Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Advent, Télapó nélkül

Sopron - Több hagyománnyal is szakít idén az ünnepre készülődő város, nem lesz Télapó sem a Fő téren. Ennek ellenére meghitt, színes, tartalmas és igényes adventi programot ígérnek a szervezők.
– Több változás is észlelhető majd a tavalyihoz képest – tájékoztatta a Kisalföldet a decemberi programokról Varga Szabolcs, a Pro Kultúra kht. kommunikációs munkatársa. – A rendezvény hangulatát a korábbi évektől eltérően egyre inkább a keresztény meghittség jellemzi majd, ahol az ünnepvárás hangulatát elsősorban a látvány és az illatok fokozzák. Egyedi lampionok, feldíszített házak, színpad jelennek meg a téren, a műsort a helyi és kistérségi közösségek, szervezetek adják. Különleges színfolt lesz a Nyika című dramatikus mesejáték, de ismert sztárok is színesítik a palettát. A visszafogottság a rendezvény időtartamában is jelentkezik, hiszen idén 10 napos lesz az adventi programsorozat – mondta a kht. munkatársa. Varga Szabolcstól megtudtuk, a Mikulás idén csak a GYIK-ban várja a gyerekeket a jól ismert Télapó Háza című programon, a Fő térről ezúttal a későbbi kezdés miatt hiányzik majd a nagyszakállú. Karácsonyig minden hétvégén érdekes programok várják a városban a kicsiket és a nagyokat, a helyi csoportok előadása mellett fellép a Mystery Gang, az Unique együttes, Farkasházi Réka, lesz bábszínház, musicalshow is. December 7-én az események nyitányaként a GYIK-ban adventi játszóházba várják a gyerekeket, este Ghymes-koncert lesz a Liszt-központban. A hivatalos megnyitót december 12-én este 6 órakor tartják, a köszöntő után gyermekkórus énekel, majd elhangzik Gergel balladája, zárásaként pedig fellép Roy és Ádám. A kísérő rendezvények között komolyzenei előadás, jótékonysági vásár, adventi naptárnyitás is szerepel.

Idén visszafogottabb, időtartamában is rövidebb lesz a soproni adventi vásár a Fő téren. Fotó: Kisalföld-archívum
Idén visszafogottabb, időtartamában is rövidebb lesz a soproni adventi vásár a Fő téren. Fotó: Kisalföld-archívum

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. TancsKaszabell 2008. december 04. 16:29
  „Győrben ez is másképp van!!
  A győri Mikulást hangos énekszóval köszöntötte körülbelül 150-200 kisiskolás gyerek, no meg az önkormányzattól két alpolgármester, dr. Ottófi Rudolf és Simon Róbert."Az alpolgármester bácsik igazat mondtak, ti tényleg gyönyörűen énekeltek" - köszöntötte a gyerkőcöket a Mikulás, majd belemarkolt szaloncukros puttonyába.
  A soproni Mikulás hol van?
  Minimikulás már kapásból van vagy húsz, még ennyi sem kellene ennek a városnak,csak Ők az igazmondósohasemhazudókolbásztőltögető,mesemondójuknak hisznek,és ismételgetik szorgalmasan.”
 • 43. TancsKaszabell 2008. december 02. 19:10
  „Dehogy nem Kedves Intel !
  Majd a hiány láttán a gyerekek megkérdezik,Apu hol van a Mikulás?
  Minden szülő ezen elgondolkodik és magában morgolódni fog,és emlékezni,hogy évek óta volt
  már Mikulás a Főtéren.!
  2010.-ben erre is emlékezni fog!Hát még a nagyszülők!
  Hidd el Nekem,az idő és ez a sok semmirekellő a jóravaló többségnek dolgozik,csak nem tudja.”
 • 42. Intel 2008. december 01. 08:54
  „41.
  Város vezetésnek semmi sem drága, akár a gyerekek boldogságához is hozzányulnak, ha ők így gondolják.
  Bezzeg máshol, perekre van pénz, de egy dec.6.-ai programra már nincs.

  Nem elszómorító?”
 • 41. szépjóreggelt 2008. november 30. 16:20
  „Huhh!
  Igazán nem ünnepi az itt kialakult beszélgetés.
  Alapvetően én is úgy gondolom, hogy szükség volna a Fő téren a Mikulásra. Egyrészt szerintem most már a Karácsonyi vásárral együtt hagyomány, aminek úgy tűnik gyorsan vége szakadt.
  Másrészből hiányként élem meg azt is, hogy december 6-án nem lesz még program a Fő téren. Valahogy volt hangulata. Az ovisok is mentek csoportosan és szerintem sokan még késő délután és estefelé is kimentek a Fő térre vagy egy puncsra vagy csak csodálni a díszeket a fényeket élvezni a hangulatot.
  Nekem legalább is ez dereng az elmúlt évekből.

  A város évek óta küzd az ellen, hogy elnéptelenedtek az ódon utcák és a szépséges Fő tér is. Szerintem így sem lesz népszerűbb.
  Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a válságot és a bajokat, de nem ilyenkor kellene pont egy kis vidámság és szépség az embereknek?

  Igazán sajnálom, hogy ez így alakult. Augusztus 20-án már örültem egy kicsit, hogy van élet a városban és fogékonyak az emberek az újra és a szokatlanra is (színpad a Várkerületen)

  Viszont gratulálok az ötletgazdának és a megvalósítónak is a Deák téri játszótér díszítéséhez :)”
 • 40. jocosopron 2008. november 30. 08:05
  „Érdekes a megyeszékhelyen(Győr) a hinton érkező Mikulást a polgármester fogja fogadni a "helyi" Fő-téren.”
 • 39. Lárika 2008. november 29. 22:50
  „voltisvanis (deremélemnemlesz), először is ne ordíts! Másodszor: olvsad el még egyszer, amit írtam és próbáld meg megérteni! Harmadszor: biztos nem ok nélkül moderáltak ki. A többire majd válaszolok, ha érthetően és normális hangnemben írsz.”
 • 38. voltisvanis 2008. november 29. 12:09
  „Lárika 2008.11.28. 21:52 . én válaszoltam Neked de az ELV-TÁRSAID(?) TÖRÖLTÉK, PEDIG SEMMI OCSMÁNYSÁGOT NEM IRTAM. HÁT VALOSZINÜ A KEDVED SZERINT ALAKULNAK A DOLGOK , A MÁS VÉLEMÉNYT MODERÁLJÁTOK, A MÁS NÉZETÜEKET,/vallásuakat " KIJELÖLT HÁZBA " SZÁMÜZITEK, HÁT KICSINY SZÉPNEVÜ tudo volt már ilyen, DE HA GONDOLOD ÉN IS FELVARROM A MEGKÜLÖNBÖZTETTÖ JELVÉNYt. pedig nem vagyok zsidó. és tudod a hosszu magánhanzo hiánya ellenére is igaz, hogy elv-társaid csuháztak, majd most kezetcsokolnak a papoknaK -bocsi hátha igy jobban érted -a CSUHÁSOKNAK. ÉS TUDOD NÁLUNK A TÉLAPONAK/MIKULÁSNAK ÉS KARÁCSONYNAK A JELENTÉSE A SZERETTT VOLT- EGÉSZ ADDIG MIG tI A CSUHÁZOK- KÖZBE NEM LÉPTEK. TUDODM A TI "MAGADFAJTÁJUAK" mint régen a komcsik. más ´anyagbol´ gyurták, de tudod mit én szeretnék megmaradni annak aminek szüleim gyurtak. Érted? én nem szeretnék a Te és elv-társaid kritériumai szerint élni, ÉRTED? én nem szeretnék KIJELÖLT házakban LAKNI, ÉLNI.”
 • 37. Lárika 2008. november 28. 21:52
  „Kedves Csabazs!
  A vásár és a programok 12-én indulnak a Fő téren. Kissé magányos lenne ott a Télapó. A Gyik miért nem jó?
  Kedves (?) joco!
  Lassan írom, hogy Te is értsd: a Mikulás és a Télapó nem ugyanaz. Történelmi keresztény egyház tagja vagyok, és nem csak vasárnap, hanem minden nap. "Csuházó", még mindig hosszú ó és a "helytartó" is.
  A szocialista Télapó elég volt nekem gyerekkoromban, a saját gyerekeim szebb mesét kapnak :-))))))
  Téged meg egyre jobban sajnállak :-))))))) Milyen életed lehetett, hogy ilyen rosszindulatú lettél...?”
 • 36. Intel 2008. november 28. 16:13
  „Vágjunk bele!
  Mikulást a Fő térre!!!!!!!!”
 • 35. fcsoproni 2008. november 28. 12:41
  „Gratulálok azoknak akik a Deák- téri játszótér fáira mikulásokat helyeztek ki. Remek ötlet, szakszerű végrehajtás és remek életszerű látvány. Így is lehet!!!!!!!!!”
 • 34. mézgaaladár 2008. november 28. 08:32
  „Joco azt írja, kijelölik neki hol kell ünnepelni. Én úgy gondolom, mindenki ott ünnepel Mikulást, ahol akar. Ezért egyetértek az előttem szólókkal, és javaslom joco legyen a Mikulás! Biztos vagyok benne, senki nem fogja kitiltani a Fő térről. Még nyáron sem, ha ő lesz a nyári Mikulás!”
 • 33. Bazs 2008. november 28. 08:05
  „Sziasztok!Én megvenném a Mikulás ruhát és pár kg szaloncukrot is.Vágjunk bele!!!!!!Mikulást a Főtérre!!!!! :)”
 • 32. Csabazs 2008. november 28. 05:23
  „Lárika(30)
  Mindenki hitét, meggyőződését tiszteletben tartom, de Te itt valamit félreértettél!
  A Mikulás "jelenléte" a FŐ téren egy hagyomány volt...
  A városvezetés a Tündér-fesztivállal hagyományt akart és kezdett el , amit nem kifogásolok!
  Amit kifogásolok, az az, hogy a Mikulást miért kellett elvenni a gyerekektől? Nehogy esetleg valaki azt mondja, azért, mert nem volt, nincs rá pénz, mert azt kiröhögöm!
  _____________________________________________________________________________________________

  Kedves Tancs és Intel!
  Nosza vágjunk bele!Ki tud szerezni egy Mikulásjelmezt és ki öltözik be?
  Pár kilónyi szaloncukrot, meg valahogy "összeszedjük"!
  ____________________________________________________________________________________________

  Viszont szomorúan olvastam, hogy Kalmár nem válaszolt, hisz a másik cikkben éppen ő az aki , arról nyilatkozott, hogy nagyobb nyitás a civilek, felé, akkor, hogy is van ez?
  Ezzel kapcsolatban az a véleményem, ha én/mi megtiszteljük bármely önkormányzati képviselőt, hogy normális hangnemben írunk neki, akkor annak kötelessége, hogy válaszoljon!
  Engem itt jó páran balos, meg minden egyébnek elmondott( nem kedvencem a jelenlegi városvezetés),de eddig akárhány Fideszes képviselőt/alpolgármestert megkerestem emailben, mindig kaptam választ!”
 • 31. joco 2008. november 28. 05:09
  „Lárika: a nevedhez hiven nagyon szépen és "fogalmazva" válaszoltál. Tudod az egész világon megszokott dolog , hogy az utcákon, FÖTEREKEN, áruházakban stb. a Mikulás/Télapo MEGJELENIK. tUDOD EZT MÉG SEHOL, CSAK ITT TILTOTTÁK KI-A fŐTÉRRÖL- , A soproni "keresztény/CSUHÁZO" fidesz helytartok .
  és tényleg Te azt mondtad a gyerekeidnek, hogy "Miklós püspök" hozta az ajándékot? és még egy: karácsonykor ki hozza nálatok az"ajándékot" gondolom nem a "kisJézus" mert ilyen a bibliátokban nincs? ÉS EGY UTOLSO :VAGY BIGOTT, VAGY CSAK EGYSZERÜEN jEHOVISTA VAGY?”
 • 30. Lárika 2008. november 27. 19:43
  „Kedves Nagy Imre!
  Köszönöm az információl. Én csak a kommmunista oldalt tudtam.
  Kedves joco!
  Csuházó- hoszú ó, Mikulás- nagy M és szentet így rövidítjük: Szt.
  Szt. Miklóst és a Télapót az elvtársaid keverték össze. Semmi közük egymáshoz. Szt. Miklós nem mutatkozott sosem nyilvánosan. A legendája szerint titkon tette az ablakba az ajándékokat. Ennek a hagyománynak a szellemében a keresztény családokban az édesség az ablakba "kerül" a szent püspök jóvoltából.
  A Télapó, ahogy az előttem szóló is rávilágított egy másik kultúrkörből származik.
  Az én gyerekeim sosem álltak sorban a Télapónál, mégis kiegyensúlyozottak és boldogok, várják Miklós püspököt.
  Még mit szeretnél tudni?”
 • 29. Nagy_Imre_Vancouver 2008. november 27. 19:17
  „A telapot ahogy ma ismertjuk egy Thomas Nast nevezetu nemet-amerikai karikaturista rajzolta meg eloszor 1880 korul. De a Coca-Cola ceg altal valt igazan nemzetkozi hiruve 1930-ban. Azert piros-feher a telapo mert mar akkor ezek voltak a Coca-Cola szinei. Mig Amerikaban marketing celokat szolgalt a Telapo addig a kommunista orszagokban a Karacsony semlegesitesere hasznaltak. A Telapo annyival kulonbozik a "magyar" Balint-naptol vagy a Halloween-tol hogy azt mar megszoktuk. 70 ev mulva mar Halloween partik lesznek a Fo teren es senkinek nem fog feltunni mert azt is meg fogjuk szokni. Legalabbis a gyerekeink.”
 • 28. TancsKaszabell 2008. november 27. 18:54
  „Kedves Intel !
  Ezt már némileg körülírva javasoltam a Kalmár Úrnak is.Nem válaszólt.
  Ö sosem válaszól ,úgy látom.”
 • 27. TancsKaszabell 2008. november 27. 18:51
  „Keresztényi meghittség?
  Megindult a kultúrharc az ötvenes éveket idézi fel.Ezek a törekvések jól felismerhetők.
  Régi események jutottak eszembe.1956 telén történt velem.Budapestről falura költözött a
  család.Az iskola a faluban volt,a templom mellett,mint szinte minden faluban.Autóval
  vittek minket iskolába.
  A hittan óra a tanítás után volt.Bent maradtam az osztályban a tiszi,-a többiek hívták így,
  bejött,rögtön észrevette az új gyereket.Rövid káderezés után ocsunak minősített és kikűldött
  az utcára,mondván várakozzál ott.Jó összefagytam.
  Otthon elhangzott a szokásos kérdés,-ez rettenetesen hiányzik már évek óta,mi történt ma fiam?
  Elmondtam.Apám rettenetes haragra gerjedt,kocsit kért és lement a parókiára.Nem tudom,hogy ott mi történt,de a tiszi nagyon barátságos lett,sokszor beszélgetett velem.Később
  pedig felpofozott,többit is, azért mert verebeket engedtünk el a templomban.Aznap elkísért haza.Az igazi nagy verést akkor kaptam amikor már elment.Szüleim szerint átkozottul rossz gyerek voltam,már javítóintézeti kezelésen túl.
  Hosszú évek múlva esett szó erről.Megtudtam,hogy mi történt.Megígérte a magáról megfeledkezett hitoktatónak,hogy tettéről tájékoztatni fogja azt a püspököt akit az ellenállásban résztvevők,apámmal együtt, mentettek meg a nyilasok markából.(Akkor még nem püspök volt.)
  Később egy szakdolgozat írásához keresgéltem forrásanyagot a soproni levéltárban,s hogy hogy nem, rátaláltam a püspökúr írására amely az életútjáról szólt,mintegy önéletrajz.Csak annyi volt benne azokról az időkről,hogy Ő hosszabb időre vidékre kényszerült.Pont!”
 • 26. Intel 2008. november 27. 18:49
  „Mit szólnátok hozzá, ha egy civil kezdeményezésre, szerveznénk mi a Fő térre egy Mikulást?
  Akinek ötlete lenne az írja meg ide!

  Köszönöm!”
 • 25. Csabazs 2008. november 27. 18:32
  „Kifelejtettem!

  Miért kell a gyerekeket "beszorítani" egy zárt helyre!(csak úgy zárójelben, az összezsúfolt gyerekek egy zárt helyen,egy nagyobb fertőzés-veszélynek vannak kitéve,mint a friss levegőn)
  Óvodákba, iskolákban lesz "zárt" Mikulás/Télapó/Jézuska ünnepély...
  Emlékszem, hogy 3 évvel ezelőtt, hogy csillogott az unokám szeme mikor kint voltunk a Fő téren! Ezt a mai kicsiktől elvették! A gyerekek gyerekek és nem hülyék, mit mondjunk a kicsiknek,hova tűnt a mikulás? Fázott és azért ment a GYIK-ba???:-(((

  A fellépők, a bábszínház kivételével meg nem emelik az ünnep hangulatát, inkább...no comment!
  Jobban örülnék a soproni Gospel-kórusnak!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazó bűnözőkre vadásznak

Sopron - Valószínűleg utazó bűnözők követték el azokat a lakásbetöréseket, amelyeknél készpénzt és… Tovább olvasom