Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A versmondó misszióra indul

Orbán Júlia fiatalon szerelembe esett a versekkel, huszonévesként sorra nyerte az országos szavalóversenyeket. Harmincéves korában Radnóti-díjjal jutalmazták tevékenységét.

Most egész estés műsorával indult misszióra.

– A nyolcvanas évek végén versenyeztem utoljára, majd húsz év szünet következett. Férjhez mentem, gyerekeim születtek. Nem szavaltam, de az irodalom továbbra is fontos szerepet játszott az életemben – mesélt a versekhez való viszonyáról Orbán Júlia, aki magyartanárként diplomázott.

Később betegség, tragédia váltotta egymást Júlia életében, aki miután megözvegyült, újra a versekben keresett menedéket. Két éve, szerettei javaslatára ismét benevezett egy országos megmérettetésre, s meg is nyerte, sőt, még abban az évben elnyerte a Latinovits-díjat is. Büszke a sikereire, ám a fiatalok irodalomra való nevelését még a versenyzésnél is fontosabbnak tartja. Egy évet szánt egy nagyszabású irodalmi produkció megalkotására, éjszakákon át szerkesztette, tanulta a műsorát. – Több mint húsz örök érvényű alkotást adok elő, melyek a magyar nyelvről szólnak és nyolc évszázadot ölelnek fel. Az összeállítás a 2009-es Kazinczy-évre készült, azzal a céllal, hogy bemutassam nyelvünk ékes és érdes oldalát. A különböző korok legkiemelkedőbb és legjellemzőbb írásai mellett helyet kapnak benne a nyelvünket megcsúfoló darabok is. Elő-adok részleteket egy börtöntöltelék naplójából, de egy országos napilap hibáktól hemzsegő vezércikkéből is. A szavalatokhoz fény- és hangtechnika is társul, a szöveghez illő színpadképek váltogatják egymást – mesélte.

A szavalatokhoz fény- és hangtechnika is társul, a szöveghez illő színpadképek váltogatják egymást.
A szavalatokhoz fény- és hangtechnika is társul, a szöveghez illő színpadképek váltogatják egymást.

Orbán Júlia már többször előadta műsorát más városokban is, most azon dolgozik, hogy néhány percet rövidítsen a produkción, hiszen rendhagyó irodalomórákra is várják.

– Örömteli, hogy a fiatalok is lélegzet-visszafojtva hallgatják a verseket. Legutóbbi előadásomon szinte minden korosztály képviseltette magát. Amikor az előadás végén egy apró fiúcska váratlanul felszökkent a színpadra, s elkezdett a kis vékony hangján szavalni, melegség járta át a szívemet. Akkor bizonyosságot kaptam arról, jó utat választottam, s nem kell aggódnunk anyanyelvünk jövőjéért, célba ér a misszióm. Hiszem és vallom, hogy ezzel a gyönyörű anyanyelvvel lehet s kell nemzetet menteni, megtartani, őrizni – fogalmazott Orbán Júlia.


Előadások

Széphalomban, a Kazinczy-emlékhelyen lesz a Magyar Nyelv Múzeumában Orbán Júlia következő előadása május 11-én. Sopronban május 21-én 17 órakor a városi könyvtárban A szerelem színei című új műsorával lép színpadra.

Olvasóink írták

 • 2. kallinka 2010. május 12. 15:15
  „Orbán Júlia előadóművész munkásságához, alkotásához szívből gratulálok. Júlia előadása is ékes példája annak, hogy Sopronban igenis vannak tehetséges előadók, művészek. Már csak azt kívánom, hogy a Város is kellően megbecsülje, támogassa.
  Mert nem titkolom ez a mai világban egyre nehezebb, bár jóakarattal sok minden lehetséges.
  Más előadók is sorra bizonyítják, hogy jelen vannak Sopron kultúrális életében.
  Figyeljünk rájuk, támogassuk őket.
  A kultúra képvisel, összeköt, utat mutat.
  Júliának is MINDEN JÓT KÍVÁNOK!!!”
 • 1. thurvj97 2010. május 07. 22:06
  „Minden dícséret a szándékért Végre egy igazi soproni értelmiségi, aki tudja és érti szerepét. Sok sikert Julika!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitott Pincék a megyében is!

Több mint 150 pincészet várja az érdeklődőket borkóstolásra és a pincészetek megtekintésére május… Tovább olvasom