Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A védettség átok is lehet

Nagy bajban van a Podmaniczky család. Balfi házukat nem tudják eladni, mert helyi védelem alá helyezték az épületet.
A tulajdon lehet áldás, de átok is. A Podmaniczky család számára inkább átok, mert hiába örökölt a nyolc testvér egy házat Balfon, sem felújítani, sem eladni nem tudják.

– Balfon, az Óhegy utca 26-os számú ház a miénk, ahol édesapám élt haláláig – mondja elkeseredetten az Enesén élő Podmaniczky Miklós. – Egy telken két ház néz az utcafrontra. Az egyikben lakott apám, a másik már évek óta üresen állt. Nyolcan vagyunk testvérek, szétszórtan a megyében és az országban. Ezért döntöttünk úgy, hogy eladjuk. Végre találtunk egy fiatal házaspárt, akikkel sikerült megállapodnunk. Ők szerették volna lebontani a régi épületeket és egy új házat építeni, de mint kiderült, nem lehet. Nem lehet, mert az önkormányzat az elmúlt évben helyi védelem alá helyezte. Erről azonban minket nem értesítettek.

– Balfon, az Óhegy utca 26-os számú ház a miénk, ahol édesapám élt haláláig – mondja elkeseredetten az Enesén élő Podmaniczky Miklós. – Egy telken két ház néz az utcafrontra. Az egyikben lakott apám, a másik már évek óta üresen állt. Nyolcan vagyunk testvérek, szétszórtan a megyében és az országban. Ezért döntöttünk úgy, hogy eladjuk. Végre találtunk egy fiatal házaspárt, velük sikerült megállapodnunk. Pk szerették volna lebontani a régi épületeket és egy új házat építeni, de mint kiderült, nem lehet. Nem lehet, mert az önkormányzat az elmúlt évben helyi védelem alá helyezte. Erről azonban minket nem értesítettek.
– A faluban állítólag néhány helyen kiragasztották az értesítőt, de elkerülte a figyelmünket, s lejárt a 30 napos fellebbezési határidő is – veszi át a szót Németh Józsefné, az egyik balfi örökös. – Voltam Sopronban a hivatalban, de nem jártam sikerrel. Azt mondták, hátrafelé lehet építkezni, de a homlokzatot meg kell őrizni vagy ugyanilyenre kell építeni. Nem értem az egészet, hogy rendelkezhetnek mások a mi tulajdonunkról úgy, hogy nem is értesítenek bennünket. Most ott tartunk, hogy eladni nem tudjuk, mert a vevő visszalépett, mi – mármint családunk valamelyik tagja – pedig nem akarunk építkezni és a felújításra sincs pénzünk. Mi lesz így a házakkal?

– Ismerem a család kálváriáját, magam is megpróbáltam segíteni – tájékoztatott Kóczán Zoltán, a balfi részönkormányzat vezetője. – Amikor az elmúlt évben készült Balf szabályozási terve, műemléki szakemberek állapították meg, hogy melyik épület kerüljön helyi védettség alá. Megjegyzem, ez így van minden szabályozási terv készítésénél. Ezeket az önkormányzati rendelet melléklete tartalmazza, amelyet a település két helyén kifüggesztettek és megjelent – az előírásoknak megfelelően – az egyik helyi újságban is. Sajnálatos, hogy elkerülte a figyelmüket. A helyi védettség azt (is) jelenti, hogy az adott házat el lehet ugyan bontani, de homlokzatát újra kell építeni és meg kell tartani az épület tömegét, és hagyományos építőanyagot kell használni. Tény, a szóban forgó házak már nagyon rossz állapotban vannak. Elvben van lehetőség a védettség feloldására. Ezt a tulajdonosoknak kell kérni, de hosszadalmas az eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a primőrök szezonja

Szemkápráztató zöldségek, korai gyümölcsök vonzzák a vásárlókat a standokhoz, az üzletekbe. Sokan azonban mégsem vásárolnak belőlük, és nem csak az áruk miatt. Attól félnek, hogy a különböző gomba- és rovarirtó szerekkel kezelt friss zöldségek mérgezőek. Arról nem is beszélve, hogy ízük, zamatuk össze sem hasonlítható a szabad földön termesztettekével. Tovább olvasom