Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Adósság nélkül a kórház

A soproni kórháznak nincs adóssága, a szeptember 4,5 százalékos béremelést a dolgozók megkapták.
A soproni Erzsébet Oktatókórház 2002-ben került a konszolidációs és reorganizációs programba. Akkor központi keretből 52 millió forint került a kasszába, hogy rendezze adósságait. Az új menedzsment feladata az volt, hogy a bevételek és a kiadások szigorú ellenőrzésével, valamint az intézmény működésének átszervezésével – ennek eredménye lett az úgynevezett mátrix-rendszer – hosszú távon is megszüntessék a likviditási gondokat, vagyis nullszaldósak legyenek.

– Sajnos csak később derült ki, hogy a kórház adóssága nem 52 millió forint, hanem meghaladta a 180 milliót is – mondotta Baranyai Tibor.

– Sajnos csak később derült ki, hogy a kórház adóssága nem 52 millió forint, hanem meghaladta a 180 milliót is – mondotta Baranyai Tibor. – A különbségre is nagy szüksége lett volna a kórháznak, de ezen már nem érdemes keseregni. Tény, hogy a magyar gyógyító egészségügy forráshiánnyal küzd. Mintegy 500 milliárd forint jut a több mint 170 kórházra. Ez a nemzeti össztermék 4,7 százaléka. Ez tehát az alapvető probléma.

Elgondolkodtató azonban, hogy szükséges-e ennyi intézmény, és hogy mindegyikben megfelelő színvonalú-e az ellátás.
– A soproni kórházban az Országos Egészségügyi Pénztárral kötött finanszírozási megállapodás alapján – az egyszerűség kedvéért mondom – ebben az évben mintegy 21 ezer fekvő és 60 ezer járó beteget kezelünk.

Abban az esetben, ha a számunkra megállapított kvóta felett teljesítünk – ami a 2003-as teljesítmény 98 százaléka, vagyis ez a jelenlegi 100 százalék –, akkor csökken a támogatottság, ami újabb forráskivonást jelent, érdemben ugyanolyant, mint például az infláció, vagy a gyógyszerár-támogatás változatlansága. Egy kórház esetében nem az a lényeges, hogy egyik vagy másik eljárás drágább, vagy olcsóbb, mert összességében ezek kiegyenlítik egymást. Ilyen alapon akkor nem lehetne drága műtéteket, vagy gyógyító eljárásokat alkalmazni.

Természetesen vannak drágább szakmák, ilyen például a sebészet, a traumatológia, az intenzív ellátás, vagy a coronaria, de ezt magasabb összeggel is térítik meg számunkra. Abban az esetben, ha olyan műtétre kerül sor, amely lényegesen meghaladja az OEP által megállapított összeget, akkor külön kérvény alapján megtérítik a különbséget.

A soproni kórházban szakmánként pontosan lebontva hetente, illetve havonta elemzik a bevételeket és a kiadásokat. A szigorú, mindenre kiterjedő gazdálkodásnak köszönhetően nincs adósságuk és a rendelésállományuk sem éri el az egy hónapra tervezett bevételüket. A kötelező béremelés – amelyet önerőből gazdálkodtak ki – 6 millió forint többletkiadással jár és 980 dolgozót érint.

– A rendkívül feszített gazdálkodás sem mehet azonban a betegek, továbbá a gyógyítás színvonalának a rovására – folytatta a főigazgató-főorvos. – Ma már ott tartunk, hogy nincs betöltetlen szakdolgozói státuszunk, egy-egy álláshelyre többen is jelentkeznek. Mindent összevetve, a kórházak – és ezzel együtt az egészségügy – helyzetén csak a már sokat hangoztatott, de az elmúlt 15 évben mindig elhalasztott nagy átalakítás segítene.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűsítik a vasúti átjárókat

Az országban évente 110-120 baleset történik út-vasút kereszteződésében, 66 százalékuk csak fénysorompóval ellátott átjárókban következik be. A balesetek megelőzésére, illetve a figyelemfelhívásra a legjobb megoldás: sorompókarok felszerelése. A GySEV Rt. területén összesen 104 út-vasút szintbeni kereszteződés van. Tovább olvasom