Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A volt mélygarázs csak bérlettel használható

Sopron - Teremgarázzsá minősítették a Hátulsó utcai mélygarázst, ezért csak havi- vagy éves bérlettel állhatnak le ott az autósok. E lépéstől elsősorban a környékbeliek parkolási gondjának megoldását remélik a szakemberek.

Minden bonyodalom ellenére már csak idő kérdése, hogy Sopronban elkezdődjön a Petőfi téri mélygarázs műszaki átadása. Felvetődik a kérdés: vajon milyen hatásfokkal üzemel a Petőfi tértől pár száz méterre található, s 2005 végén megnyitott Hátulsó utcai mélygarázs?

Sopron első ilyen nyilvános létesítményét idén nyáron teremgarázzsá minősítették, azaz napi használatra nem szolgál, csak havi- vagy éves bérlettel állhatnak be a helyekre az autósok – tudtuk meg az üzemeltető cégnél, a Sopron Holding Zrt.-nél. Ennek legfőbb oka, hogy a kihasználtság igen csekély volt, a működtetés 2006-ban 12 millió forint veszteséget hozott. Hogy is lehetett volna ez másképpen, amikor a Hátulsó utca felszíni parkolóit egészen 2007 márciusáig ingyen lehetett igénybe venni? Mindez a mélygarázsi helyek iránti kereslet ellen hatott. Annak idején, 2005 októberében a háromhetes ingyenes próbaüzem során még 50–60 százalékos kihasználtsággal működött a mélygarázs. Amikor fizetőssé vált, ez megváltozott. Akik pedig használták a helyeket, többen is panaszkodtak, főképpen a be- és a kihajtás jelzőlámpás útvonalainak kedvezőtlen kialakítása miatt.

Úgy tudjuk, a tervek szerint a Hátulsó utcai teremgarázzsal elsősorban az önkormányzati háztömbben élők, illetve a környék lakóinak parkolási gondját oldanák meg. A szociális bérlők és a mozgáskorlátozottak az éves bérlet megvásárlásánál több tízezer forintos kedvezményben részesülnek. A Sopron Holding Zrt. vezetése emellett késő ősszel kedvezményes árú téli havibérletek kibocsátását is fontolgatja. Mint mondják, a legfontosabb, hogy ne álljon szinte teljesen üresen a kétszintes mélygarázs.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszni fog a kivitelezés kezdete?

Sopron - Telekkorrekcióra vár Sopronban a győri egyházmegyei hivatal, hogy építési engedélyhez… Tovább olvasom