Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Adatokat gyűjtenek a betegségről

A fertőszéplaki Endrei Zsolt az elsők között kapta meg az őssejtkezelést. A terápia első szakasza számára véget ért, így már látható az újfajta gyógymód eredményessége.
– Az őssejtkezelés volt számunkra az utolsó lehetőség, mindenképpen meg kellett próbálnunk az újfajta eljárást. Anyaként fájó, amikor tehetetlennek érzi magát az ember. Azt tapasztalja, hogy nem vagy csak nehezen tud segíteni. Ezért döntöttünk amellett, hogy kiutazunk Kijevbe és részt veszünk a három kezelésből álló őssejtbeültetésen – idézte fel a közelmúlt történéseit Endreiné Szilvia, a 15 éves Zsolt anyukája.

– Most, hogy már fél éve annak, hogy a kisfiam megkapta az utolsó beültetést, apró jelek meglátszanak. Számunkra az is hatalmas öröm, ha csak kicsit is javul az állapota, mert ez azt jelenti, hogy megállt a betegség továbbterjedése. Zsolt a fejét és a lábát ma már hosszabb ideig önállóan tudja megtartani. Ez pedig további önbizalmat ad. Persze tudjuk, a gyógytornára továbbra is szükség lesz, és be kell tartanunk az orvos által előírtakat.

Endrei Zsolt térségünkből az elsők között van, aki megpróbálkozott az őssejtbeültetés módszerével. Hazánkban orvosi körökben nincs egyetértés a gyógymód hatásosságáról. Így a magyarországi kórházakban nem végeznek el hasonló beültetést. A betegek pedig súlyos milliókat kénytelenek fizetni a kijevi, szingapúri vagy éppen kínai kórházak számára.

– Most tartunk abban a szakaszban, amikor az őssejtek elkezdenek aktivizálódni, azaz „munkába állnak" – folytatta Szilvia. – Már csak ezért sem lehet egyik pillanatról a másikra nagy eredményt elérni. Azt, hogy mi lesz a folytatás, még mi sem tudjuk. Zsolt állapotáról adatokat küldünk a kijevi kórháznak. Az ottani orvosok is tapasztalatot gyűjtenek, ugyanis ez a fajta kezelés még nagyon az elején tart, nincs még kidolgozott rendszere. Annyi biztos, az első kezeléssorozaton túl vagyunk, azt, hogy lesz-e második, még nem tudjuk.

Szilvia hozzátette még, tapasztalatait bárkivel szívesen megosztja. Szükség is lehet a jó tanácsokra, hiszen egy többnapos, esetleg -hetes külföldi utat megszervezni nem egyszerű feladat. És akkor még az anyagiakról és a nyelvi nehézségekről nem beszéltünk. A kórházzal ugyanis itthonról is tartani kell a kapcsolatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a nádaratásra

A Fertő Tavi Nádgazdaság Zrt. új tulajdonosa készül a nádaratásra. A munkához november első felében… Tovább olvasom