Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Abdaiék kivonultak

Hosszadalmas, személyeskedésig fajuló viták hátráltatták tegnap az estébe nyúló közgyűlés munkáját.
A Polgári Összefogás frakció tagjai – kifejezve nemtetszésüket – az utolsó szavazásnál még a termet is elhagyták. Érezhetően közeleg az időközi országgyűlési képviselő-választás.

A közgyűlés hangulatát olykor már személyeskedésig fajuló politikai viták tarkították tegnap. Kétórás eszemecsere, adok-kapok után fogadták csak el a képviselők a Soproni Ipari és Innovációs Park Kft. idei üzleti tervét, de hasonló időtartam alatt jutottak el a szavazásig a Petőfi téri mélygarázs létesítésére vonatkozó megállapodással kapcsolatosan is.

A nézeteltérések a Sopron Holding Vagyonkezelő Rt. alapításáról szóló előterjesztés esetében is felszínre kerültek. Ebben az utolsó döntésben a Polgári Összefogás frakció tagjai nem is vettek részt. Még a szavazás előtt távoztak a teremből. Nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy az önkormányzat hatékonyabb gazdálkodását szolgáló vagyonkezelő rt. igazgatóságába és felügyelőbizottságába nincs delegáltjuk. Abdai Géza (Polgári Összefogás) „politikai kiszorítósdinak" nevezte ezt a helyzetet, a delegáltakat „pártkatonáknak" titulálta és azt kérte, legyen a bizottságban egyensúly. Ezt követően furcsa helyzet állt elő, ellenzék bírálta az ellenzéket.

Dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) hozzászólásában nem tudta elfogadni ezeket az érveket, kifejtette: frakciójuk véleménye szögesen eltér a Polgári Összefogásétól. Ők szavaztak is az rt. április 1-től való megalapításáról, melyet a közgyűlés végül elfogadott. Az ipari park üzleti terve szintén vitás helyzetek elé állította a koalíciót és az ellenzéket. Utóbbiak élesen bírálták a ipari park – tervezésen felüli – 121 és fél millió forintos pótmunkadíját és az önkormányzati cégek betelepítését.

A bírálókhoz csatlakozott Kóczán Zoltán (SZDSZ) is, aki hangsúlyozta, puritánabb, alacsonyabb költségvetésű épületet kellett volna odaépíteni, nem egy exkluzív üvegpalotát, „melyhez képest a Teve utcai kapitányság is csőszkunyhó". Havas András (Polgári Összefogás) erre úgy reagált: „Kóczán Zoltán azért foglal állást nagy mellénnyel a kérdés mellett, hogy választási eredményét növelje. " Erre Vámosi Tibor (SZDSZ) cáfolt rá: „Ha így lenne, képviselőtársam kihasználta volna a rendelkezésére álló időt. "

A „vérre menő", néhányszor mosolyogtató vita után 18 igen, 8 nem arányban elfogadták az üzleti tervet. A Petőfi téri mélygarázs építésével kapcsolatban kétórás vita után a koalíció és az ellenzék véleménye közelített, mindkét fél támogatta megépítését. Félelmeket az ellenzék annak üzemeltetésével kapcsolatban fogalmazott meg, attól tartva, hogy „ráfizet" a város. Végül 16 igen, 6 nem, 3 tartózkodás mellett olyan döntés született: hozzájárulnak, hogy a Céh Rt. megépítse a mélygarázst. A további lépésekről, az üzemeltetőről áprilisban dönt a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar állampolgárságot kaptak

Hatan kaptak kedden délelőtt magyar állampolgárságot a soproni
városházán. Tovább olvasom