Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ádámot várja Amerika

A négyéves kisfiú, Ádám amerikai idegsebészeti műtétjét támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de a korrekciós ortopédiai műtétet nem.

– Nagyon vártuk az OEP döntését, amit komoly vizsgálatok és bizottsági mérlegelés előzött meg, és boldogok voltunk, amikor kiderült, a pénztár támogatja a műtétet – mondja Ádám édesanyja, Döngölőné Szalai Ágnes.
Annál nagyobb volt a család ijedsége, amikor kiderült: az OEP csak a speciális SDR-műtét költségét finanszírozza, igaz, ez is horribilis összeg, 48 ezer dollár (közel tízmillió forint).

De ahhoz, hogy ez a műtét tényleg sikeres legyen és Ádám egy-két év múlva képes legyen az önálló járásra, egy korrekciós ortopédiai operációra is szüksége van.

Ennek közel 12 ezer dollár az ára, plusz hatezer dollárt át kell utalni a St. Louis-i kórház számlájára az utókezeléshez szükséges segédeszközök beszerzésére. Növeli a költséget a kint tartózkodás is, hiszen Ádámnak minimum három hétig kell az amerikai kórházban lábadoznia...

A csupa szív kisfiú szaladna a többiekkel, biciklizne, focizna, kislányokkal kergetőzne. De négyévesen – járókerettel – egyelőre sok mindenből kimarad. Fotó: Magasi
A csupa szív kisfiú szaladna a többiekkel, biciklizne, focizna, kislányokkal kergetőzne. De négyévesen – járókerettel – egyelőre sok mindenből kimarad. Fotó: Magasi


– Június végére kaptunk időpontot az amerikai professzortól. Ez azt jelenti, hogy május végéig hétmillió forintot kell előteremtenünk. Lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de Ádám számára ez egy óriási lehetőség, mi pedig mindent megteszünk a cél érdekében. Mozgósítjuk a rokonságot, segítenek az ismerősök, barátok, de nem lesz könnyű – mondja eltökélten Ádám édesapja, Döngölő István.

Egyelőre a lehetőségeiket keresik, jótékonysági szervezeteket szólítanak meg, pályázatokat írnak, támogatókat keresnek. Mert mit is tehetne egy szülő, amikor a tét az: fog-e járni a gyermeke?

Döngölőék koraszülött kisfiáról tavaly augusztusban írtunk először, ősszel is nyomon követtük fejlődését és a Jóakarat hídja keretében, a Lapcom Médiaalapítvány által is támogatott varsói terápiájáról is beszámoltunk.

Ádám nagyot nőtt azóta, mozgása is javult, de szülei kezét most sem engedheti el. Pedig a cserfes, csupa szív kisfiú menne, szaladna a többiekkel, biciklizne, focizna, kislányokkal kergetőzne. De négyévesen – járókerettel – sok mindenből kimarad. Egyelőre...

Az SDR-műtét: Az SDR-eljárás során a rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett.

Hatására a gerincvelőben lévő idegcellák működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet. Az amerikai professzor, aki Ádámot fogadja, 2500 ilyen műtétet végzett már, mind sikeres volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi vállalkozók a soproni újszülöttekért

A készülékek jelentőségét jelzi, hogy az elmúlt évben Sopronban minden tizenharmadik baba a 37.… Tovább olvasom