Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Adagolós etetőhajó horgászoknak

Két huszonhárom éves soproni fiatalember a horgászok számára adagolós etetőhajót szerkesztett.

A soproni Honyák Gábor borászati menedzser és Bencsik Balázs faipari mérnökhallgató ötéves koruk óta barátok, s ez idő tájt fogtak kezükbe először horgászbotot. Mint mondták, nem hitték volna, hogy egyszer olyan találmányt fejlesztenek ki közösen, amely kedvenc időtöltésükhöz kapcsolódik.

– A szerszámkészítésekre, alapanyagokra és a kísérletezésekre  eddig több mint egymillió forintot fordítottunk, mindkettőnk családja anyagilag is támogatta elképzelésünk megvalósítását – kezdte történetüket Honyák Gábor. – Az adagolót könnyű alumíniumból szerkesztettük meg. A gépészeti-elektronikai egységeket németországi beszállítóktól kapjuk – olcsóbbak, mint a hazai ajánlatok –, míg a hajótestekhez szükséges alkatrészeket hazai cégek biztosítják.

A találmány szabadalmaztatásának előkészítését időközben útnak indítottuk, miképpen az adagolós etetőhajó sorozatgyártására létrehozandó betéti társaságunk cégbírósági bejegyzését is – mondta Hornyák Gábor.  

– Tavaly az Ozorai-tónál süttettük a hasunkat, amikor felvetődött a gondolat: a horgászok számára olyan etetőhajót kellene készíteni, amely nem egyszerre, egy kupacba borítja ki, hanem tíz-tizenöt négyzetméteren egyenletesen adagolja a csalit. Mindezzel a hatékonyabb horgászást segítjük elő, s vizeinket is védjük a pontos, kisebb mértékű etetéssel – vette át a szót Bencsik Balázs.

– Amikor e témában alaposabban tájékozódni kezdtünk, kiderült, jelenleg nincs ilyen a kereskedelmi forgalomban kapható szerkezetek között. Ezért úgy döntöttünk, nekiállunk, s magunk alkotjuk meg a prototípust. Tavaly ősz óta dolgozunk az ötlet kivitelezésén: gyakran megtörtént, hogy reggel 7-től éjszakáig a műhelyben töltöttük az időt. Először az adagolóberendezést kellett megépíteni,  csak ezt követően foghattunk hozzá a műgyantából és üvegszálból kifejlesztett hajótest megformázásához.

A fiatalok elárulták: a négyszázméteres hatótávolsággal rendelkező, távirányításos adagolós etetőhajót két méretben fogják gyártani. A kisebbik hajóra 3,5 kilogramm, a nagyobbikra 4,5 kilogramm csali helyezhető el. Ami az árakat illeti, a legolcsóbb kishajó százezer forint körüli összegbe, a legdrágább szerkezet – felszereltségtől függően  – akár kétszázezer forintba is kerülhet. Úgynevezett halradaros etetőhajót is készítenek majd, amely a halak kedvelt tartózkodási helyeit találja meg és vetíti ki a horgász kezében lévő irányító képernyőjére.

Terveznek vízsugaras meghajtásút is, amelynek mozgását nem befolyásolja a hínár és más vízi növények. A hivatalos adminisztrációt követően, néhány hét múlva az  újdonságok mellett a hagyományos, borítós típusú etetőhajó gyártását is elkezdik. Honlapot is készítenek, amely a www.etetohajo.hu címen érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repednek a házak Nagycenken

A nagycenki Gyár utca – hiába javítgatják folyamatosan – szinte már használhatatlan,… Tovább olvasom