Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A vízmű fokozatosan lecseréli az elavult azbesztcsöveket

Kistérség - Átfogó terv készül a falvakban lévő vízvezetékrendszer teljes rekonstrukciójáról. Első lépésként a korszerűtlen azbesztcsöveket cserélik műanyagra.
A Sopron környéki településeken nyolcvan százalékban a hatvanas, illetve a hetvenes években épült ki a vízvezetékrendszer. A csövek még jó állapotban vannak. A rendszer egészének cseréjével viszont már most foglalkozni kell, ugyanis a teljes rekonstrukció több évtizedig is eltarthat.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. 2007-ben jelentősen felemelte a szolgáltatás árát. A fő indok az volt, fokozatosan tartalékalapot képeznek, hogy a majdani fejlesztés költségének megteremtsék az alapját.

– Öt-tíz éven belül elkészül egy átfogó műszaki terv, amely alapján elvégezhető a vezetékek, közművek, csatlakozások teljes cseréje – mondta el érdeklődésünkre Hegyi István, a vízmű lövői üzemmérnökségének vezetője.

– A műtárgyak önkormányzati tulajdonban vannak, így a beruházás költségeit a települések és a vízmű közösen teremtik elő. Térségünkben a hetvenes évektől már műanyag csöveket fektettek le, ezekkel még évtizedekig nem lesz gond. A problémát az azbesztvezetékek jelentik.

A vízmű vidéki 352 kilométeres hálózatában 187 kilométer az azbesztvezeték. A szakemberek szerint a rákkeltő anyag kizárólag belélegezve veszélyes, vízben nem oldódik. A jogszabály előírja, hogy az azbeszttartalmú csövek cseréjét legkésőbb 2030-ig el kell végezni.

A fertődi üzemmérnökségen már megkezdődött a csere. Erre az évre mintegy tízmillió forintot különítettek el. – Amennyiben térségünkben egy településen utat újítanak fel, akkor a vízmű is kicserélteti a vezetékeket – fogalmazott Bognár István, a fertődi üzemmérnökség vezetője.

– Hegykőn, illetve korábban Hidegségen már volt ilyen rekonstrukció. A régi vezeték mellett párhuzamosan készül az új rendszer, a saját bekötéseivel. Az átkötés a legtöbb esetben egy nap alatt megtörténik. Rövid távon azonban nem a vezetékek elavultsága jelenti a fő problémát, hanem a szerelvények, csatlakozások, amelyek hamarabb elhasználódnak.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2008. január 26. 08:53
    „A vízórákat is illene korszerűbbre cserélni, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönben bokszolt Balzsay Károly

Sopronkőhida - Szurkolói ankétot tartott a sopronkőhidai fegyintézetben Balzsay Károly… Tovább olvasom