Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Adómentes jövedelem: 11 ezer euró a határ Ausztriában

Utánajártunk olvasónk kérdésének.
Olvasói kérdés

Férjem tavaly ősszel kezdett el dolgozni munkaviszony keretében Ausztriában. Állandó és egyetlen lakhelye Magyarországon van, munkahelyére ingázik. A bérpapírján annyit láttunk, hogy a társadalombiztosítási járulékokat levonták a pénzéből, a jövedelemadót viszont – úgy tűnik – nem. Én azzal magyaráztam, hogy mivel még az adómentes sávban van a jövedelme, így majd ha ezt meghaladja, akkor fognak tőle adót vonni. A munkahelyén viszont úgy tájékoztatták, hogy a jövedelemadót Magyarországon kell megfizetnie. Melyik országban lesz az osztrák jövedelme adóköteles? Lehetséges, hogy az osztrák jövedelmét is Magyarországon kell adóztatni? Előfordulhat, hogy a tb-járulékokat más országban kell fizetni, mint a jövedelemadót? Kapott a munkáltatójától nyomtatványt az ingázói átalány érvényesítéséhez, ezt viszont csak akkor lehet érvényesíteni, ha Ausztriában fizet adót. Vagy nem?
Azok a magyar munkavállalók is az osztrákoknál fizetik az adót és a társadalombiztosítási járulékot, akik Ausztriában dolgoznak hivatalosan, de Magyarországon laknak, azaz nincs a határon túl bejelentett lakcímük. Kivételt az jelenthet, ha kiküldetés formájában dolgoznak Ausztriában vagy magyar munkaközvetítő révén. Ilyenkor attól függ a járulékfizetés, hogy a foglalkoztató, a cég hol fizet adót.

A munkavállalóknak Ausztriában adófizetési kötelezettségük csak akkor keletkezik, ha az éves jövedelmük 11 ezer euró fölött van. Az ingázói átalány érvényesítéséhez nyomtatványra csak az éves osztrák költségbevalláskor lehet szükség, ha azt az osztrák adóhatóság kéri.

A tanácsadásban az IngáZóna partnere az Ausztriai–Magyar Ügyek Tanácsadó Iroda – Hitel, állami támogatások (Andesz 2006 Bt.), szakértőik – Kőné Hérics Eszter és Mogyorósiné Vida Szabina – adnak válaszokat olvasóink kérdéseire.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába kopogtatott Hegykőn a Jobbik az iskolában

Hiába kopogtatott a hegykői iskolában a Jobbik szerda délelőtt, nem nyert bebocsáttatást Dúró Dóra,… Tovább olvasom