Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A világ ötödik legjobb sportlövője

A sportlövők világszervezete meghívta a jövő évi világbajnokságra a soproni Nagy Lajost, aki ebből az invitálásból tudta meg, hogy ötödik a világranglistán.

Levélben értesítették helyezéséért

Nagy Lajos tíz éves kora óta versenyszerűen sportol
A sportlövők világszervezete, a World Shooting Federation a nyilvántartott versenyzők között a soproni Nagy Lajost is érdemesnek tartotta arra, hogy meghívja a jövő évi, valószínűleg Barcelonában rendezendő világbajnokságra. Erről levélben tudósította a soproni rendészeti szakközépiskola szakoktatóját, aki a meghívóból értesült arról az elismerő tényről is, hogy a világszervezetnél jelenleg őt tartják az ötödik legjobb sportlövőnek.
– Engem is meglepett a helyezés, persze örültem neki – meséli Nagy Lajos, aztán szerényen precíz magyarázatba kezd: – Ahhoz, hogy egy versenyző ilyen előkelő helyen szerepeljen a világranglistán, számos hazai és nemzetközi versenyen kell jó helyezéseket elérnie. Ám ha kihagyok néhány fontosabb szereplést, azonnal lecsúszhatok az élvonalból.
Ám Nagy Lajos főtörzsőrmester nem szeretne viszszacsúszni. Kitartó, több évtizedes munkával küzdötte el magát idáig, már nem szeretné feladni. A laikus számára sem hétköznapi eredmény a világranglistán elért ötödik helyezés – pláne, ha eláruljuk, hogy ez hat fegyvernem összesített eredménye –, de a versenyző helyzete nem könnyű.

Több száz lőszer egy edzésen

Nem olcsó műfaj ugyanis a sportlövészet. Sőt! Nagy Lajostól tudjuk, hogy az élvonalbeli versenyzők egy-egy edzésen 400–500 lőszert is „elhasználnak", a megmérettetések előtti felkészülésben pedig még ennél is többet. Most akkor lehet számolni: egy ötven darabos csomag ára ugyanis 2.600 forinttól 15 ezer forintig terjed. És bizony érdemes megvenni a drágábbat, az ugyanis nem üt akkorát, magyarul sokkal pontosabb lövéseket lehet azokkal leadni. Nagy Lajos ennek ellenére mindennap gyakorol, sokszor azonban úgynevezett száraz edzést tart, azaz lőszer nélkül „lő". A mozdulatok gyorsaságát így is fokozhatja.
A 37 éves főtörzsőrmestert gyermekkora majálisain édesanyja tanította meg lőni. Tízéves kora óta versenyszerűen űzi ezt a sportot, s ma már nehéz lenne felsorolni díjait, helyezéseit. Régi álma, hogy létrehozzon egy saját sportlövőklubot Sopronban. Előbb azonban szeretne kijutni Barcelonába...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telítődik a patak medre

Az utóbbi napok esőzése miatt jelentősen felduzzadt az Ikva- és a Rák-patak vize, ennek ellenére… Tovább olvasom