Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Abdai Géza visszavonul a politizálástól

Huszonöt év közszolgálat után búcsút mond a politizálásnak Abdai Géza. Nyugdíjba vonul, maga helyett a fiatalokat ajánlja a volt fideszes alpolgármester.

– Érzem, hogy elfáradtam, sok a restanciám és az unokáimmal is többet szeretnék lenni. Idén töltöttem be a 64. évemet, itt volt az ideje nyugdíjba vonulni – ad választ Abdai Géza arra a kérdésre, hogy miért nem indult az október 12-i önkormányzati választáson.

– Huszonöt éven át szolgálni Sopront ajándék a sorstól. Egy idő után azonban a legnagyszerűbb munka is monotonná válik. Két éve jeleztem a közvetlen munkatársaimnak, hogy szeretnék visszavonulni. Két unokám van, Réka 9, Dia 6 éves, velük is több időt szeretnék tölteni. Mióta nyugdíjas vagyok, gyakran én megyek a kicsiért az óvodába – teszi még hozzá, mielőtt rátérnénk pályafutása emlékezetes mozzanataira.

Abdai Géza szerint huszonöt éven át szolgálni Sopront ajándék a sorstól. Fotó: Magasi Dávid
Abdai Géza szerint huszonöt éven át szolgálni Sopront ajándék a sorstól. Fotó: Magasi Dávid


– Komlós Andor, aki sajnos nem élhette meg a rendszerváltást, keresett meg 1989-ben, hogy lépjek be az akkor szerveződő Független Kisgazdapártba. Neki köszönhető, hogy politizálni kezdtem. A legemlékezetesebb élményeim – a sopronkőhidai rabtemetőben a mártírok újratemetése és a Páneurópai Piknik – is ahhoz az időszakhoz kapcsolódnak. Az újratemetéskor hatalmas tömeg vonult végig Sopron utcáin.

A soproni képviselő-testületbe 1994-ben került be, akkor már úgy, mint az Egyesült Kisgazdapárt (EKGP) és az MDF közös jelöltje. S hogy mennyivel volt másabb politizálni a kilencvenes évek elején, mint most? – Az ellenzék és a kormányzó koalíció között akkoriban nagyjából kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok. Ez azzal járt, hogy az ellenzéknek nagyobb ráhatása volt a dolgok alakulására, de esetenként elvtelen alkukat is kellett kötni. A mostani kényelmes többséggel könnyebb az irányítás, de a kormányzók felelőssége is nagyobb.

Alpolgármesterként az oktatást, a szociális és a civil szférát, valamint a sportot felügyelte.

Névjegy
Abdai Géza a rendszerváltás idején, 1989-ben lépett be a Független Kisgazdapártba. 1994 óta volt önkormányzati képviselő, előbb az MDF–EKGP, majd a Fidesz–KDNP jelöltjeként. Kilenc éven át töltötte be a Fidesz helyi szervezetének elnöki tisztét. Az utóbbi nyolc évben alpolgármesterként vett részt a város irányításában. Nős, egy felnőtt fia és két unokája van.


– Szerencsém volt, mert mindegyik területen kiváló szakemberekkel dolgozhattam együtt, akikkel öröm volt a munka. Most jöjjenek a fiatalok!
Abdai Géza mindvégig lakóhelyén, az Alsó-Lövérekben volt képviselő, ahol a lakosság többsége azt az irányvonalat képviseli, mint ő. Ez könnyebbség, a szolgálat mégsem volt egyszerű. – A család támogatása nélkül nem lehetett volna végigcsinálni. A feleségem szerencsére mindig látta rajtam, mikor vagyok annyira fáradt, hogy nem érdemes sem otthoni feladatot rám bízni, sem komolyabb beszélgetést kezdeményezni.

Az utóbbi hetekben több megtisztelő közfeladatra is felkérést kapott, de ezeket elhárította. – Több mint egy hete már nyugdíjas vagyok és élvezem a szabadság minden percét – zárta a közéletből távozó politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnek a gyalogosok Hosszúbánfalván

Nincs gyalogjárda Hosszúbánfalván, veszélyben érzik magukat a közelben élők. A Közút… Tovább olvasom