Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A vásárlók megtartása a cél

Az üzletek kirakataiban, reklámokban lépten nyomon találkozhatunk különféle akciókat hirdető feliratokkal. A kereskedők célja kettős: a raktárkészletek kiürítése, valamint a vásárlók megtartása.
Az év eleji fogyasztói áremelkedés után a legtöbb kereskedő árleszállítással, akciókkal próbálja a vásárlókat becsalogatni üzletébe. A január, február a kereskedelem szempontjából gyenge időszaknak számít. A kereskedők főként az áraikkal tudják megtartani a vásárlókat. Ez kiélezett versenyt eredményezhet. A kisboltok különösen megérzik ezt, hiszen a beszállítóknak a nagy és tőkeerős vállalatok jobb pénzügyi ajánlatot tehetnek, mint ők.

– Aggályos, ha a kereskedők a beszerzési árnál alacsonyabb értéken kínálják termékeiket – mondta el érdeklődésünkre Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. – A tavalyi készletektől azonban a kereskedők is szeretnének mihamarabb túladni, hogy megérkezhessenek az újabb kollekciók. A ruházati és a műszaki termékek esetében egyaránt jellemző ez a gyakorlat. Az üzleteknek a vásárlók megtartása a legfontosabb, még akkor is, ha ez rövid távon veszteséget okozhat.

A megkérdezett szakemberek egybehangzó állítása szerint 2004-ben a fogyasztói árak emelkedésének üteme – az elmúlt évekhez viszonyítva – csökken, ami kihathat az inflációra is. Így a pénz romlásának üteme is mérséklődik, ami visszafogja a további áremelkedéseket.

Érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet Vámos György, a Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Május elsejétől megszűnik ugyanis az élelmiszeripari termékek importkorlátozása. A határ menti településeken sok esetben előnyösebb lehet, ha külföldről szerzik be az áruikat a kereskedők.

Már most is akad olyan soproni „kisboltos", aki fontolgatja, a csatlakozás után Kismartonból (Eisenstadt) hozza a péksüteményeket. Az ausztriai város sincs messzebb, mint egy környékbeli pékség, tehát a szállítási költségek csaknem megegyeznek. Az már más kérdés, hogy ha tartós lesz a gyakorlat, akkor ez miként hat majd a hazai mezőgazdaságra, feldolgozóiparra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló paneltömbök

A belügyminiszteri ellenjegyzés megtörténte után ismertté váltak azok a lakóközösségek, amelyek… Tovább olvasom