Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A Védegylet megvétózná a Lövér Kalandparkot

A Védegylet azt állítja engedély nélkül nyílt meg a soproni erdőben a Lövér Kalandpark.


Az ügyvezető szerint minden hatósági engedélyük megvan a kötélpályára, egy büféhez és a víztisztítóhoz azonban valóban nem kaptak zöld utat.

A Védegylet fellebbezése nyomán a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal eljárást indított. A civil szervezet több mindent kifogásolt a Lövér Kalandparkkal kapcsolatosan. Az erdő az európai jelentőségű védett természeti területek Natura 2000 nevű hálózatának része, ezért szerintük az engedélyezési eljárásban a környezetvédelmi felügyelőséget is meg kellett volna keresni. Állítják, az is elfogadhatatlan, hogy természetvédelmi oltalom alatt álló erdőben fákra szerelnek műszaki eszközöket, sőt, az erdőterület látogatásáért sem lehetne díjat kérni, ott bárki szabadon tartózkodhat. Úgy vélik, a tervezett létesítmény nem szolgálja a környezettudatos szemléletformálást.

– Értetlenül állok a helyzet előtt – fogalmazott Kóbor Zsolt, a kalandparkot megépítő és üzemeltető cég ügyvezetője. – Minden szükséges hatósági engedélyt beszereztünk, jóval az építkezés megkezdése előtt. Harminc napon belül bárki kifogást nyújthatott volna be a hatóságoknál, de nem volt ellenzője a létesítmény megépítésének. A szerkezetek a fákat nem károsítják, nem is értem, mi ellenünk a kifogás.  Az országban tizenöt hasonló park üzemel, nagy sikerrel, s szerintem Sopronnak is csak hasznára válik a létesítmény. A kötélpályára megvannak az engedélyeink, most azonban egy víztisztító szerkezetet szerettünk volna beépíteni és büfét kialakítani. Ezekhez valóban nem kaptunk zöld utat, így nem is valósítottuk meg. Szomorú vagyok, mert egy ilyen kellemetlen dolog elronthatja sok ember örömét. A létesítményt lebontani nem fogjuk, mert még egyszer mondom, a kötélpályára minden szükséges engedélyt beszereztünk.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. psanyi 2010. július 01. 12:03
  „Tama: Szóval akkor kell fizetni 300 Ft-ot, ha kísérsz valakit, de ha csak úgy sétálsz, akkor nem kell fizetni? Hülyeséget beszélsz, ugye érzed?

  Ki van írva kerek perec, hogy sétálójegy 300 Ft. 4-en mentünk ki, 2 haveromtól keményen be is szedték a pénzt, pedig csak negyed órára akartak körülnézni, amíg mi másztunk.”
 • 27. Tama 2010. július 01. 09:51
  „psanyi: nem kell 300Ft ahoz hogy sétálj, csak akkor kell ha kisérsz valakit. Többször voltunk fent és megis kérdeztük lehet-e itt sétálni, mivel nekünk még 2 éves a gyerköc, és normálisak, kedvesek voltak és nem kellet soha fizetni. Szerintem nagyon jó hogy ezt ott van, igaz az árakról nem tudok mit mondani, drága nem drága? azt tudom az osztrákoknál jóval húúúúzosabb és gyengébb szinvonalú volt amelyikben voltunk.
  De az biztos fizetni csak mászásért kell meg a büfében ez tutkó.”
 • 26. Péy 2010. július 01. 01:06
  „A soproni erdők ültetvények, és itt erdőgazdálkodás folyik. Ha ez a szakasz eléri a vágásérettséget, (természetvédelmi terület ide, vagy oda) úgy tarra vágják, hogy csak bukdácsolhatunk a sok tuskóban.
  Azzal, hogy itt kalandpark épült, talán megmenekülnek a fák is. A pestiek meg ne itt pofázzanak, ott pofázzanak!”
 • 25. zeta62 2010. július 01. 00:40
  „Sopron megint a legdrágább...
  A többihez képest majd 100 %-al drágább a belépő a parkba
  Máshol miért olcsóbb???”
 • 24. ursula 2010. június 30. 18:50
  „Már vártam, mikor szól valaki a Kalandpark ellen..... Végre van valami igazán jó hely ebben a városban, ha már nincs normális strandunk, füves focipályánk (nem egyesületi), vagy a szombathelyihez hasonló kalandvárosunk....stb. Nekem nagyon tetszik és bár nem másztam, szívből gratulálok az ötletgazdának!!!!!”
 • 23. psanyi 2010. június 30. 18:18
  „a francot. 300 ft mindenkinek, aki sétálni akar, vagy akár csak kávézni. Tutira.”
 • 22. drótkötél 2010. június 30. 18:02
  „LEHET SÉTÁLNI INGYENESEN!!!!!!
  CSAK ANNAK KELL FIZETNI 300 FORINTOT AKI KÍSÉR EGY GYEREKET VAGY VALAKIT AKI A KÖTÉLPÁLYÁN MEGY. HA CSAK BEJÖN VALAKI ÉS SÉTÁL KÁVÉT ISZIK STB AZ INGYEN VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. psanyi 2010. június 30. 13:57
  „#19, Tama: Sétálgatni nem lehet ingyenesen. 300 Ft a sétálójegy.

  2400 Ft pedig az, ha mászni is akarsz. Szerintem az árakkal nagyon elszálltak. Irtó drágának tartom, hogy 1-2 óra famászásért ennyit kell fizetni. Vagyis 3,5 óra a korlát, de annyit meg ki akar/bír mászni??”
 • 20. SzImike 2010. június 30. 13:08
  „Jómagam is egy soproni természetvédő civil szervezet tagja vagyok, de ez egy marhaság szerintem. Szükség van erre és ahogyan sokan mondták nekem, telejesen korrektül van megcsinálva. Szükség van ilyen kiváló ötletekre. Gratulálok a megvalósítóknak!”
 • 19. Tama 2010. június 30. 10:20
  „Most nem értem, ha kimennek a gyerekek a szabadba az a baj ha nem mennek akkor az a baj.
  Ezeknek nincs gyerekük az biztos, vagy ha van akkor csak othon ülnek egész nap és bámulják a tv, vagy lehet tanulják a bimbbbbbbbó apjuktól mibe lehet belekötni.
  Ez egy jó ötlet volt ide építeni, eddig is mentek oda parkolni kocsik, buszok, most kicsit több, de legalább kimozdulnak az emberek a gyerekeikkel.
  Hogy is írták: az erdőterület látogatotságáért sem lehetne pénzt kérni´ ha a barma elment volna egyszer is oda és megnézné a dolgokat nem mondana ekkora baromságot. Fizetni csak akkor kell ha fára akarsz mászni, különben a parkon bellül is nyugodtan sétálhatsz, körülnézhetsz. Ja és még hozzá teszem nagyon kedvessek és segítőek az ott dolgozók. Akkor végül is miért is kell fizetni agyatlanok?
  Az ilyenek miért nem mennek el dolgozni legalább kevesebb ideje lenne cseszegetni a másikat, vagy lehet irígy hogy nem neki jutott eszébe ez az egész.
  Szerintem és ahogy hallottam mások szerint is nagyon jó minden ahogy van. Lekell szarni az ilyen sötéteket.
  Rengetegen járnak oda és élvezik, hogy kint vannak a szabadba a szülő és a gyerek.
  A városban a kutyaszarrral legyenek elfoglalva meg a sok bunkó bagossal mikor elszorja a csikket. Ezzel kezdjetek valamit agyatlanok.”
 • 18. blanyiza 2010. június 30. 09:59
  „Legalább a gyerekeknek is van valami okuk arra, hogy kimenjenek az erdőbe. Ők a sétát még unalmasnak tartják, na de ha lehet csúszni, mászni, akkor az már mindjárt más. Nagyon remélem, hogy nem bontják le, és majd tovább lehet fejleszteni. Pécs városnak is van ilyen parkja, ami rengeteg turistát vonz.”
 • 17. truman 2010. június 29. 21:12
  „Nemértem miért baj ez.Sopronban már alig van turista, vissza kell ide őket csalogatni, hogy itt hagyják a pénzüket ne máshol.Még többmindent kikéne találni nem mindent megvétózni vagy megszüntetni.
  Emlékezetek vissza mennyi osztrák volt itt 10ével ezelött.Sopron ma már teljesen üres kihalt.”
 • 16. MATU 2010. június 29. 20:34
  „Kedves psanyi! Mi legyen Muckon? Megveszed? Magánterület!! Ja,védegylet,ahol most emberek laknak (bárhol) ott régen minden zöld volt(rét,erdő,stb),akkor most bontsunk le mindent és menjünk vissza az őskorba és mászunk fára,bocs az se jó,mert hátha károsítjuk mászás közben! Szerintem amíg nem esik bántódása a természetnek és több és több fiatal és idős megy a természetbe,azt ne akadályozzuk meg!”
 • 15. kellner71 2010. június 29. 17:44
  „Maximálisan osztom Csodabimbó véleményét,sőt,hozzátenném:tőlünk 15 km-re is van egy kalandpark Szent Margitbányán,ugyanúgy természetvédelmi területen meleg-konyhás vendéglátó egységgel,víz és csatornarendszerrel stb...Érdekes módon ott nemhogy tiltakoznak a mindenféle zöld egyletek,hanem sok-sok
  támogatással járulnak hozzá a fejlődéséhez.
  Én mindkét parkot kipróbáltam és úgy gondolom,kiváló ötlet ez a környék és az idelátogató (nem csak gyerek) közönség részére.”
 • 14. gall 2010. június 29. 17:34
  „11#...psanyinak igaza van.”
 • 13. tódi 2010. június 29. 16:07
  „Isten óvjon a sötétzödektől - ha neki lendülnek és nyilvánosságot kapnak - félelmetesek .”
 • 12. Spectrasoul 2010. június 29. 14:35
  „a védegylet tagjai gondolom öreg kivénhedt 60évesekből álló csak a tiltást támogató FAfejűekből álló társulat lehet. Így lépjen az emberi fejlődés egyről a kettőre...
  le kell őket szarni, amire van engedély, abba nem köthetnek bele, amire nincs azt pedig korrigálni kell. ennyi.”
 • 11. psanyi 2010. június 29. 14:27
  „Muck: sokmindent ne kezdjenek azért ott. Bontsák le a fenébe inkább, de se étterem, se kórház, se szálloda nem kell oda. Alapban se volt normális az, aki oda bármit engedélyezett.”
 • 10. IkvaHírLACEE 2010. június 29. 13:07
  „Attól függetlenül valamit kezdhetnének a Muckon, mert annál a szél meg vandálok által megbontott épületegyüttesen kívül bármi jó lenne”
 • 9. Csodabimbó 2010. június 29. 12:27
  „A Mucki magánkórház sztem közfelháborodást váltott ki, a Védegylet nélkül sem lett volna esélye, h felépüljön. Arról nem is beszélve, h milyen kör érdekeit szolgálta volna ki.
  Itt teljesen más a helyzet, a soproni parkerdő látogatottsága, kihasználtsága siralmas, az adottságaihoz képest. A kalandpark egy olyan kezdeményezés, ami az idelátogatóknak és a helyieknek is egyaránt tartalmas kikapcsolódást biztosít, mindezt úgy, h az embereket közelebb hozza a természethez és ez a lényeg. Az a gyerek aki így barátkozik meg a fákkal, bokrokkal, állatokkal, talán vigyázni is fog rá és a későbbiekben talán nem autóval, hanem bicajjal teker fel a kalandparkba.

  Még szerencse, h a Védegylet csak a híradásokból tájékozódik, mert ha behatóbban járnák az erdőt, találnának is itt olyat, amit talán meg is tudnának szüntetni, pedig nem szabadna. Ott a fiatalok egy maroknyi lelkes csoportja lassan csodát tesz :)

  Tudja Tisztelt Védegylet, a Kalandpark semmit nem vesz el tőlünk, természetbarátoktól. Én még mindig azon vagyok felháborodva, h pár olasz vadász miatt hogy zárhatják le az EGÉSZ soproni erdőt és tilthatják meg 20 embernek, h nem mehet ide sem, meg oda sem, miközben ezt sehol nem jelezték előre. Lesüt a nyilatkozataikból, mennyire nincsenek képben. Egy ilyen komoly szervezet ezt hogy engedheti meg? (Pl. a 11 hektár:)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamvasztás - végső búcsú a házi kedvencektől

Nem tréfa: Az elpusztult házi kedvencek kegyeleti hamvasztására is lehetőség van Sopronban. Az… Tovább olvasom