Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A zenének nem kell vízum

Sopron–Győr - A határnyitás örömzenéje szól az évfordulón a fertőrákosi Barlangszínházban.

˝A zenének nem kell vízum˝ – szögezi le mosolyogva Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, aki a Páneurópai Piknik 20. évfordulója alkalmából komponált Nyitány-fantáziájával hajol meg a dátum és a történelmi események és szereplői előtt. A darab ősbemutatója szerda este 7 órakor lesz a Győri Filharmonikus Zenekarral.

Sajátos, kincset rejtő találkozás lesz a szerda esti és nyugodtan kijelenthetjük: minden, az előadást megelőző próba is erről szólt. S míg az ember elképzel egy ízig-vérig komoly, minden szavát megfontoló karmestert, kellemesen csalódnia kell. Szokolay Sándor, a Mester a harminc-egynéhány fokos, izzasztó nap estéjén is friss, energikus, mondhatni kortalan. A próba Győrött, a Richter Teremben van. Nem véletlenül, hiszen a győri együttessel lép majd színre ma az alkotó.


– Tizenhat éve élek a leghűségesebbnek tartott városban, s magam is hűséges maradtam Sopronhoz. Több mint tíz éve van állandó uszodabérletem, naponta úszom, úgyhogy mára igazi soproninak érzem magam – vallja a maestro. – A város felkért, ennek nem is tudtam volna ellenállni, nagyon szívesen írtam meg a Nyitány-fantáziát, ezzel is tisztelegve a történelem, a pikniken részt vevők, s a megemlékezést szorgalmazó-összeállító Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány előtt. A darabbal majdnem egy fél éve elkészültem, ám nem véletlenül esett a választásom a Győri Filharmonikus Zenekarra. Kiváló, összeszokott társaságnak tartom őket, biztos vagyok benne, hogy úgy játszanak majd, ahogyan én is szeretném hallani a fantáziát.


– Eszerint a bemutató előtti izgalom természetes...

– Nem lehet csak akarni, biztosan az égből kapjuk, hogy kivel, mikor találkozunk. Gémesi Gézával, az egyik kedvenc tanítványommal történt így, ő segített a darab betanításában és ez csodálatos érzés. Az ő segítségével már látom az alagút végén a fényt, könnyű lesz meghajolni egy olyan munka után, amely nem volt könnyű. Tisztelem és rendkívüli módon kedvelem a győri filharmonikusokat, jó barátom Medveczky Ádám karnagy, ez pluszerőt adott.


– Mennyire érezte megtisztelőnek a felkérést?

– A zene ott kezdődik, ahol elfogynak a szavak. Az elnyomásnak nem is annyira a rossz ˝ízét˝, sokkal inkább a fojtottságát szerettem volna a darab első részével érzékeltetni. Nekem a piknik áttörés. Még akkor is az, amikor már nyitva van a Nyugat kapuja, nincs szögesdrót és fal. Sopron híres a hűségéről, s erről a történelem során többször tanúbizonyságot tett. Gondoljunk csak az 1277-ben történtekre, amikor a bíró fiatal gyerekeket is feláldozott kérlelhetetlen hűségük miatt. Ez utóbbiból még szeretnék operát vagy egyéb művet írni.– A zene tempója, akkordjai ki tudják fejezni mindazt, amit a húsz évvel ezelőtti határnyitást átélők éreztek?

– A tempó súlyos, talán még meghökkentő is, azért, mert senki nem volt biztos akkor abban, hogy nem lőnek... Az euforikus öröm azonban hasonlóképpen hallható, majd pedig az elcsendesülés, a megbékélés. Nagy Gáspár írta egyik versében: ˝befogadott legalább bennünket az addig szájaló Nyugat˝. Hát szájalhatott is, hisz tettünk azért, hogy a két Németországból egy legyen. Kérdezte a lelkiállapotot: nos, ilyenkor az ember nem normális állapotba kerül, nyilván Liszt, Csajkovszkij hatása is érződik, utóbbi pedig – ahogyan telik az idő – egyre inkább a kedvenc a romantikája miatt. Azért jöttem Sopronba, hogy itt kifésüljem az életművemet, ugyanakkor kellenek az élettől a mostanihoz hasonló ˝ajándékok˝, felkérések. A győriek rendkívül fegyelmezettek, nagyszerűen állják a sarat. Csak remélni merem, hogy a darab este hitelesen szól, pont úgy, ahogyan szeretném.


– Hogyan élte meg annak idején a Páneurópai Pikniket, mennyire érzi mára történelemnek?

– A feleségemnek sok-sok barátnője volt, jöttek, csak jöttek a majdnem szétesett Trabantjaikkal. Tőle hallottam sok mindent, én éppen Budapesten voltam, de így is félelmetes hatással volt rám. Nem szeretek politizálni, noha megvan az életről a véleményem. Most az igénytelenség áll győzelemre, egész Európának, így Magyarországnak is ez a baja. Talán ezért fantasztikus, hogy most együtt ünnepelhetünk. Szépen, békésen. Ez az ország nagyon megérdemelné végre. A szabadság, az az utáni vágy a zenében végtelenül sikoltozó, kifejezhető lehet, én beleírtam. Boldog vagyok, hogy nem aktuálpolitikai darabbal kellett foglalkoznom, nem is tenném. A gyásztól az euforikus örömig szól a zene, amely reményeim szerint halló fülekre talál.


Ünnep lehet az ünnep

– Ilyen szép ünnepi zenét már régen írtak Magyarországon – szögezi le Gémesi Géza, a Szokolay-darabot betanító zenekarvezető. – A koncert nagy részét a IX. szimfónia tölti ki, a Nyitány-fantázia terjedelme abszolút ehhez alkalmazkodott, hiszen körülbelül 15 percben egyre gyorsuló, euforikus, energikus muzsikát hallunk, kifejezve a boldogság, a felszabadultság érzetét. Az igazán nagy ünnepeken mindig felcsendül a IX. szimfónia és most is több nemzet zenekarainak együttes megszólalásával szól a zene. Gémesi Géza úgy véli, megint ünnep lehet az ünnep, amelyet az utóbbi időkben elvettek tőlünk, az egyre elhalkuló karakter, az egyre inkább csendesedő hangok pedig azt a fajta békességet sugallják, amelyre mindannyian vágyunk.

Olvasóink írták

 • 4. Orfeusz 2009. augusztus 23. 09:50
  „Köszönet Szokolay Sándor Corvin lánccal kitüntetett Kossuth-díjas zeneszerzőnek a műért. Természetesen van akinek tetszik, van akinek nem. Ilyenek vagyunk. Gyalázkodni pedig minek? Inkább próbáljunk örülni a jónak, úgyis kevés van belőle.”
 • 3. Virgács1 2009. augusztus 21. 20:57
  „Igen nehezen hallgattam meg én is.
  Nem tetszett.”
 • 2. valamerre 2009. augusztus 21. 13:38
  „De ünneprontó vagy.”
 • 1. molten13 2009. augusztus 21. 08:15
  „Nem akarok ünneprontó lenni, de kíváncsi lennék mibe került ez megint a városnak?
  Mert hogy Szokolay mester párthúségét megfizették abban biztos vagyok. A "zene" meg a szokásokhoz híven egy nagy kalap hallgathatatlan sz....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A történelem szemüvegén át

Sopron - Egy hajszál választja el a jót rossztól, az igazat a hamistól. Apró momentumon múlik, hogy… Tovább olvasom