Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

A vendéglátósok a csodában bíznak

Sopron - A válság vesztesei nem a luxushelyek és nem a kifőzdék lesznek, hanem a közepes árfekvésű, de színvonalas éttermek – véli Mészáros Tibor gasztronómiai szakember, aki a Szakácsegyesületek Világszövetségének Kiváló Munkáért Emlékplakettjét kapta.
– A szüleim agrármérnököt akartak faragni belőlem, de egy nyári munka megpecsételte a sorsomat. Étteremben dolgoztam, tetszett a nyüzsgés, a szabadság, ezért a vendéglátó-ipari főiskolára jelentkeztem. Szerelmese lettem a szakmának. Ínyencklubot alakítottunk a csoporttársakkal, jártuk az országot, ismerkedtünk az ízekkel – mesélt Mészáros Tibor a kezdetekről.

A diploma megszerzése óta eltelt több mint 25 évben a szakember folyton kereste s ma is keresi a kihívásokat. Közgazdászdiplomát szerzett, helyettes szállodaigazgatóként is dolgozott, étterem-tulajdonos lett, előadásokat tart, oktat, könyveket ír.

– Aki a szakmában maradt, hasonlóan elhivatott. A gasztronómia ugyanis nemcsak a vendégnek, hanem az országnak is fontos. Turizmus vendéglátás nélkül nem létezik. Az étkezés nem arról szól, hogy jóllakjunk, hanem hogy megismerjünk újdonságokat, beszélgessünk, szórakozzunk. Ma már a gasztronómia túlmutat a marhapörköltfőzés tudományán.

Az ételek, az ízek, a tálalás, a vendégfogadás minősége sok mindent elárul egy országról. Fontos, hogy az étkezés ünnep legyen.

A magas szakmai díjjal elismert étterem-tulajdonos nem túl optimista. A válság elérte az éttermeket, Sopronban már kínálják az eladó helyeket. Fotó: Magasi
A magas szakmai díjjal elismert étterem-tulajdonos nem túl optimista. A válság elérte az éttermeket, Sopronban már kínálják az eladó helyeket. Fotó: Magasi

Egy vendéglátó-helyiség méltó keretet adhat a családi, protokolláris, baráti rendezvényeknek hangulatával, kiváló ízeivel, finom borokkal, szakszerű felszolgálással – vélekedik a szakember, aki szerint most hatalmas küzdelmet folytat mindenki a vendéglátásban.

– Ha túléljük, akkor el lehet gondolkodni azon, hogyan lehet visszahozni a vendéglátás régi presztízsét. A válság igazi vesztesei nem a luxuséttermek és nem is az olcsó kifőzdék lesznek, hanem a közepes árfekvésű, ám komoly színvonalat képviselő helyek, ahol az átlagemberek fordulnak meg gyakrabban. Meggyőződésem ugyanis, hogy most már a középvezetők következnek, ha tovább folytatódnak az elbocsátások – vázolta a nem túl biztató prognózisát Mészáros Tibor.

– Hogyan tudnak előremenekülni a vendéglátóhelyek? Mindenki olcsóbb nyersanyagot használ, elbocsátja dolgozóinak egy részét, takarékoskodik az energiával, csökkenti a nyitvatartási időt. Az éttermek megpróbálnak valamiben egyediek lenni, pedig már nincs új a nap alatt. Egymás elé tolakodunk árban, emellett van, aki menüt hirdet, mások házhoz szállítanak, egyes éttermek a rendezvényekre specializálódtak. Ennek ellenére máris eladásra kínálnak négy-öt soproni éttermet és további nyolc-kilenc tulajdonos fontolgatja az értékesítést. A csodára várunk és mindig találunk valami magyarázatot arra, miért üres az étterem. Egyszer az esőt, máskor a kánikulát okoljuk, de ezúttal komolyabb ellenfelünk is akadt: a lakáshitel, a kocsitörlesztés, a villanyszámla... 

Olvasóink írták

 • 7. lolita 2009. május 06. 14:51
  „A Lila tehen az ahol eddig midig jot ettem,s ha tehetem csak oda megyek,vagy a Kinaiba ami azthiszem az Alfa-parkban van!”
 • 6. lakoss1 2009. május 02. 13:05
  „Samu...azért mert Táblás-Ház,az még nermjelent semmit.az teljesen más katgória...a várkeren már nembiztos,hogy megélne..a Tibibácsi meg jó csóka...”
 • 5. jockey 2009. május 01. 15:43
  „4. SAmu

  Hát a Fehér Rózsával kapcsolatban nem értünk egyet. Lehet, hogy jó a hely, csak nekem nem volt velük szerencsém, de voltam ott egy osztálytalálkozó alkalmával. A kaja teljesen hétköznapi, viszont a borral megmérgeztek. Még két nap múlva is úgy fostam tőle, hogy csak na, pedig ittam belőle vagy 4 decit. Aazóta sem voltam ott lés nem is tervezek újabb látogatást.”
 • 4. SAmu 2009. április 29. 20:57
  „Mészáros bácsi áldozatos munkájának nem sok eredményét látjuk idehaza. Sajnos ez a szint még romlani fog. Ausztriában kis falvakban is kulturált a vendéglátás, nálunk ez igen ritka kivétel (Fehér Rózsa pld.)”
 • 3. FREDDY/S 2009. április 29. 16:54
  „Pedig csodák nincsenek, várni azért lehet, nemde...”
 • 2. pampus 2009. április 29. 12:00
  „No öreg,ha ez a banda még sokáig uralkodik ebben az országban, akkor kisütheted a szakácskönyvesed az okleveleddel együtt! Lassan bejöna Gyurcsány ajánlata "ellehet menni ebből az országból"-tessék!”
 • 1. bobo 2009. április 28. 18:50
  „Gratulálok Tibi bácsinak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

420 éve már volt iskola

Harka - Négyszázhúsz éve már biztosan volt szervezett oktatás Harkán, erről írásbeli bizonyítéka van… Tovább olvasom