Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A víz az úr a szőlőhegyen

A nyári nagy esőzések elmosták a tavaly átadott Nemeskúti út több részének partoldalát, rézsűjét.

– A Soproni borvidék legfőbb közlekedési útvonalát, a közel két kilométeres Nemeskúti utat 2013-ban teljesen felújították az önkormányzat támogatásával. A több mint 120 millió forintos beruházás költségeihez az érintett borosgazdák, a hegyközség is hozzájárult.

Taschner István és Hanyvári Péter az út egy kritikus szakasza mellett: kilátszik már az útalap. Fotó: G. M.
Taschner István és Hanyvári Péter az út egy kritikus szakasza mellett: kilátszik már az útalap. Fotó: G. M.


Tavaly nyáron nagy esőzések verték a balfi szőlőhegyet, volt, amikor két óra leforgása alatt 102 milliméter csapadék hullott. Mindez nem múlt el nyomtalanul: a Nemeskúti út több részét megrongálta az erős esőzés, a partoldal legalább nyolc-tíz helyen leszakadt. Emiatt az útalap is kilátszik, amely morzsolódik – mondta Taschner István, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsának elnöke az érintett szőlősgazdák nevében.

– A városvezetés helyszíni szemléket tartott a gazdákkal, s ígéretet tett arra, hogy helyreállítják ezt az igen fontos útvonalat. Ám egyelőre nem történt semmi. Félő, hogy az út ilyen körülmények között előbb-utóbb járhatatlanná válik.

– Korábban is a víz okozta problémák miatt fordultunk a városházához, mert a csapadék akkora árkokat mélyített ki az úton, hogy lehetetlen volt rajta közlekedni. Úgy hittük, az új alap és az új aszfalt megoldja a problémánkat, de ezek szerint még mindig a víz az úr a területen – vette át a szót Hanyvári Péterszőlősgazda.

– A Nemeskúti út melletti árkok, átereszek kicsik, szűk átmérőjűek, így a szőlőhegy vize ott összpontosul. Az áradat hamar az út rézsűjét kezdte elmosni. Ennek következményeként a partoldal több helyen a szőlőtőkéimre omlott. Szüret idején markológépet kellett hozatnom, hogy eltakarítsam róluk az iszapot, homokot és kavicsot. A Nemeskúti út új burkolatának megvalósulásához mi is mint szőlősgazdák hozzájárultunk. Féltjük az utat, ha nem történik meg idejében a javítás, teljesen tönkremehet.

– A Nemeskúti út állapotával kapcsolatban garanciális kérdések is felvetődnek – mondta el a Kisalföldnek Horváthné Seregély Jolán, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályvezetője.

– A Sopron Holding a
vízelvezető árkokat és átereszeket – ami valójában másnak lett volna kötelessége – megtisztította, hogy a víz elfolyását biztosítani lehessen. A város jelenleg műszaki tervet készíttet arra, hogy a bekövetkezett károkat miként lehet kijavíttatni. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ejnye-ejnye: hamis osztrák rendszámmal autózott egy magyar férfi Sopronban

A járőrök Sopronban igazoltatták az osztrák rendszámú gépkocsit, amelyre egy másik autó hatósági… Tovább olvasom