...Azon én is felhúztam magam...sok más mellett.. de az volt a csúcs..”
 • 20. Beaubo 2009. december 07. 00:32
  „Nem hangulatos és meghitt ez a vásár, a színpad a gödörben hülyenek néz ki, a nézök állnak fent és lenézik, villanykábelek állnak a levegöben, nincs semmi különleges árú, cikk, a zene nem illik az adventhez.....nem láttam sült gesztenyét sem.
  Ez a városvezetés miért nem ül egyszer autóba és elmegy Ausztriába? Ott lehet tanulni, hogy kell szervezni, hogy kell kinéznie egy karácsony vásárnak....
  Úgy néz ki nem vagyunk a Nyugat kapuja, hanem tiszta Balkán, mintha Alföldön lenne ez a város. Egyszerüen a Prokultúra nem tudja kihozni a legjobbat ebböl a városból. Nagyon sajnálom. Ki kellene váltani az emberek....és föleg ügyvezetöje, Nyerges Ferencet, menjen már nyugdíjba !”
 • 19. TancsKaszabell 2009. december 06. 20:54
  „Nekünk nincs is szándékunkban elsöpörni mert mi a demokráciát ebben az országban az ő közreműködésükkel együtt tartjuk teljesnek!
  Még ma is annyi negatív tapasztalat után, már ami az ők építőszándékait illeti!

  Még akkor is így gondoljuk ha ők a baloldal megsemmisítésére bevallottan és akkurátus terveknek megfelelően járnak el mintegy nyolc éve. Sajnos sikeresen!

  Egyébként pedig nyolc éve közellenségnek állítják be a szabad választásokon nyertes pártot és annak vezetőit és tagságát. Sőt a szimpatizánsaikat is.
  Mind e közben minden értelmes az ország számára fontos tervet és programot meghiúsítottak mindent tagadó és különböző pozíciókban időben elhelyezett szabotáló
  közreműködő szimpatizánsaik segítségével. Nagy a soraikban ma is a helyezkedés a jó beosztásokért a magas fizetésekért. De hát mindig találnak erkölcstelen csak a saját érdekeikre tekintettel lévő percemberkéket akiknek az ország sorsához csak annyi közük van, hogy jól éltek régen is, ma is, és holnap is jól akarnak élni, a többi rovására.

  Az egész világot megrázó válság elleni küzdelemben csak ez a semmirekellő retrográd párt nem vett részt, sőt akadályozta a szükséges összefogást az országban.
  Ez a párt elárulta az országot több alkalommal a nyolc év alatt!

  A kormánypárt és a parlamenti frakció sok sok jóember együttműködésével tagadhatatlan sikereket ért el az elmúló hónapi küzdelmekben. Ezeket a pénzvilág és az ország támogatására szövetkezett nemzetközi szervek jónak értékelték és a jövő megalapozásának tartják.

  Ez a semmirekellő párt az ország állapotát romhalmazhoz hasonlítja és gyalázza az egész világ előtt! Nem is oly rég a Bokros csomag volt a támadásuk középpontjában és hasznát elkótyavetyélték és szétosztogatták a baráti köreikben. Emlékszem.....................,,csak ne mi kapjuk a legtöbbet"!

  Áldozatokat ezért az országért ez a párt soha nem hozott, egyszer ezt is számon fogják kérni majd a választok... nincs is ez olyan messze mint gondolják!
  Jelenleg a választók jó részét sikeresen elbolondították, de el jön az ébredés ideje is és
  az elsöprésről demokratikus módon velük együtt fogunk majd szavazni!

  Igen, én a demokratikus módszerben reménykedek!”
 • 18. zooberon 2009. december 06. 19:53
  „A fanyalgók nyaljanak sót! Azoknak úgy sem lesz jó soha, semmi! Majd megnyugszanak pár év múlva, mikor végleg bele kell majd törődniük, hogy a polgári oldal elsöpörhetetlen!”
 • 17. LordByron 2009. december 06. 18:35
  „Hát... Nem egy meghitt és jó hangulatú vásár az biztos. Nincs, hely, ha ketten megállnak a járdán már nem lehet elférni... A műsorok sem azok a "népcsalogatók"... :(”
 • 16. TancsKaszabell 2009. december 06. 10:46
  „Az este körbejártuk Várkerületet !
  Jó idő volt és szépen feldíszítettek a környező útjaink.
  A tapasztalataim vegyesek...a hangulatom amely az elején még várakozó és kíváncsi volt a végére nem igen javult.Sőt ! Romlott a sok csalódás miatt.
  Nem élő vásári forgatag hanem tülekedés,tolakodás,lökdösődés mert a járdák közepén a kellő tisztelettel már nem kikerülhető csoportosulások voltak.
  Szűk volt a tér bizony... az árak,..........hát többnyire hiányoztak az árukról,és igen csak elrugaszkodtak a valóságtól, de a tisztességes ár-érték aránytól mindenképpen... sötét és nem kellően megvilágított volt a terület,a lángos sületlen volt ,hogy mennyire hát az a környező kukába dobált maradékból jól megítélhető.A forralt bor viszont finom volt éppen olyan amit szeretek.
  Némileg javította a hangulatomat,hogy néhány ismerősömmel találkoztunk Ők az unokáikat kísérték azok meg a Mikulást hiányolták és villogó botokkal kardoztak...,a nagyszülők meg türelmesek voltak és csendesen bosszankodtak.
  A Mikulással én sem találkoztam,lehet hogy jól elbújt,de a gödörnél több gyerek is kereste persze a szülein kérve számon...pedig nem azok tehetnek erről ....nemde ?

  Rendőrt nem láttam,bár senki sem kiabált tolvajt de azért itt ott jellemző összeállítású és mozgású csoportok kísérleteztek némelyik standnál,ahol az árus egyedül volt.
  Az ezüstárút árusító és a népművészeti termékeket áruló tájjellegű népviseletbe öltözött árust két de lehet,hogy több alkalommal is "meglepték".Vajon sikeresek voltak ?

  Végső soron,jól elbaltázta az az egészet aki ezt a rendezvényt ide áthelyezte.
  Elég sanda okból,mert hát ugye a Fő tér fogadókész volt,ejnye,ejnye nem is tudom milyen érdekek mentén döntött valaki vagy valakik,de határozottan elítélem azokat akik ezt a döntést meghozták ! Miért ?Mert Tőlem elvették a karácsonyt bevezető szép városi rendezvény okozta örömet.
  Talán sok mindenki mástól is ...
  Ugyan kinek jár ezért a "köszönet" ?

  Ja igen és ma este megint oda kell mennem .....a legkedvesebb anyósomat kísérjük el.
  Na, Ő nem igazán fogja véka alá rejteni a véleményét és már előre sajnálom a következő közmeghallgatáson a város tisztelt képviselőjét mert arról igen csak lefogják szedni a keresztvizet mindezért a nagy nagy "élményért" !

  Egy fél órás séta volt ez és a végén a Templom utcát néztük meg és érdemes volt mert az a már megszokottan ízléses és szép volt !”
 • 15. soproni 2009. december 06. 10:26
  „Kettővel kevesebb résztvevő......na bummm:)”
 • 14. dina22 2009. december 06. 06:53
  „Hát Hehe teljesen igazat kell adnom. Ez a "vásár" egy nagy kalap semmi. Inkább nem írom le ami eszembejutott az árak láttán /lángos, kürtöskalács, puncs/ mert helyből moderáltatnának, de a Polgármester Úr ezzel a húzással a kereskedőknek kedvezett, nem a polgároknak /az amúgy szombaton 4-ig nyitvatartó üzletek még 6-kor is tele voltak vevővel/.
  Ha ennyire futja akkor inkább hagyjuk az egészet... Nem kell a ködösítés így is elég nagy van...
  A műsorszervezők meg vállaljanak inkább közmunkát, mert ez a műsornak nevezett valami, förtelem.
  Élvezhetetlen és drága! Ez hírdethető a soproni karácsonyi vásárról!
  De a zsebesek jól fognak járni, az biztos, hisz Rendőr még a környéken sincs.
  Köszönjük Fodor és Simon uraknak a hatalmas pénzkidobást erre a pocsék "vásárra", ami nem elég, hogy a városnak sokba kerülhetett, még a családokat is alaposan megrövidíti...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban már csúsznak

Péntektől megnyílt Sopronban a műjégpálya. A gyerekek és a fiatalok nagy örömmel vették birtokba… Tovább olvasom