Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A vasfüggöny leomlott

Sopronpuszta - A Páneurópai Piknik helyszínén, Sopronpusztán emlékeztek meg az 1989-es határáttörésről vasárnap. A kopjafa megkoszorúzása után Európa-koncert kezdődött a fertőrákosi Barlangszínházban.
Európa újraegyesítésére és a határnyitás 18. évfordulójára emlékeztek vasárnap a Páneurópai Piknik helyszínén, Sopronpusztán. Filep Mária, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány kuratóriumi tagja, egykori debreceni szervező mondott beszédet, melyben az aktuálpolitika kapott nagyobb szerepet az emlékezés szavaival szemben.

– Nemcsak határt bontottunk ezen a helyen tizennyolc évvel ezelőtt, de sírt is ástunk, mégpedig a vörös terrornak, a cenzúrának és a gondolatrendőrségnek – fogalmazott Filep Mária. – Bíztunk abban, hogy Európa magához emel bennünket, azonban máshogy történt.

Rainer York egykori NDK-s, a Bundestag tagja is szólt a megjelentekhez. Kiemelte, a piknik sikerét sajnos olyanok is magukénak érzik – és hangoztatják –, akiknek semmi közük nem volt az eseményekhez.
Dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke beszédében utalt arra, hogy a határáttörés spontán akció volt.

A piknik körüli és utáni napokban még tűzparancs volt érvényben a határokon – fogalmazott az elnök, majd hozzátette, másnap még dördültek lövések a zöldhatáron. – A sopronpusztai események nagymértékben hozzájárultak Európa egységének megteremtéséhez és a vasfüggöny leomlásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykorú lett a Páneurópai Piknik

Sopron - Nagykorúvá vált a nevezetes 1989-es Páneurópai Piknik. A tizennyolcadik évforduló… Tovább olvasom