Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A zegzugos utcák rajongója

Sopron - ˝A belváros elkötelezett híve vagyok, de több tartalom kellene ebbe a városrészbe. A műemlékvédelem szolgálja a ma élő emberek érdekét, a vállalkozók pedig vegyék ki részüket a fejlesztésekből˝ - vallja Dömötöri László vállalkozó.

– Nem vagyok tősgyökeres soproni, Kisfaludon születtem, de régóta soproninak érzem magam, hiszen a Széchenyi István Gimnázium diákja voltam – mondta el lapunk érdeklődésére Dömötöri László vállalkozó, akit arról faggatunk, mit szeret Sopronban és min változtatna, ha módja lenne rá. – Mindenki nosztalgiával gondol vissza a gyermek- és ifjúkori éveire, így vagyok ezzel én is. A Sopronban töltött diák- és kollégiumi évek élményei meghatározták életem későbbi alakulását. Gyakorlatilag a belvárosban töltöttem ezt a négy évet, így ez a városrész különösen a szívemhez nőtt. A főiskolás, s a szakmai tapasztalatszerzés évei után, úgy húsz évvel később végleg visszahúzott a szívem: ideköltöztem a családommal. Ekkor nyitottam első vállalkozásomat, a mára már legendássá vált Szent György utcai fagylaltozót, majd a rendszerváltás meghozta a lehetőséget a cég továbbfejlesztésére.

Dömötöri László számára a másik fontos élmény a soproni erdőkben tett kirándulások.

Mit szeret Sopronban? Dömötöri László egyik kedvenc helye a Koronázó-domb, ahonnan gyönyörű a város panorámája a számtalan toronnyal és tarka háztetőkkel. Fotó: Magasi
Mit szeret Sopronban? Dömötöri László egyik kedvenc helye a Koronázó-domb, ahonnan gyönyörű a város panorámája a számtalan toronnyal és tarka háztetőkkel. Fotó: Magasi

– Diákkoromban jó idő esetén minden szombaton felmentünk a Károly-kilátóhoz a barátokkal. Rengeteg ember sétált akkoriban a Lövérekben: diákok, kirándulócsoportok, helybéliek. Ez az érdeklődés a természetjárás iránt mára némileg megváltozott. Én viszont a mai napig nagy örömmel keresem fel a diákkori tanösvényeket. Kicsit talán rendezettebb lehetne a Sopron környéki erdőség, de számomra máig kellemes kikapcsolódást és felüdülést jelent.

Az óvárosi átjárók, zegzugos utcák különösen közel állnak hozzá. – Örömmel megyek a belváros felé, nézek be a boltíves kapualjakba és fedezek fel valami rejtőzködő szépséget. Éppen ezért szívesen láttam volna, ha húsz évvel ezelőtt a várospolitika célul tűzi ki a belváros funkcióbővítő megújítását. Van itt két hivatal, de ez kevés. Minden ház földszintjén valamilyen kínálatnak kellene lenni, legyen az kulturális vagy üzleti tevékenység. Meggyőződésem, hogy a rendszerváltás után szép számmal lehetett volna találni olyan kereskedőket, szolgáltatókat, akik részt vállaltak volna a belváros ilyen jellegű felújításában. Kismartonban (Eisenstadt) húsz éve, a sétálóutca kialakításakor ezt nagyon jól megoldották. Vállalkozói közreműködéssel megszépültek a középkori házak, melyek „együtt tudnak élni" a mai, modern negyedekkel. Nagyon időszerű a belvárosi idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztése, a Várkerület teljes rekonstrukciója. Ez az első lépés, hogy az idelátogató turista jó benyomást szerezzen. Hiszem, hogy komoly az elhatározás a városvezetés részéről a tekintetben, hogy véghezviszi ezt a munkát – akár az itt működő vállalkozások támogatásával is – és megszépül Sopron egyik legnagyobb értéke. A műemlékvédelem fontos dolog, de úgy vélem, jobban kellene a ma élők érdekeit szolgálnia. Ha védelem címén görcsösen ragaszkodunk ahhoz, ami a ma élő ember számára funkcionálisan használhatatlan, akkor nem ér az egész egy fabatkát sem.

Olvasóink írták

 • 18. Pénzváltós 2009. december 22. 22:36
  „"A műemlékvédelem fontos dolog, de úgy vélem, jobban kellene a ma élők érdekeit szolgálnia. Ha védelem címén görcsösen ragaszkodunk ahhoz, ami a ma élő ember számára funkcionálisan használhatatlan, akkor nem ér az egész egy fabatkát sem."
  Szerintem ez a lényeg ,jól megvan írva ma a műemlék védelem másra nem jó mint állandósítja a meglévő romokat! Pedig felújítani úgyis lehet hogy modern anyagokkal pótoljuk a régit !
  A Dömötöriéket irigyelni lehet ,utánuk csinálni meglehet próbálni!”
 • 17. iparos 2009. december 20. 13:17
  „Mindenkinek adatik lehetöség. Annyi külömbség azért van, hogy van aki tud élni vele, és van aki nem. Én emlékszem a Dömötöri indulásra, mert a berendezést ano Én csináltam. gyakorlatilag a semmiböl indult, akarom mondani minuszbol. Az ipari áramra 300 ezer kölcsönt vett fel. Megdolgozott azért, hogy idáig jutott.”
 • 16. vitriol2 2009. december 20. 07:13
  „Mint irtam "izlések és pofonok" különböznek, de azért nem kell "védeni" valakit mert én kifogásoltam a "benzingözös" teraszát.( 13-nak:én nem a terasz kivitelezést biráltam)
  Tisztelt "benzingözösteraszt" szeretök, az a keresztezödés városunk egyik legforgalmasabb utszakasza, tehát böven jutt egykis "frissbenzingőz" a kint ülökre.”
 • 15. naplopo 2009. december 19. 18:54
  „A Zwinger a Dömötöri Sanyié, nem őt interjúvolták most.”
 • 14. lenk 2009. december 19. 18:50
  „No és a Zwinger?”
 • 13. kokopelli530 2009. december 19. 18:44
  „Vitriol: a terasz gyonyoruen meg lett csinalva, igenyes burkolati kivitelezessel ( nem ugy, mint a Petofi ter).
  Mindenki maga donti el, hogy hol ul. Ha valasztani lehet, en inkabb a benzingozt szivom, mint masok budos cigarettajanak a fustjet.

  A varosnak Oket kene megkerdzni ( Domotori, Perkovacz, Taschner, Magyar Dezso, Hirscler, Krisch stb... )Akik mar tettek valamit, es egyetemistaknak palyazatot kiirni , hogyan oldanak meg, nekik milyen otletuk lenne a fejleszteshez.

  Sok sikert kivanok a fejlesztesekhez.

  Mindenkinek Bekes , Boldog Unnepeket!
  kokopelli”
 • 12. hehe08 2009. december 19. 12:46
  „úgy gondolom, hogy ha Dömötöri úr a cikkben megfogalmazotakkal teljesen együtt is él akkor inkább megköszönni kellene neki a munkáját nem pedig fikázni, még akkor is, ha érdekesen oldottak meg pár dolgot.... pl terasz....”
 • 11. zooberon 2009. december 19. 11:12
  „Na, kinek nem tetszett a hozzászólásom? Ha az ember igazat ír, már az is baj? Nem baj, addig fogom bemásolni, amíg mindenki el tudja olvasni:
  Szóval, valahogy így hangzott:
  Jocó1!
  Tudod, ha megkérdeznéd a turistákat, akkor 10-ből kb. 10 ismerné a Dömötöri és a Perkovátz nevet, a szóban forgó létesítménnyel együtt. Nem hiszem, hogy a benzingőz jutna eszükbe. Ergo kifejezetten hasznos a terasz turisztikai szempontból.

  <moderálva>”
 • 10. m 2009. december 19. 09:12
  „Jocó, kivételesen egyetértünk:) A fagyija meg csak annak ízlik, aki nem evett finomabbat.”
 • 9. vitriol2 2009. december 19. 07:21
  „Oké tényleg nem a "futottak"még kategoriájába tartozik a cukrásztermékei, de nem is a legjobb.Igaz ez lehet az "izlelés"- beli differenciáltság következménye is,De arrol miért nem szol a "cikk", hogy a nagy "környezetbarát" miért is vett el az utcábol több négyzetmétert és" rakta" ki vendégeit a benzingöznek?”
 • 8. Sopron-Berlin 2009. december 19. 07:00
  „Mint soproni bennszülött, (bár 40 éve külföldön élek), osztom Dömötöri úr rajongását.

  Sopron egy kis ékszer a nyugati határon.
  De egy ékszert is ápolni kell.
  Ha otthon vagyok, csodálkozom mindig, hogy például a Várkerület délutan 17-18 óra után kihalt.
  Az üzletek bezárnak.

  Ami a belvarost/Fö teret illeti, sajnos nincsenek attraktiv ajánlatok.”
 • 7. Valjan 2009. december 18. 20:40
  „ja es a Fagyi..gyerekkoromban a "Hoffman Odonbe"-be szerettem nagyon jarni,mert Ott volt a legjobb...aztan volt a varkeren meg a Hoffer vagy a temeto fele setalva...Hegedus...naggggyon jok voltak!”
 • 6. Valjan 2009. december 18. 20:37
  „Nem igazan vagom,hogy miert kell fikazni egy vallalkozot...azert,mert..anno volt velt vagy valos serelmed.
  Nemtom emlexel,hogy hogy hivtak a mostani domotori helyen levo cukraszdanak hivott lepukkant helyseget?!
  Segitek:Gyongyvirag eszpresszo!
  siralmas hely volt!
  Jott egy ficko aki latott benne fantaziat es megcsinalta.A Volt "Omnia" helyen a varkeruleten..pedig nyilt a Varkapu/ha jolemlexem.../asszem sajnos utoljara 2 eve voltam Sopronban es betertem a Sogonommel 1 kavera stb..de csak mi voltunk a vendegek es a felszolgalok valahogy nem igazan vettek tudomast rolunk...Pedig csak "Mi" voltunk bent...Nemtudom,hogy meg uzemel-e a ceg...de sok jovot/ha meg letezik.../ nem josolok.Ennek hatasara javasoltam a Domotorit,ami nekem megszokott es hangulatos,bar nem a legolcsobb,de 2 percen belul megkaptam a leadott rendelest.Valahol a vendeglatas ott kezdodik,hogy a Vendeglato-benne van a neveben...-es a vendeg valoban ugy erezzek,ahogy a nevehez merten elegedettek legyenek!
  Domotori urnak pedig csak Gratulalni tudok es tovabbi jo munkat kivanok...”
 • 5. c7 2009. december 18. 18:37
  „A "kép" pancsi munka. Az irás olvasható?”
 • 4. bogote 2009. december 18. 18:10
  „Én a sütijét szeretem és nincs semmi problémám az úrral!”
 • 3. NoBo 2009. december 18. 15:39
  „Én a régi Szt.György utcai fagyizóban sosem kaptam blokkot.... :-)
  Bocsi.”
 • 2. mindigatutit 2009. december 18. 10:56
  „melyik a nem éppen jó oldal?”
 • 1. TancsKaszabell 2009. december 18. 10:24
  „Vegyesek az érzelmeim,mert gyakorta hallottam,nem éppen a jó oldalon emlegetni a becses nyilatkozó nevét.
  Hogy sikeres vállalkozó és elképzeléseit tűzön -vízen keresztül megvalósítja azt tudom ,más a város iránti elkötelezettségének példáit,tetteit nem ismerem!A környező erdőséggel kapcsolatos finom kritikájával egyetértek.
  Talán túl finom volt,mert az ottani kártételek gyakorisága és mértéke egyáltalán nem bizonyítja a természet szeretetét,sőt !
  De !
  Nagyon- nagyon szeretem a Dömötöriben készült fagylaltot !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés: fizetős lesz a mélygarázs!

13 százalékkal emelkedik jövőre a helyi közlekedés ára, 5 százalékkal a kéményseprés, de drágulnak a temetkezési díjak is. Tovább olvasom